Прогестеронът е много важен женски хормон, синтезиран в надбъбречните жлези и яйчниците. Той има решаваща роля за менструалния цикъл, фертилитета и феталното развитие на плода. Високото ниво на прогестерон е съществено важно за поддържането на нормална и здрава бременност.

Стойностите на хормона прогестерон не са постоянни – варират в зависимост от развитието на месечния цикъл. Нивото на прогестерон расте през втората половина на цикъла, като движението нагоре започва след овулация. Какво се случва с прогестероновите стойности в края на цикъл, зависи от това дали е настъпило оплождане на яйцеклетката. Ако последната не е оплодена, стойностите на произвеждания прогестерон намаляват и настъпва кървене. Ако яйцеклетката обаче е оплодена, настъпва трансформация на този фоликул, от който тя се е отделила – образува се т.н. жълто тяло. В него усилено се синтезира прогестерон и това продължава до третия месец на бременността. Този тип химия е необходим за първия триместър: по този начин матката е предпазена от контракции и ранната бременност е защитена от спонтанно прекъсване. След третия месец, при вече формирана плацента, прогестероновото излъчване на жълтото тяло става ненужно. Гарант за нормалното износване на плода, включително с производството на важния прогестерон, се поема от плацентата.

Дисбалансът в нивата на прогестерона повишават риска от аборти, появата на предменструални симптоми и фиброми в гърдите, тироидна дисфункция, увеличение на теглото, нередовен цикъл и дори безплодие. Често жените с ендометриоза имат дефицитен прогестерон, тъй като заболяването се свърза с естрогенова доминантност.

Според Джил Блейкуей, клиничен директор на YinOva Center в Ню Йорк и ко-автор на книгата 3 месечна програма за максимизиране на фертилитета, има начин да се увеличи нивото на прогестерон, балансирайки хормоните и повишавайки шансовете за забременяване чрез включване на определени храни в менюто през различните фази на менструалния цикъл.

По-долу описваме 5 важни храни, които подобряват фертилитета.

1. Риба, богата на омега 3 и омега 6 – сьомга, скумрия, сардина

Рибите, които съдържат есенциални мастни киселини са ключови за овулаторната фаза. Те подобряват кръвопотока към матката, подпомагат отделянето на яйцеклетката от фоликула и подобряват качеството й.

В тези риби има високо съдържание на протеини и магнезий, особено важни за производството на прогестерон и поддържането на хормоналния баланс.

Тъй като ежедневното набавяне на омега 3 и 6 понякога може да бъде истинско предизвикателство, тъй като е почти невъзможно човек да хапва риба всеки ден, има един по-добър начин и той е чрез набавяне на правилната хранителна добавка, а именно Омега 3 в комбинация с EPA и DHA. За тези, които не обичат риба, добри заместители могат  да бъдат: тиквено семе, чия, ленено семе, ядки, бамя, спанак, черен боб.

Специално за вегани, има и фирми, които комбинират масло от екологично отгледани морски водорасли и масло от семена на чия за да осигури  пълния спектър от Омега 3, 6 и 9

2. Храни богати на витамин Б

Витамините от групата Б са водноразтворими, което означава, че не се складират в тялото и запасите трябва да се обновяват ежедневно. Те имат ключова роля в клетъчния метаболизъм, функцията на имунната система, производството на хормони и ред други процеси в организма. Счита се, че Б витамините имат пряко отношение към овулацията и освобождаването на яйцеклетката, клетъчната репродукция и имплантацията и поддържането на здравословно ниво на прогестерона. Те подпомагат и черния дроб в детоксикацията и елиминирането на естрогена за правилен хормонален баланс.

Витамин Б6 е особено важен за фертилитета, хормоналния баланс и предменструалния синдром.  Можем да си го набавим чрез животински дреболии, яйца, бобови, риба и морски продукти, спанак, картофи, банани, пълнозърнести продукти. Последните са богати и на вит.Е, който пък подпомага образуването на здрава яйцеклетка и добра спермогенеза.

Често срещана добра комбинация в добавките е вит.Б6 с магнезий, тъй като усвояемостта е по-висока,  а магнезият също има отношение към фертилитета, тъй като носи кислород за всички клетки в организма.

