Продуктите за лична хигиена и козметиката са пълни с токсични, вредни химикали, които могат да причинят алергии, да нарушат хормоналния баланс, а някои дори водят до ракови заболявания.

Днес ще поговорим за 10-те най-важни токсични съставки, които присъстват в нашето ежедневие – продукти за красота, лична хигиена и грижа за кожата, които трябва да избягваме.

 

Има ли връзка между ендометриозата и чувствителната кожа?

 

Чувствителната кожа е доста често срещан проблем при жените с ендометриоза, а причината е възпалението в нашето тяло, причинено от болестта. Така например розацея, псориазис и дерматит са все възпалителни състояния, каквито може да причини ендометриозата.

През последната година научих още, че много жени с ендо имат проблеми с кожата.  А проучване от 2002 година доказва тази връзка.

Сега знам, че кожата ми може да се промени две седмици преди цикъл, а понякога дори имам розацея – червени петна по носа, бузите, челото и брадичката. За щастие намерих как да помогна на кожата си и да сведа проблемите до минимум.

Най-важното нещо, което всички трябва да осъзнаем, е, че кожата е най-важната, а и най-голямата част от нашето тяло. Всеки проблем с нея е знак, че нещо вътре в нас не е наред. Повечето хомеопати например ще ви посъветват да промените начина си на хранене, или пък да смените козметиката, която използвате.

 

 

Безопасна ли е козметиката, която използваме?

 

След като разбрах, че ендометриозата е основната причина за всичките ми здравословни проблеми, се замислих какво да променя в начина си на живот. Естествено, първо започнах с продуктите, които слагам на масата. Постепенно преминах към здравословни, истински и пълноценни храни. За да е още по-здравословна диетата ми, се старая да купувам само биологични продукти, доколкото мога да си го позволя.

След като изчетох десетки книги и гледах шепа документални филми за опасностите от пестициди, антибиотици, хормони и други токсични химикали, открити в храната ни, наистина почувствах, че нямам друг избор, ако изобщо искам да се грижа за здравето си. Това, което слагам в тялото си се превърна в приоритет.

Междувременно продължавах да използвам добре познатите на всички ни козметични продукти, които се срещат навсякъде. Като цяло не се тревожех много много какво толкова се съдържа в тях.

Или по-скоро предполагах, че след като по-голямата част от грима ми е от висок клас, а продуктите, с които се грижех за кожата си, бяха препоръчани от дерматолог, съм в безопасност.

Всичко започна, когато чух за Skin Deep, ръководството на екологична работна група за безопасни, нетоксични продукти за красота. Колкото повече научавах за козметичната индустрия в САЩ, толкова по-отвратена и ужасена ставах.

Не можех да повярвам, че известните канцерогени, нарушители на хормоните и дразнители на кожата, масово продължават да се използват от козметичните гиганти. Продукти от висок клас, които самата аз използвах.

Бях шокирана от това колко малко регулирани са тези протукти в САЩ, а и по целия свят. Най-лошото е, че етикетите, които стоят върху опаковките, ни лъжат за това какво всъщност слагаме върху кожата си. Тези продукти са опасни за нашето здраве, независимо дали страдаме от ендометриоза, или не. Освен това хората все още не са информирани, а може би и не вярват колко опасни са тези продукти.

За момент си помислих, че съм един съзнателен потребител, но в действителност от години несъзнателно нанасях токсични химикали върху кожата си, в косата си и по цялото си тяло.

Още по-лошо: всичко, което поставяте върху кожата си, веднага се абсорбира в кръвта. И според EWG, средностатистическата жена използва 12 продукта, съдържащи 168 различни съставки дневно, за много от които е известно, че причиняват рак, водят безплодни, объркват нашите хормони и / или дразнят кожата и белите ни дробове.

И така, какво трябва да направим? Да избягваме следните съставки:

 

10-те най-токсични съставки, които присъстват в нашата козметика

 

Парабени:

има ги в почти всички козметични продукти.

* Повишават нивото на естрогена, водят до репродуктивни проблеми. Също така са свързани с рака на гърдата.

