Тази статия е продължение на „Лимфна система, лимфедем и връзката им с лечението за ендометриоза“ от Михаела Шехова.

Активната лимфна система ще ви помогне да намалите токсичното натоварване на тялото, да увеличите кръвообращението и да съживите здравето си. Има много опции, които ще накарат вашата лимфна система да се раздвижи и да изпомпва токсините. Ще откриете, че някои от тези съвети са забавни за прилагане, много от тях са евтини или безплатни и повечето включват минимално време и усилия. Изберете три или четири предложения, които работят за вас, и опитайте да ги приложете на практика за 10 дни. 

 

Отделете няколко минути за дълбоко дишане

 

Въпреки че лимфната система няма помпа като сърцето в кръвоносната система, движението от акта на дишане, което правим 24/7, само по себе си е лимфна помпа и може да помогне за насочването на лимфата през гръдния кош. Правилното дишане е най-важният фактор за подпомагане на лимфната функция. Постоянното плитко дишане води до лимфна конгестия. 

Увеличете циркулацията на лимфата чрез дълбоко диафрагмално дишане. Вдишайте бавно през носа, изтласквайки дълбоко стомаха навън. Бавно оставете дъха си да излезе през устата. Дълбокото, бавно диафрагмално дишане дори само за 5-10 повторения (или до 10 минути на ден) ще насища кръвта с кислород, ще циркулира лимфата, особено около черния дроб, и ще осигури много други ползи. Ако е възможно, правете това упражнение на открито на чист въздух. 

 

Хидратирайте се ежедневно с вода

 

Дехидратацията е често срещана причина за запушване на лимфата. Лимфата става по-плътна и по-малко подвижна, когато сте дехидратирани, но тече добре, когато сте хидратирани. Водата, наистина само чистата вода, може адекватно да рехидратира тялото.

Най-добрата техника за рехидратиране на лимфата е да пиете малко топла, пречистена вода на всеки 15 минути през целия ден. Дръжте термос с топла вода наблизо за улеснение. Наблюдавайте цвета на урината, за да определите нивото на хидратация – ако урината ви е бистра и почти прозрачна, това е индикатор, че пиете твърде много вода. 

 

Почистете кожата си със суха четка

 

Четкането на суха кожа насърчава лимфния дренаж на токсичните отпадъци, което води до много други ползи, като подобрен имунитет, освежена кожа и намаляване на целулита.

Започнете с навика да почиствате сухата кожа няколко минути преди душ или къпане с евтина четка с естествен косъм. Можете да ги намерите в много магазини за търговия на дребно, аптеки, здравни магазини и онлайн. Не е необходим силен натиск – лимфната система е близо до повърхността на кожата и е необходимо само леко натискане, за да се освободят задръстванията. 

 

Редувайте гореща и студена вода под душа

 

Лимфните съдове се свиват, когато са изложени на студ, и се разширяват в отговор на топлина. Редуването на топъл и студен душ е вид хидротерапия, която използва свойствата на температурата и налягането на водата, за да премести застоялата лимфна течност, да увеличи циркулацията, да засили имунната функция и метаболизма. 

След „разресването“ на суха кожа редувайте топла и студена вода за между 90 секунди и няколко минути по време на сутрешния си душ. Уверете се, че винаги завършвате със студена вода. 

Забележка: Избягвайте това, ако сте бременна, имате заболяване на сърцето или високо кръвно налягане.

 

Движете се винаги, когато можете

 

Лимфната система зависи до голяма степен от голямата мускулна активност в тялото за нейната циркулация. Застой през целия ден е основен проблем. Хората, които седят пред компютрите си, без да правят почивки, развиват бавна лимфна система, защото не се движат. 

Станете, за да почистите лимфната си система! Добрата новина е, че всяко упражнение помага – движете се за минута-две на всеки 15-20 минути, правете сгъвания в коленете, ходете на разходка по време на обяд, разтягайте се през целия ден и развийте редовни упражнения. Леките упражнения като ходене, разтягане, скачане и плуване са чудесни за движение на лимфата.

