Звездите често мълчат за здравословните си проблеми, защото се опасяват от реакцията на феновете и медиите. Затова винаги е радващо и смислено когато някоя знаменитост дава гласност на болестта си. В случая с ендометриозата, тя продължава да бъде неразбираема и дори “тайнствена” болест. Поставянето на диагноза може да отнеме средно около осем години. Според много проучвания, ендометриозата засяга всяка десета жена и въпреки това страдащите от нея често трябва да се борят симптомите им да бъдат възприемани сериозно. За щастие, по света редица жени говорят гръмко, и дори гордо, за това тихо заболяване. Някои от тях са страдали години наред, били са погрешно диагностицирани, или са били игнорирани преди да получат официална диагноза.

В следващите редове ви представяме някои известни личности, които публично са говорили за живота с ендометриоза.

1. Лена Дънам

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Lena Dunham (@lenadunham)

Може би най-гласовитата от всички знаменитости е създателката на „Girls“ Лена Дънам, която се подложи на пълна хистеректомия през 2017 г. и продължава да споделя последствията за ума, тялото и връзките си. Тогава тя разкри, че най-накрая се е освободила от ендометриозата след пет операции в резултат на усложнения от ендометриоза. В разговор с британския Cosmopolitan, Лена казва: „Ендометриозата имаше наистина интересен ефект върху отношенията ми с моето тяло. Болката не те кара да се чувстваш секси, болката не те кара да се чувстваш красива, но по друг начин тя ме принуди наистина да поема отговорност за тялото си и да изразявам нуждите си.“ След осъзнаването, че няма да може да бъде майка, днес тя е достигнала до състояние на приемане на себе си, и дори позитивизъм.

2. Дейзи Ридли

Актрисата от „Междузвездни войниДейзи Ридли споделя, че лечението на ендометриозата е оставило тялото ѝ в „малко объркано състояние“ след като опитвала всякакви продукти, антибиотици, после още продукти и още антибиотици. Тя споделя, че също има и синдром на поликистозните яйчници. Нейният апел към феновете е да се доверят на тялото си, за да получат подходяща помощ. “От главата до върховете на пръстите на краката си имаме само едно тяло, нека всички да се уверим, че нашето работи в най-добро състояние, и да приемем помощ, ако е необходима.“

3. Ема Бънтън

Русокосата чаровница от Spice Girl Ема Бънтън е чула диагнозата си за пръв път на 25-годишна възраст. Тогава й е казано, че шансът да стане майка е 50:50, което почти я “сломило”. Въпреки това, днес Ема има двама сина – Бо, роден през 2007 г., и Тейт, роден през 2011 г. Ето това е истинска GIRL POWER! 

   4. Сюзън Сарандън

Брилянтната актрисата Сюзън Сарандън е получила “непълна,” както тя я нарича, диагноза, след като години наред се е сблъсквала с припадъци и кървене, и пиела противозачатъчни хапчета и болкоуспокояващи. Във видеоклип за Американската Фондация за Ендометриоза, Сарандън споделя, че години наред е страдала от това заболяване и е „мислела за себе си като за човек, който е слаб и малко истеричен“. Представяла си е, че болката е просто част от това да бъдеш жена, и че няма какво да се направи по въпроса. Сарандън също така признава по характерния за нея откровен начин, че това е повлияло не само на начина, по който вижда себе си, но и на взаимоотношенията ѝ. Сега тя има три деца и твърди, че е „една от щастливките“. Апелът на Сарандън към жените е да се вслушват в тялото си и да действат според това, което чувстват. „Това не е част от това да бъдеш жена“, казва тя за диагнозата.

     5. Упи Голдбърг

Актрисата и телевизионна водеща Упи Голдбърг е известна защитничка на информираността за ендометриозата. Тя е диагностицирана с ендометриоза преди около 30 години, но е случила на добри лекари, които са хванали рано заболяването и са провели качествено лечение. Отчасти в резултат на своя опит тя създава Whoopi & Maya – линия продукти от канабис, предназначени за облекчаване на менструалните болки. В типичния си чистосърдечен стил, Голдбърг казва по време на бала на фондация Endo през 2009: „Никога не ми е хрумвало, че по някакъв начин жените не знаят за нея.“ И добавя: „Трябва да приемете каквато и да е стигма, която хората смятат, че съществува. Трябва да приемете. Това не е мъжко или женско. Няма нищо общо с това. То е свързано с това, че това е една болест, за която не знаете, но за която трябва да знаете. Толкова е просто. Това не е ракетна наука.”