 

Ароматизатори:

срещат се в парфюмите, одеколоните, общо взето в почти всички продукти за лична грижа.

*Нарушават хормоналния баланс и са в Топ 5 на най-опасните алергени.

 

Фталати:

има ги в пластмасата, лаковете за нокти, ароматизаторите.

* Имитират човешките хормони, налаляват боря на сперматозоидите и тяхната подвижност, свързани са с проблеми в мъжката репродуктивна система, водят до затлъстяване, диабет, нарушават функцията на щитовидната жлеза. Някои от тях дори могат да доведат то ракови заболявания.

 

Каменовъглен катран:

среща се в боята за коса, шампоаните против пърхот и кремовете против сърбеж.

*Доста известен канцироген, свързан с появата на тумори върху кожата, рак на белия дроб, пикочния мехур, бъбреците и храносмилателния тракт.

 

Формалдехид:

има го в лаковете за нокти, гелове, лепила, продукти за коса.

*Още един доста пополярен канцироген, освен това може да причина астма, невротоксичен е.

 

Натриев Лаурил и Натриев Лаурет Сулфат:

среща се в шампоани, сапуни и общо взето във всички, което става на пяна.

*Дразни кожата и води до алергии, сърбеж, суха кожа, води и до увреждания на очите.

 

Триклозан:

има го в сапуните, пастите за зъби и пяната за бръснене.

*Токсичен за околната среда, нарушава функцията на щитовидната жлеза и репродуктивните хормони. Прекалената употреба може да доведе и го гъбични инфекции.

 

Хидрохинон:

среща се в продукти за изсветляване на кожата.

*Известен канцироген, води до алергични реакции, съдържа отровен живак, увеличава фоточувствителността.

 

Алуминий:

среща се в дезодорантите.

*Увеличават шансовете за рак на гърдата, влияе на нивата на естроген, свързан е с Алцхаймер и и бъбречни заболявание.

 

Минерални масла:

има ги в червилата, лосионите, кремовете и мехлемите.

*Запушават порите, водят до акне и черни точки, освен това влияят на имунната система и дихателните пътища. Също така водя и до алргии.

 

Звучи ли ви страшно?

 

Замислете се за момент колко точно продукти използвате сутрин? А сега се замислете колко точно съставки има във всеки един от тези продукти?

 

Мога да ви отговоря – в тях има до 126 уникални съставки.Това не би било толкова обезпокоително, ако тези съставки и тяхното въздействие върху здравето ни бяха наистина добре контролирани. За съжаление това продължава да не е така.

 

Може би все още не знаете, че много от големите производители на козметика продължават да използват доказани токсини в продуктите си. Първо, защото все още не им е забранено, и второ защото така им излиза много по-евтино. Ето тук може да видите разликата между САЩ и Европа, в която има доста по-стриктни регулации в сравнение със САЩ.

 

Кожата ни абсорбира абсолютно всичко, което сложим върху нея, при това го прави изключително бързо. Тя е като гъба – попива всичко. Когато нанасяте някаква козметика върху себе си е добре да знаете, че всичките токсини влизат направо в кръвоносната ви система и отиват в органите ви. А някои от тези токсини ще останат в тялото ви в продължение на много години.

 

Щом внимателно избирате с какво се храните, защо не правите същото и с това, което слагате върху кожата си?с

 

Как да изпозлваме по-безопасни козметични продукти

 

Надявам се, че ще разберете колко е важно да изхвърлите тези токсични продукти и да ги замените с безопасни, естествени алтернативи.

 

Не е нужно да правите всичко наведнъж. Следващия път, когато свършите даден артикул, опитайте да го замените с нещо сигурно и с натурални съставки.

 

Започнете да четете етикетите на всички продукти, които използвате, и ги проверявайте спрямо базата данни Deep Database на EWG, която дава оценка на близо 72 000 продукта и над 2200 марки въз основа на тяхната токсичност и потенциал за увреждане, преди да вземете решение какво да купите и поставите върху кожата си. 

Автор: Лора Веторато, автор на сайта My Organic Life

Photo by Belle Beauty on Unsplash