Един от най-добрите начини за активиране на лимфния поток е бързата разходка. Ходенето е натоварване с тежести, което създава гравитационно притегляне върху лимфната система всеки път, когато правите крачка.

Планирайте да правите 15-30 минути бърза разходка всеки ден. Размахвайте ръцете си и вървете със сила за най-добри резултати. 

 

Упражнения с йога топка 

 

Леки 10 минутни упражнения на ден с йога топка могат значително да подобрят състоянието на лимфната система. Дори прости, нежни пружинирания или отскоци за кратки периоди от време могат да бъдат много ефективни. Изградете интензивността на упражнението бавно. Задържането на разтягания в комбинация със съзнателно дълбоко дишане може да помогне за насочването на лимфата през дълбоките канали на гръдния кош.

Това видео може да ви даде вдъхновение от къде може да започнете.  

https://www.youtube.com/watch?v=UCCMSdNnJKo

 

Направете си лимфен масаж

 

Лимфният масаж намалява отока, помага за детоксикацията на тялото и подпомага ускоряването на регенерацията на тъканите и клетките. Можете да отидете на масаж на цяло тяло или да се съсредоточите върху целевите зони. Например, свободната лимфна течност в главата може да допринесе за задръстване на главата, запушване, усещане за натиск в главата или ушите, задръстване на синусите, световъртеж, замаяност, дори безсъние. Може да се използва прост самомасаж, за да се прибере тази течност надолу от главата. 

 

Инфрачервена сауна

 

Инфрачервените сауни осигуряват нежен, без странични ефекти, ефективен механизъм за детоксикация. Техните вълни проникват дълбоко в човешкото тяло, повишавайки повърхностната температура на тялото, активирайки кръвообращението, изпотяването и отделянето на токсини от лимфата и кръвта през кожата. Топлината също увеличава сърдечната честота и насърчава по-дълбоко дишане, което засилва още повече процеса на дренаж. 

Ако имате достъп до инфрачервена сауна, възползвайте се от този ефективен лимфен активатор. Практикувайте съзнателно дълбоко дишане по време на вашата сауна, за да активирате лимфния дренаж. Правете почивка на всеки 15 минути, за да се къпете в студена вода за 30 секунди, за да насърчите още повече циркулация и стимулиране на лимфата.

 

Носете естествени влакна и свободни, удобни дрехи

 

Химикалите в синтетичните дрехи (направени от нефтохимикали) се абсорбират през кожата, поемат се от лимфната система и се добавят към тежестта на тялото от токсини. Тесните дрехи също могат да допринесат за безброй проблеми, включително ограничен лимфен поток. Носете удобни дрехи, изработени от естествени влакна като памук, коприна, лен, вълна или други естествени влакна.

Гърдите, ръката и горната част на гръдния кош се дренират от голям клъстер от лимфни възли, намиращи се в подмишницата. Сутиени с долни банели или всеки сутиен, който оставя червени следи или вдлъбнатини по кожата, пречи на лимфната циркулация и може да допринесе за подуване на лимфните възли. 

 

Пийте билкови чайове, които влияят на лимфата

 

Има билкови чайове, които засилват действието на лимфата, като червена детелина, сминдух, джинджифил, корен от диво индиго и чай от маслинови листа. Опитайте се да включите един от тези чайове или смес от няколко от тях в ежедневието си. Чайовете са най-ефективни, ако пиете няколко чаши през деня.

Ако сте бременна, кърмите или приемате лекарства, консултирайте се с билкар или натуропат, преди да пиете тези чайове.

 

В заключение…

 

Разбирането как работи лимфата и какво да направите, за да мобилизирате лимфната си система, е безценна информация. Това може да окаже съществена промяна за постигане на по-гладък процес на детоксикация. Пийте много вода и яжте здравословна храна. Когато лимфата работи, тенът сияе и тялото е изпълнено с жизненост; използвайте тези методи, за да ви помогнат да възстановите здравето си. 

 

Автор: Михаела Шехова