превод Таня Панорова

За да лекувате СПКЯ, трябва да знаете какво го е предизвикало. С други думи, необходимо е да познавате различните видове СПКЯ.

Възможно е да имате СПКЯ поради инсулинова резистентност, в следствие спиране на противозачатъчна терапия (временно), СПКЯ поради възпалителни процеси или доста по-рядко срещаният СПКЯ поради проблеми с надбъбречните жлези.

 

Първо, нека уточним какво е СПКЯ.

Въпреки името, синдромът на поликистозните яйчници няма нищо общо с кисти в яйчниците. Това, което вашият доктор е видял на ултразвуковия преглед, са фоликули, които са нормални за яйчниците. Може да имате много фоликули и въпреки това да имате нормални нива на хормоните. Ето защо само чрез ултразвуков преглед не може да бъде поставена диагноза за хормонално обусловеното състояние СПКЯ.

СПКЯ се доказва с повишени андрогени (високи нива на мъжки хормони), когато всички други причини за повишени андрогени са отхвърлени.

И така, първата стъпка за определяне на вашия вид СПКЯ е отговорът на въпроса „Наистина ли е СПКЯ?“

 

НАИСТИНА ЛИ Е СПКЯ?

 

Наистина е СПКЯ ако имате симптоми на повишени андрогени като:

  • Повишени нива на мъжки хормони установени с кръвен тест,
  • Окосмяване по лицето или акне.

ПРИ УСЛОВИЕ, че другите причини за повишени андрогени са отхвърлени.

Другите причини за повишени андрогени могат да бъдат определени видове противозачатъчни таблетки, вродена надбъбречна хиперплазия (която представлява около 9% от случаите на повишени андрогени) и високи нива на пролактин.

Ако имате нередовна менструация (или липса на менструация), може да означава, че имате СПКЯ или че имате функционална хипоталамична аменорея, което е липса на менструация поради недохранване или прием на недостатъчно въглехидрати.

Важно е да разберете, че може да имате поликистозни яйчници и хипоталамична аменорея или недохранване. Това означава, че е възможно погрешно да са ви казали, че имате СПКЯ, а всъщност да имате хипоталамична аменорея.

Ако сте сигурни, че имате СПКЯ, тогава нека продължим. Имате ли инсулинова резистентност?

 

СПКЯ ПОРАДИ ИНСУЛИНОВА РЕЗИСТЕНТНОСТ

 

Инсулиновата резистентност означава, че имате високи нива на инсулин, нарича се още метаболитен синдром или преддиабетно състояние. Най-добрият начин за тестване на инсулинова резистентност е измерване на хормона инсулин (не глюкоза). Ако вашият инсулин е висок, тогава високият инсулин е причина за повишените андрогени и вие имате инсулинова резистентност и тип СПКЯ поради инсулинова резистентност.

Лечението на СПКЯ, зависим от инсулинова резистентност е да обърнете инсулиновата резистентност чрез диета, спорт и добавки като магнезий и инозитол.

Имате ли инсулинова резистентност? Ако смятате, че „не”, тогава следващият въпрос е „Сигурна ли сте?”

Вероятността вашият СПКЯ да е заради инсулинова резистентност е над 70%. Вашият лекар направил ли е тест за инсулин или само глюкоза или гликиран хемоглобин? Тези тестове не доказват инсулинова резистентност.

Ако сте сигурна, че нямате инсулинова резистентност, нека продължим напред. Симптомите ви появиха ли се след като спряхте противозачатъчните?

 

СПКЯ КАТО СЛЕДСТВИЕ ОТ ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНА ТЕРАПИЯ

 

Много често временното повишаване на андрогени се случва при спиране на прием на дроспиренон или ципротерон, които се съдържат в лекарства като Ясмин, Джаз или Диане.

Според актуалните диагностични критерии, временното повишаване на андрогени е достатъчно за поставяне на диагноза СПКЯ или СПКЯ като следствие от прием на противозачатъчни.

Ето какво препоръчва Лара Брайдън в този случай:

– Останете спокойни и приемете, че симптомите са част от процеса на спиране приема на лекарството.

