Счита се, че появата на ендометриоза се съпровожда с нарушения в хормоналния баланс (с излишък на естроген), както и с разбалансиране на имунния отговор.

За да можем успешно да противодействаме на тези фактори е необходимо да засилим имунитета и да редуцираме излишния естроген в тялото, като подобрим функцията на черния дроб. При ендометриоза освен спазването на хранителен режим, имащ за цел да намали възпалителните процеси в организма, бихме могли да използваме и някои хранителни добавки и масла, които ни помагат да подобрим функцията на черния дроб, да повишим имунитета и да противодействаме на възпалителните процеси. Съществува и връзка и между оксидативния стрес и ендометриозата, а някои от добавките за ендометриоза успешно се борят и с тези процеси.

Ето някои от тях, с които ние имаме дълъг и позитивен опит. Повечето намаляват значително болковия синдром, подобряват хормоналния баланс и регулярността на цикъла.

1. Н-ацетил цистеин (NAC)

NAC е аминокиселина с някои впечатляващи данни при овладяването на ендометриозата. В проучване от 2013 г. с 92 жени в Италия, 47 приемат NAC и 42 приемат плацебо. От тези, които са приемали 600 mg NAC три пъти дневно, три последователни дни всяка седмица в продължение на три месеца, 24 пациентки са анулирали планираната лапароскопия поради намаляването или изчезването на ендометриозата, редуцирането на болката или поради това, че са забременяли. Четиринадесет от жените в групата на NAC са намалили кистите на яйчниците, а при 8 ендометриомите са изчезнали напълно. При 21 жени болката е намаляла значително. В другата група само 1 пациентка е анулирала операцията си.

NAC представлява прекурсор на глутатиона, който се счита за най-мощният и значим антиоксидант в човешкия организъм. Токсините от околната среда, стресът и неправилното хранене могат да доведат до намаляването на глутатиона в черния дроб. Това нарушава хормоналния баланс в организма и при жените може да доведе до естрогенна доминантност. Потребностите на женския организъм от глутатион се увеличават през втората половина на цикъла. Той участва в детоксикацията на тялото и от тежки метали, пестициди, хлорирани въглеводородни разтворители, простагландини, левкотриени, ацетаминофен и много други токсини. Регулира клетъчния цикъл, синтезата на ДНК и протеините, протеолизата и генната експресия и намалява клетъчното производство на провъзпалителни медиатори. NAC променя епителните клетки и редуцира разпространението им в организма, а според някои теории, ендометриозата се формира от такива клетки, пренасяни от лимфата.

NAC е хранителна добавка с добра поносимост, безопасна е и може да се взима от жени, които се опитват да забременеят.

Дневната доза е между 1600 и 2000 мг, като се пие само 3 дни в седмицата, след което в оставащите дни от седмицата се почива. Този курс се прави за период от 6 седмици, след което следва почивка. Същият курс може да се повтори след 2-3 месеца. Важно е да се уточни, че при прием на NAC не е желателна употребата на алкохол, тъй като може да натовари черния дроб.

2. Бял трън или магарешки бодил (milk thistle)

Съдържа силимарин (флавоноиден комплекс, извлечен от семената на магарешкия бодил ), който има противовъзпалително и антиоксидантно действие, подпомага функцията на черния дроб и елиминира натрупаните в него метаболитни отпадъчни продукти, като излишния естроген например.

Препоръчителен е приемът на гладно, в продължение на поне 3 месеца. Може да се приготвя като чай или да се приема под формата на добавка. Действа комплементарно с NAC.

3. Куркумин (Turmeric)

Куркуминът е активното вещество на подправката куркума. Тази ароматна, оранжево-жълта подправка произлиза от земите на Индия и още от дълбока древност се използва в традиционната аюрведическа медицина. Твърди се, че притежава значителен лечебен потенциал и има мощно противовъзпалително действие, което обуславя и употребата му при ендометриоза. Куркуминът притежава и антиоксидантни свойства и има благоприятно въздействие върху срастванията и съединителната тъкан, така характерни за ендометриозата. Дневната доза е 600 mg и е най-добре да се приема по време на готвене, за да има термична обработка, тъй като тя е важна за по-доброто усвояване на куркумата. Куркумата се препоръчва при проблеми с червата, често съпътстващи диагнозата ендометриоза.

4. Ресвератрол

Ресвератролът е полифенолен фитоалексин. Звучи неразбираемо, но всъщност се касае за естествено съединение, намиращо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, в боровинките и дори във фъстъчените люспи. Естественият начин за набавяне на ресвератрол е чрез консумация на храните, в които се съдържа и/или чрез прием на млади червени вина.

Най-важното качество с доказан ефект, което ресвератролът притежава, е антиоксидантният му ефект. Благодарение на него той спира действието на различни свободни радикали, които може да повредят клетките. Изследванията показват, че ресвератролът си съдейства с витамин Е и себеподобни вещества. Има противовъзпалителен ефект и това го прави много ефективен за болковия синдром при ендометриоза.

