Някои козметични продукти могат да повлияят развитието на заболявания като ендометриоза, тъй като тези продукти съдържат вещества, които инхибират или блокират действието на определени хормони, нещо, което е известно в медицината като „ендокринни разрушители“. 

 

Според изследване, публикувано в списанието Environmental Research, „въпреки че причините за появата им не са точно известни, се подозира, че те могат да бъдат разнообразни, включително генетични, епигенетични и екологични, и където хормоните играят ключова роля”. 

 

Тези хормонални разрушители, присъстващи в многобройни продукти за ежедневна употреба, могат да допринесат за увеличаването на диагностицираните случаи открити през последните години, както се е случило при други заболявания като рак на гърдата, затлъстяване и диабет. 

 

Някои от продуктите включват маски за лице, червила, кремове за лице, лакове за нокти, бои за коса, кремове, лакове и пяни за коса, тъй като те съдържат хормонални инхибитори като парабени и бензофенони, използвани в козметичната индустрия и продуктите за лична хигиена. Те са част от експозома, име, дадено на съвкупността от негенетични фактори на околната среда, които допринасят за риска от развитие на това заболяване.

 

Връзка между ендометриозата и някои козметични продукти

 

Ендометриозата е често болезнено заболяване, при което тъкан, подобна на ендометриума, расте извън матката. Ендометриозата засяга най-често яйчниците, фалопиевите тръби и таза. В редки случаи ендометриалната тъкан може да се разпространи извън тазовите органи, обяснява Mayo Clinic. 

 

Смята се, че една на всеки 10 жени в репродуктивна възраст може да страда от нея и нейната диагноза често е трудна за откриване, освен че се счита за хронично заболяване поради липса на лечение.

 

В новото проучване, проведено от Университета на Гранада (Испания), изследователите са определили количествено нивата на парабени и бензофенони при общо 124 жени, със и без ендометриоза, и са получили подробна информация за използването на козметика и продукти за лична хигиена от всяка една от тях. 

 

Резултатите показват пряка връзка между жените, страдащи от ендометриоза, и тези, които ежедневно са използвали козметични продукти с високо съдържание на парабени и бензофенони. 

 

Въпреки че изследването е в известна степен ограничено, то се добавя към друго проучване, проведено от същия университет, което асоциира химическата субстанция бисфенол А, присъстваща и в някои козметични продукти и продукти за лична хигиена, което би могло да е свързано с развитието на ендометриоза.

 

Превод: Лора Джамбазка

 

Източник: https://www.biobiochile.cl/noticias/salud-y-bienestar/cuerpo/2021/04/07/algunas-sustancias-quimicas-presentes-en-cosmeticos-influirian-en-el-desarrollo-de-endometriosis.shtml