Днес, на 21 януари 2022г., фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” празнува своите 3 години. Организация, която активно работи в подкрепа на всеки, засегнати от ендометриоза. Днес празнуват и всички наши доброволци, които вървят редом с нас. Това са жени с огромни сърца, водени от желанието им да променят живота на хората с ендометриоза.

 

Фондацията и доброволците

 

Най-голямата ни победа за тези 3 години е екипът ни от доброволци. Това са силни и вдъхновяващи жени, без които нямаше да сме тук и да постигаме толкова много всяка година. Те осигуряват не само подкрепа в работата на фондацията, но са и помощта, която много от нас желаят да имат, когато за първи път биват диагностицирани с ендометриоза. Чрез нашите групи за подкрепа на общността, много жени намират в тях сестринство, за което никога не са знаели, че съществува. Доброволците са и източник на знания и нашия критичен глас, от който имаме нужда, за да си сверим часовника в дейностите, които предприемаме ежегодно. Това са жени, които не спират да търсят, да работят за своето по-добро Аз и да се борят за бъдеще без болка за жените с ендометриоза. Благодарим ви, че сте тук с нас!

Обединяването на група жени, които да обслужват общност, която несъмнено е недостатъчно обгрижена е нещото, което ни сплоти за първи път и през тези 3 години видяхме как когато жени подкрепят други жени, процесите които настъпват, са повече от вдъхновяващи. Това е енергия, която носи осъзнаване, че ние сме тези, от които зависи здравето ни! Всяка жена, която е усетила жилото на ендометриозата е изпълнена с плам, който я призовава да спре страданията на другите жени, същите тези страдания, през които тя е минала. И в това е силата на общността ни.

 

Фондацията и пациентите

 

Групите за подкрепа на страдащи от ендометриоза са част от работата на всяка фондация по света. От създаването на организацията ни, това е неизменна част от ежедневната ни дейност, за да може да развиваме едно сплотено и живо общество от подкрепящи се жени. Тематичните ни ендо женски кръгове станаха място, в което жените не само споделят своята болка, но и срещат подкрепа и съвети от други жени, и могат да бъдат приети такива каквито са. Нещо, което е съществена част от процеса – да приемем диагнозата, но и да поемем отговорност за здравето си и да полагаме усилия за един по-добър живот с ендо.

Щастливи сме, че в екипа на фондацията работят и психолози, които вярват в каузата и също като нас подкрепят жените по много начини. Заедно с тях, организираме уебинари, проучвания и проекти, целящи информираност и приемственост.

Една голяма победа за нас е и проекта ФОРМулирай правата си, в който повярваха партньори като Български фонд на жените още през 2019 г., когато фондацията бе млада и прохождаща. Благодарение на този проект, повдигнахме глас за пациентските права и информираното съгласие, и подкрепихме десетки жени с правно-медицински и психологически консултации. В края на 2021 г., анонсирахме и втора част от проекта, който цели подкрепа на пациентите, преминаващи през процедури по асистирана репродукция.

 

Фондацията и медицинската общност

 

През тези 3 години станахме свидетели и на процеси сред медицинската общност, които ни вдъхновяват да работим заедно с тях още повече. Медицинските специалисти заговориха заедно с нас за еднометриозата и за нейната социално значима роля. Нашият глас стана и техен глас. Те бяха редом до нас в уебинари, конференции, конгреси, писаха статии специално за жените с ендометриоза, предоставяха безплатни прегледи, горяха заедно с нас в темите и искаха да предадат своето знание и да подкрепят всяка една жена с ендометриоза. За първи път, през 2021 г., фондацията организира и първата виртуална пациентска конференция на тема ендометриоза, като част от Ендо Март 2021 г., с участието на много медицински специалисти и функционални терапевти, обединени от идеята за повече информираност за заболяването.

Разговорите ни с Българското дружество по акушерство и гинекология за нуждата от навременна диагностика и съвременни методи за лечение на ендометриозата, поставиха тази тема като приоритетна и през 2020 г. националната конференция на дружеството бе посветена изцяло на темата ендометриоза.

Благодарение на фондацията и всички медицински консултанти, които работят с нас, темата ендометриоза вече не е тема табу в обществото. Медиите започнаха да откликват повече по темата, и най-важното започнаха да разбират защо това заболяване е толкова важно. Благодарим на всички лекари, които са част от каузата и продължават да работят с нас за повече гласност и висока здравна култура!