– Помислете за прием на натурални добавки с анти-андрогенен ефект като цинк, дииндолилметан (DIM) или комбинация от божур и женско биле за няколко месеца.

 

Вероятно имате СПКЯ следствие спиране на противозачатъчни ако покривате критериите за СПКЯ (повишени андрогени и отхвърлени други състояния), плюс липсата на инсулинова резистентност плюс начало на симптомите при спиране на противозачатъчни.

Ако не сте спирали противозачатъчна терапия или имате проблем отпреди това, тогава нека продължим напред. Имате ли симптоми на хронично възпаление?

 

СПКЯ ПОРАДИ ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ПРОЦЕСИ      

 

Хроничното възпаление може да стимулира яйчниците за производство на повече тестостерон и е спомагателен фактор за всеки тип СПКЯ.

Когато хроничното възпаление е първичният фактор или причинител, тогава говорим за СПКЯ поради възпалителни процеси.

Лечението за възпалителния тип СПКЯ е идентифицирането и коригирането на основната причина за възпалението. Това може да означава избягване на определени храни (например млечни продукти), лекуване на проблем с червата, установяване на синдром на активираните мастни клетки или хистаминова непоносимост. Хранителни добавки като цинк и Н-ацетил цистеин са подходящи за този тип СПКЯ.

Възможно е да имате възпалителен тип СПКЯ ако покривате критерия за СПКЯ, плюс липсата на инсулинова резистентност плюс не сте във фаза на спиране на противозачатъчни плюс имате някои от следните симптоми на възпаление:

  • необяснима умора
  • проблеми с червата като Синдром на раздразненото черво или Бактериален свръхрастеж в тънките черва
  • главоболие
  • ставни болки
  • хронични кожни заболявания като псориазис, екзема или уртикария

 

Ако нямате симптоми на хронично възпаление, нека продължим. Имате ли СПКЯ поради проблеми с надбъбречната жлеза?

 

СПКЯ ЗАРАДИ ПРОБЛЕМИ С НАДБЪБРЕЧНАТА ЖЛЕЗА

 

Повечето жени със СПКЯ имат повишени нива на всички андрогени, вкл. тестостерон и андростендион от яйчниците и DHEAS от надбъбречната жлеза.

Ако имате само завишен DHEAS (но нормални нива на тестостерон и андростендион), тогава може да имате СПКЯ поради проблем с надбъбречната жлеза, което е основната причина при около 10% от диагностицираните със СПКЯ.

СПКЯ заради надбъбречната жлеза не се получава заради инсулинова резистентност или възпаление. Всъщност, това е необичаен отговор на стреса. Лечението включва намаляване на стреса, прием на магнезий, адаптогени (например женско биле) и витамин B5.

В допълнение към лечението на основния фактор за вашия тип СПКЯ, може да опитате и натурални анти-андрогенни хранителни добавки.

 

👉 Съвет: Мислите, че имате повече от един от типовете СПКЯ?

Типовете са изброени приоритетно. Това означава, че ако имате инсулинова резистентност, значи имате СПКЯ заради инсулинова резистентност – дори да имате възпаление и пост-ефект от противозачатъчни.

 

ОЩЕ СТЕ ОБЪРКАНИ?

 

Казали са ви, че имате СПКЯ, но не покривате нито един от критериите, които споменахме?

Вижте отново схемата. Имате ли наистина СПКЯ? С други думи имате ли повишени андрогени? Измерени чрез кръвен тест или ясен физически симптом като окосмяване по лицето?

 

👉 Съвет:  Вашите андрогенни симптоми могат да бъдат от противозачатъчни. Някои прогестини като Левоноргестрел са доста „тестостерон-наподобяващи“ и могат да причинят акне и косопад.

Ако нямате високи нива на андрогени и само липсата на менструация (или умерено акне) е единственият ви симптом, тогава може да имате функционална хипоталамична аменорея (Проверете нивата на лутеинизиращия хормон – той е повишен при СПКЯ и понижен при хипоталамична аменорея).

Вижте цялата таблица за определяне на типа СПКЯ:

Оригинален текст: https://www.larabriden.com/4-types-of-pcos-a-flowchart/

Снимка: Photo by Paige Muller on Unsplash