Повечето производители на добавката влагат 500 мг за оптимална дневна доза, без обаче твърденията им да имат сериозен научен мониторинг. Ако сте се спрели на добавка, съдържаща ресвератрол, постарайте се да разберете дали въпросната има транс-Е изомер или слабо активния цис-Z.

5. Омега 3 мастни киселини

В съвременния свят начинът на хранене и особено западната диета могат да доведат до нарушаване на правилното съотношение между омега-3 и омега-6 мастни киселини. И двете киселини се борят за едни и същи ензими. При превес на Омега-6, тялото увеличава производството на цитокини и левкотриени, които подпомагат възпалителните процеси в организма. Преобладаването на Омега-3 от своя страна води до намаляване на възпаленията. Именно тази способност на омега-3 да се бори с възпаленията се използва при лечението на ендометриоза. Чрез храна омега-3 може да се набави предимно от риба и морски дарове, а като добавка се счита, че най-добрият източник е ферментиралият черен дроб на риба треска. Трябва да се има предвид, че омега-3 разрежда кръвта и не бива да се комбинира с лекарства, които имат същото действие. Дневната доза е не повече от 3 гр.

6.Пикногенол (Pycnogenol)

Пикногенолът е продукт, който се добива от кората на Европейски крайбрежен бор от района на Южна Франция. Той има силни антиоксидантни и регенеративни свойства. През 2007 г. е проведено проучване с две групи жени, страдащи от ендометриоза. Едната група е лекувана с GnRH аналози (Золадекс, Лукрин депо и т.н.), индуциращи временна менопауза, а на другата група са давани 30 мг Пикногенол 2 пъти дневно. Докато в краткосрочен план, жените на GnRH аналози съобщават за облекчаване на симптомите, при жените приемащи пикногенол, няма съществено подобрение. Такова се наблюдава след 24 седмица, когато лечението с GnRH аналози вече е приключило и при голяма част от жените, симптомите се завръщат, заедно с подновяването на отделянето на естроген. Жените, приемали пикногенол съобщават за по-продължително облекчаване на симптомите дори и след спиране на приема му. Пет от жените в изследването дори успяват да забременеят по естествен път по време на приема на пикногенол. Механизмът му на действие все още не е напълно изяснен, но се смята че намалява възпалението, а от там и коремната и тазовата болка при ендометриоза. Препоръчителната доза на ден е 30-50 мг за поне 3 месеца.

7. Магнезий

Магнезият играе важна роля при детоксикирането на организма, както и за очистването му от тежки метали като живак, алуминий и др. Магнезият е кофактор при синтезирането на глутатион и участието на P450 в детоксикирането на черния дроб. Ако тази способност на черния дроб е нарушена, той не може да елиминира излишния естроген и това ще позволи на еднометриозата да се развива. Магнезият е много важен за мускулната фунцкия, електролитния баланс и производството на енергия. Калцият е елементът, който предизвиква контракция на мускулите, а магнезият участва при тяхното отпускане. Ниският магнезий води до усилване на крампите при менструация. Той участва активно и в антивъзпалителните процеси, както и в производството на прогестерон. Магнезият има благоприятен ефект при проблеми с червата и констипация. Важно е да се знае, че не всички форми на магнезий са добре усвоими от човешкото тяло. Магнезиевият бисглицинат и малат са сред най-високо усвоимите форми. Дневната доза е около 6 мг на килограм телесно тегло.

8. Цинк

Цинкът притежава силно противовъзпалително действие, намалява пропускливостта на червата, участва в метаболизма на мастните кисели и преобразуването им в „полезни“ простагландини PEG1 и PEG3, които въздействат на възпалението и болката. При проведено проучване на група жени с еднометриоза и такива без заболяване, е доказано, че жените с еднометриоза имат подчертано по-ниски нива цинк от другите. Липсата на цинк в организма може да доведе до повишаване на нивата на пролактина и дори да спре овулацията. В много високи дози, цинкът може да действа като ароматазен инхибитор и да блокира естрогена. Препоръчаната дневна доза за жени е около 8 мг след абсорбция. От приетия цинк се абсорбират не повече от 25%, така че оптималната доза е около 35 мг.

9. Витамин C

Счита се , че жените с еднометриоза имат повишен оксидативен стрес в коремната кухина. Витамин C намалява оксидативния стрес и действа благоприятно, тъй като възпрепятства разпространението на едометриалната тъкан. Витамин C има противовъзпалително действие и анти-ангиогенно действие, т.е. намалява образуването на нови кръвоносни съдове, захранващи новообразували се тъканни формации в организма. Оптималната доза е 1000-2000 мг на ден.

10. Витамин E

Болките при ендометриоза се дължат до голяма степен на производството на простагландини. Витамин Е инхибира освобождаването на арахидонна киселина и преобразуването й в простагландини и така намалява болката. Това е доказано и с клинични проучвания, при които използваната доза на ден е 500 мг. Счита се, че причината за дисфункция на тазовото дъно често се дължи на липсата на витамин Е. Витамин Е също действа в посока намаляване на възпалението и повишаване на имунитета.

Автори: Ирина Николова и Мария Георгиева

Photo by Angel Sinigersky on Unsplash