 

Ендо Март

 

Всяка година през месец март жени и мъже от цял свят бягат в маратони или участват в шествия, споделят факти, лични истории, снимки в социалните мрежи, носят жълти тениски, панделки, балони… в знак на подкрепа към жените, засегнати от заболяването ендометриоза. Март е световният месец на ендометриозата.

От създаването на фондацията до сега, месец март е най-ангажиращия период в годината, когато имаме шанс обществото да чуе и да разбере повече за заболяването.

През 2020 г., като част от тази кампания организацията ни събра на едно място представители на законодателната и изпълнителната власт, водещи лечебни заведения по репродуктивно здраве, неправителствени организации, работещи по темите за женското здраве, пациенти и съмишленици на каузата. На 4 март в Народното събрание всички говореха за ендометриоза и носеха жълти панделки в знак на подкрепа на жените, страдащи от заболяването! 

За първи път, Комисията по здравеопазването към Народното събрание показа готовност да участва в кампанията като надежден партньор на неправителствените организации в профилактиката, лечението и диагностиката на социално значимите заболявания, каквото е и ендометриозата.

2021 г. беше и годината, в която фондацията организира първата и единствена по рода си виртуална конференция на тема ендометриоза, като част от Ендо Март 2021. В рамките на 2 дни, фондацията обедини медицинската експертиза и холистичния подход, давайки пространство на специалисти и експерти от различни области да споделят своя опит, новостите в областта и какво представлява цялостния подход за лечение и овладяване на симптомите на заболяването.

Конференцията и цялата кампания Ендо Март 2021 премина под надслов „Живот зад маската на нормалното(вижте видеото) и се фокусира върху физическите и емоционалните предизвикателства, пред които се изправят жените с ендометриоза, в стремежа си да се впишат в обществото.

 

Финансиране на фондацията

 

В началото дейностите ни се финансираха изключително от личните дарения на основателите. Това разбира се включваше и много часове доброволен труд и от наша страна, но също така и от страна на хора, които се ангажираха с каузата ни още от самото начало. 

През 2019 г. спечелихме и първото си проектно финансиране – от Български фонд за жените за проекта ФОРМулирай правата си. Това беше и годината, в която влязохме и в Акселератора на Промяната, място, в което имахме възможност да научим много за социалното предприемачество и как да говорим по темите за женско и репродуктивно здраве пред широката общественост.

Междувременно започнахме да получаваме и лични дарения най-вече от хора, които са заинтересувани от нашата кауза. Имената им можете да видите тук. По-късно през 2020 г., получихме и първите си корпоративни дарения. Включихме се във вътрешната дарителска програма на VMware – Bright funds. Можете да ни откриете и в глобалната дарителска платформа Global Giving. А вече има няколко начина, по които можете да дарите – чрез банков превод, Epay, и Paypal.

                                                             ***

Последните две години бяха изпълнени с много събития и дейности, насочени към постигане на мисията и целите на фондацията. Въпреки затрудненията, свързани с глобалната пандемия от COVID-19, фондацията продължи да работи в подкрепа на общността от жени с ендометриоза в България. Полагаме усилия ежемесечно да повишаваме гласността и здравната култура, чрез статии, уебинари, онлайн срещи и др. дейности.

От създаването на фондацията през 2019 г. до сега, сме подкрепили хиляди жени с диагноза ендометриоза. С онлайн събитията достигаме до над 10 000 души, а чрез сайта на фондацията достигаме над 200 000 души годишно.

Най-важният въпрос, който не преставаме да си задаваме е в какви хора се превръщаме, правейки това и отговорът за нас е по-ясен от всякога: развиваме най-добрата версия на себе си като служим на другите!

Нашата мисия е да вдъхновяваме другите жени да мечтаят, да се целят също толкова високо като нас и да постигат точно толкова колкото искат. Запалени сме от идеята да сближаваме жените, обединени от желанието им не само да настояват за промяна, но и да я случват.

 

Бъдете здрави и имайте ползотворна година!

От екипа на фондацията:

Мария Георгиева, Анна Димитрова, Катерина Иванова