      6. Синди Лоупър

Носителката на „Грами“ Синди Лоупър страда от ендометриоза през 30-те си години. „Правех албум и отивах в болница, после правех друг албум и отивах в болница“, разказва тя пред The Independent. В резултат на диагнозата си, тя се бори с безплодие. След като посещава лекар, който й прави акупунктура, Лаупър ражда сина си Деклин на 44-годишна възраст.

7.  Доли Партън

Обичаната кънтри певица Доли Партън е преминала през тъмен период в живота си, причинен от ендометриоза. През 1982 г. Партън е на турне, когато припада на сцената от болки, причинени от ендометриоза. След частичната хистеректомия 36-годишната тогава жена страда от депресия. „Това беше ужасен период за мен“, казва тя. „Мисля, че от мен щеше да стане хубава майка“, казва тя. 

8. Ейми Шумър 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от @amyschumer

Американската стендъп комедиантка и актриса Ейми Шумър активно работи за повишаване на осведомеността за ендометриозата, както и срещу липсата на финансиране за научни изследвания. Шумър е претърпяла „променяща живота“ операция за отстраняване на матката и апендикса, при която лекарите са открили и отстранили общо 30 петна от ендометриоза. „Наистина съм обнадеждена и се радвам, че го направих“, казва тя на последователите си в Инстаграм. „Мисля, че това ще промени живота ми.“ Относно диагнозата, Шумър споделя: „Тя е наистина болезнена и изтощителна и не е нужно да живеете с нея.“ В момента актрисата е майка на едно дете.

9. Мерилин Монро 

Актрисата и секс икона Мерилин Монро се бори тихо с ендометриозата през целия си живот. Непоносимите болки, които изпитва по време на менструация, водят до безплодие, крехко психическо състояние и нездравословна зависимост от барбитурати (вид успокоителни, към които може да се развие пристрастяване). И дори при днешното напреднало здравеопазване и медицински технологии все още нямаме лек, нито пък напълно разбираме какво причинява болезненото състояние. Историята на Мерилин отразява тази на много хора, диагностицирани с ендометриоза днес. Какво означава това? На първо място, че непрекъснатите изследвания, информираност и застъпничество за ендометриозата са от решаващо значение.

10. Падма Лакшми

Известната актриса, модел и писател Падма Лакшми остана за накрая, не само заради житейската й история, но и заради усилията й в областта на ендометриозата. В нейния случай, поставянето на диагнозата отнело 23 години, получила я е когато е била на 36. Лакшми е имала „толкова много обилно кървене, спазми, гадене, болки в гърба и храносмилателни проблеми,” че била заклещена в леглото една седмица от всеки месец по време на менструацията си“. Лакшми  признава, че състоянието й е допринесло за развода ѝ със Салман Рушди през 2007 г.

През 2009 г. обаче, тя основава Фондацията за Ендометриоза в Америка (в момента тече тяхната конференция), с цел повече хора да бъдат информирани за заболяването. „Ако аз не говоря за това – или жени като мен не говорят за това – каква надежда има следващото поколение млади момичета?“ смело заявява Лакшми.

С малко късмет, говоренето и споделянето ще помогне за разработването на лечение и изследването на причината за ендометриоза. Затова, ние от Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ в месеца на глобалната инициатива Ендо Март, призоваваме и български знаменитости да се присъединят към гласа на техните колеги по света. Защото, както казва Сюзън Сарандън: „Нещо може да се направи.“

Автор: Лора Джамбазка

 

Допълнителна информация:

https://www.webmd.com/women/endometriosis/ss/slideshow-celebs-endometriosis

https://www.cosmopolitan.com/uk/body/health/g38290233/celebrities-endometriosis/

https://www.everydayhealth.com/endometriosis/living-with/celebrities-who-speak-endometriosis/

https://www.insider.com/celebrities-with-endometriosis-2019-3#jaime-king-struggled-with-infertility-following-her-diagnosis-12

https://www.elle.com.au/health-fitness/celebrities-with-endometriosis-19015

https://blog.flexfits.com/marilyn-monroe-endometriosis/