1.

Бременността не лекува ендометриозата. Тя може да доведе до временно облекчаване на симптомите, но не и до окончателно излекуване.

2.

Отлагането на бременността не води до развиване на болестта, т.е. – нямате ендометриоза, защото не сте родили докато сте били на 20 години.

Научете още за ендометриозата от пациентската конференция за ендометриоза – 19-20 март 2022.

3.

Хистеректомията (оперативното премахване на матката) не е лек за ендометриозата. Ако някой се опитва да ви убеди в противното, потърсете второ мнение.

4.

Истината е, че ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на тази във вътрешността на матката (ендометриумът) се среща извън нея. Най-често – в областта на таза.

5.

Ендометриозата е трудна за диагностициране. Единственият начин за поставяне на диагноза е чрез извършване на лапароскопска операция от обучен специалист, който знае какво точно търси. Поради затрудненията при поставяне на диагнозата, както и заради повсеместна липса на информация, често има голямо забавяне между първоначалното посещение при лекаря и поставянето на диагнозата (средно около 8,5 години, но може да се стигне и до 12 години  /б. а. или повече/). Не си губете времето с лекари, които нямат информация за заболяването, а потърсете специалист.

Вижте още: Въпроси и отговори за ендометриозата – с д-р Тамер Сечкин

6.

Ендометриозата не е свързана само с болезнена менструация и безплодие. Други нейни симптоми включват болезнена овулация, болка по време на и след полов акт, необичайно менструално кървене, хронична тазова болка и умора.

7.

Безплодието не е задължителен симптом при ендометриоза. Между 30 и 40% от жените с ендометриоза не могат да заченат, но много жени с тази диагноза забременяват по естествен път или чрез асистирани репродуктивни методи.

8.

Финансовото изражение на ендометриозата в света е близко до това на диабета. Счита се, че то е около 10 762 долара годишно на жена. Две трети от тази цена се дължат на загуба на работна продуктивност при жените, а останалите 3 497 долара са директни разходи за здравни услуги.

9.

Ендометриозата не се лекува. Тя не е рядко заболяване. Среща се при 10 % от жените в репродуктивна възраст, или около 176 млн. жени в света.

10.

Никой не знае какво прeдизвиква ендометриозата, но се смята че има и генетична предразположеност. Ако Вашата майка или сестра има ендометриоза, съществува по-голяма вероятност да се появи и при Вас.

11.

Ендометриозата засяга имунитета, но не е автоимунно заболяване.

12.

Тежестта на заболяването не зависи задължително от степента на болката или другите симптоми, които жените изпитват. Може да има минимално разпространение на болестта и силен болков симптом или липса на болка при висока степен на разпространение на заболяването.

13.

Ендометриозата засяга различно всяка жена. Това означава, че няма единно лечение, което да действа на всички. Затова трябва да обсъдите със своя лекар всички Ваши симптоми и вариантите за план за лечение. Ако лекарят не може да Ви даде ясна насока за действие, потърсете друг.

Вижте още: Ролята на физиотерапията при ендометриоза

14.

Има 3 основни начина за третиране на ендометриоза: операция, хормонално лечение и овладяване на болката.

15.

Не всички оперативни намеси при ендометриоза са еднакви. Ако се подложите на операция, лапароскопското изрязване на огнищата е най-доброто лечение. Но то трябва да се извършва само от обучени специалисти, които познават добре болестта и владеят техниката на изрязване.

16.

Ако планирате бременност, задължително обсъдете това с лекаря преди операцията. В някои случаи, лапароскопията може да помогне на жените да забременеят по естествен път. Но е добре да се знае, че хирургичното отстраняване на кисти на яйчниците може да наруши тяхната функция и да затрудни значително зачеването.

17.

Ендометриозата се нуждае от естроген, за да расте. Затова често се използват хормонални лечения, които забавят или спират производството на естроген. Те включват орални противозачатъчни; прогестини; аналози на гонадотропиносвобождаващия хормон и вътрематочна спирала.

18.

Понякога болката става част от ежедневието на жените с ендометриоза. Но честият прием на болкоуспокояващи може да задълбочи болковия симптом. Ако болката е част от живота Ви, е добре да потърсите специалисти и/или психолог по овладяване на болкови симптоми.

19.

Канапето не е Вашият най-добър приятел. Тренировките понякога са много трудни при хора, страдащи от хронична болка, но ендометриозата се влошава при обездвижване.  Не е необходимо да ходите на фитнес или да бягате маратони. Плуването и разходките са напълно достатъчни.

20.

Ако имате хронична тазова болка, е възможно Вашият таз да е по-скоро пренапрегнат, а не с отслабена мускулатура. Това означава, че упражнения като пилатес, планк или персонални фитнес тренировки вероятно не са най-добрите решения за Вас. Бихте могли да потърсите физиотерапевт за съвет кое е подходящо във Вашия конкретен случай.

Превод: Ирина Николова

Източник и оригинален текст: Endometriosis: 20 things every woman (and every doctor) should know

Photo by Joanna Nix on Unsplash