„Включи се: Сексуално здраве в дигиталният свят“

 

Тази година мотото, избрано от организаторите на Световния ден за сексуално здраве, е тясно обвързано с дигиталния свят. Тази подтема не идва изненадващо предвид настъпилите промени в животите ни в следствие от изолацията, наложена ни като Ковид мярка.

Вече 18 месеца живеем в нов тип „нормално“, което засяга както професионалния ни живот, така и личния и сексуалния. Всички биха се съгласили, че преди две години дори не сме подозирали, че ще живеем по този начин… предимно вкъщи и повече от всякога пред екрана на някое електронно устройство.

Живеем в свят, който не разграничава дигиталните и личните (физически) отношения. Еднакво успешно поддържаме взаимоотношения, обменяме идеи и се обучаваме, независимо дали използваме виртуална платформа, или личен контакт. Дигиталният свят се превърна в пространство, в което прекарваме много моменти от ежедневието си; където имаме универсални връзки, които могат да ни позволят достъп до информация за насърчаване на сексуалното здраве и сексуалните права чрез разпространение на подходящи послания. Чатим и правим видео разговори ежедневно с близки и приятели и контактът е еднакво валиден и общоприет за нормален. Чрез мотото на 2021 „Сексуално здраве в дигиталния свят“ се цели да се даде гласност на сексуалните права на всеки, който използва социалните мрежи и дигиталното пространство, тъй като те често остават неглижирани.

Информационните и комуникационните технологии предоставят идеалния инструмент за популяризиране на здравето, гарантирайки, че комуникацията в социалните мрежи насърчава участието в здравната грижа за себе си.

 

Как би могла да се включиш и ти?

 

Внедряването на смартфона предоставя възможност за възползване от технологията като потенциален инструмент за възпитание. По отношение на общественото здраве, интернет се превърна в източник на консултации и препоръки. От консултационни форуми, генерирани от анонимни и неспециализирани потребители по темата, до бум на специализирани уебсайтове за консултации и промоция на здравето. Има голям трафик от онлайн данни, насочени към активното търсене на информация и съвети по здравни въпроси. Знаем, че БГ Мама има власт по-силна от политическата, защото дава отговор на всеки въпрос, но как можем да се информираме повече?

Съществува голям брой приложения, насочени към младите хора и сексуалността, особено съсредоточени върху приложенията за системи за запознанства като Тиндър например, но няма широка панорама от инструменти, които адресират популяризирането на здравословни сексуални практики както сред младите хора, така и сред хората от всяка възрастова група. Факт е, че достъпът до информация е много лесен, но това не означава, че винаги можем да правим разлика между това, което е точно и надеждно и това, което не е.

Други въпроси също възникват, когато обсъждаме използването на цифрови технологии и интернет за сексуални цели. Някои от тях са свързани с поверителността и информираното съгласие. Интернет и използването на приложения отварят възможности, но също така повдигат въпроси и създават заплахи, а именно възможността за сексуален тормоз и свързания със сексуалния кибертормоз в цифров контекст. Използването на технологии призовава за преосмисляне на това, което е сексуално здраве и сексуални права в дигиталния свят.

Много от нас притежават множество устройства като лаптоп, компютър, таблет, телефон и т.н. Проучвания сочат, че средно прекарваме 11 часа на ден пред „екрана“, това обаче би могло да ни направи и уязвими на сексуален тормоз. Колко пъти сте получавали неприлично съобщение, снимка или клип? Как реагирате? Докладвате ли профила или това е бил профил на познат, макар и не близък, човек? Пазете границите си на комфорт и помнете, че психическия аспект на тормоза не е по-маловажен. Никой няма право да навлиза в личното ви пространство, освен ако вие не желаете да го допуснете.

Как бихме могли да „се включим“ чрез телефоните си, за да ни информират повече на теми, свързани със сексуалното здраве?

 

Можете да използвате някои от следните приложения:

 

  • Clue Period Tracker, Flo Tracker и други – календар, в който може да записвате менструацията си – кога настъпва и колко продължава. Има множество подобни приложения, посочващи и овулацията, които напомнят кога наближава време за следваща менструация. Някои по-точни видове приложения работят и с термометър, който след отчитане вкарва данните в приложението и прави по-надеждни прогнози, както и посочва точния времеви прозорец за двойки, които искат да разширят семейството си.
  • Breast Test – всички знаем на теория колко е важно да проверяваме гърдите си месечно (много от нас не го правят дори годишно) като превенция с цел да следим дали всичко е наред. Защо не използвате приложение, което ще ви напътства и инструктира как да проверите за уплътнения или кисти?
  • myPill Birth Control Reminder – има голямо разнообразие от приложения като това например, което да ви напомня да си пиете хапчетата. Знаем, че често сме забързани или приемаме по цяла шепа медикаменти и добавки, защо да не си помогнем с нещо такова? Хормоналните хапчета тип противозачатъчни изискват регулярно спазване на график за прием и приложение би успокоило съзнанието ни на тема „пих ли си хапчетата днес?“
  • Condoms – знаете ли, че в Англия и други държави има приложения, чрез които може да поръчате презервативи, които да бъдат доставени анонимно до час, ако сте в правилния момент, но нито вие, нито партньорът ви има в себе си?
  • YOPPIE – съществуват и приложения, през които можете седмично или месечно да си поръчвате тампони, превръзки или менструални чашки.
  • Ruby – това приложение следи менструацията, но освен това помага на двойки, които искат да имат дете. Подава типични настроения в следствие от хормоналните нива, за да знаете какво е „нормално“ и какво да очаквате от тялото си. Бихте могли да записвате и резултати от изследванията си и да го ползвате като широко обхватен дневник.
  • My Sex Doctor – имали ли сте въпрос, който ви е било срам да попитате дори приятел? Това приложение може да е точното решение на проблема.

Тази година лозунгът има за цел да привлече вниманието към едно интересно предизвикателство чрез израза „включи се“. Той е призив за действие и необходимост да се повдигнат въпросите и темите за възможностите, които цифровият свят носи.

Включи се и ти!

 

Автор: Михаела Шехова

 

За тези, които търсят информация на български:

 

Изтеглете приложението на Love Guide от тук.  

Или прочетете книгата „В като вагина“