Напоследък много се говори за Витамин Б12 и произтичащите от неговата липса проблеми. Той е основно отговорен за правилното функциониране на централна нервна система, затова често се свързва с проблеми като умора, депресия, тревожност, проблеми с паметта, безсънието, но има и сериозно отношение към имплантацията и износването на плода.

Тъй като Б12 се произвежда в храносмилателната система на животните, той е единствения витамин, който не можете да си набавите от растенията и слънцето. Затова трябва да консумирате месо, риба, яйца, млечни продукти. За много хора обаче това се оказва недостатъчно и това не включва само веганите и вегетарианците. Много хора изпадат лесно в дефицит на Б12 защото тялото им не го абсорбира и не го използва, тъй като за да стигне от устата до кръвта, Б12 изминава сложен път и всяко препятствие (проблеми със стомаха и червата) може значително да понижи нивата му. Сложният метаболизъм на Б12 може да бъде прекъснат във всеки един момент.

В България по данни на NutriGen, поне 40% от хората имат проблем с усвояването на вит.Б12 – не могат да преобразуват не-метилирания В12 в активната му форма, която организма ни да използва. Това се дължи на генна мутация, известна като MTHFR мутация, при която това преобразуване не се случва. Дори тези хора да приемат добавки Б12 ежедневно в най-известната му форма – цианокобаламин, може да не го усвояват изобщо. Това може да бъде проверено чрез генетичен тест или кръвно изследване със замерване на нивата на Б12 през определен период то време. Решението е прием на метилиран, натурален вариант на Б12, който се усвоява веднага от организма. При сериозен недостиг на вит.Б12 се пристъпва към инжекционна форма, след предварителна консултация с лекар.

Вече съществуват реални изследвания и доказателства за връзката между Б12 и мъжкия и женския фертилитет. При жените връзката между дефицита на Б12 и спонтанните аборти е много често срещана. Голям процент от жените с нееднократни спонтанни аборти са хомозиготни носители на мутантен алел на MTHFR гена, което води до наднормени нива на хомоцистеина, който пък се счита за пряко свързан с Б12.

3. Зеленчуци и плодове, богати на витамин С

Засягаме още един витамин, за който Джил Блейкуей твърди, че има пряко отношение към овулацията. Високи нива на витамин С са открити във фоликула, малко преди да настъпи овулация, което от своя страна също има отношение към нивото на прогестерон.

Храните, имащи най-високо съдържание на витамин С са киви, цитрусови плодове, червени чушки, броколи, домати, касис, шипки, спанак. Тъй като витамин С също е водно разтворим витамин, което прави неговото набавяне ежедневен приоритет, съществуват високоефективни добавки, които допринасят за по-високата му усвояемост. Напоследък се заговори за Ester-C -високо усвояема патентована форма на витамин С, която съдържа треонова киселина, ключов за този витамин метаболит. Естер-С е представител на витамин С с неутрално ниво на рН, при който витаминът е буфериран, за да не дразни стомаха, което е особено важно при приемане на витамин С. Естер-С се абсорбира по-бързо и се задържа по-дълго време от обикновения витамин С, а количеството от тази форма, което достига до клетките е четири пъти по-голямо в сравнение с обикновения.

4. Храни, богати на желязо

Повечето жени имат проблем с нисък хемоглобин или ниско серумно желязо. Счита се, че жените с ендометриоза и тези, които имат обилни менструации са особено засегнати от дефицит на желязо. Средно жената губи между 30 и 40 млтр. кръв за 3 дни в менструация, затова запасите на желязо се изчерпват бързо. Това резултира в умора, подуване, крампи, меланхолия, внезапна промяна на настроението.

Желязото е важен компонент на червените кръвни телца, който участва в транспортирането на кислорода до всички части на тялото и за изграждане на хемоглобина. Функционирането на имунната система също е зависима от наличието на достатъчно желязо. Хранителното желязо е в две форми, едната от които се среща само в месото на животните, тъй като се извлича от хемоглобина миоглобин и от животинските тъкани. Другата форма желязо се съдържа в растителните храни и млечните продукти.

Храните с най-високо съдържание на желязо са черният дроб, суровото какао, миди и стриди, тиквено и слънчогледово семе, сусам и сусамов тахан, хайвер, сушени домати и кайсии, бобови, соя, леща, спанак, стафиди, пълнозърнести. Семената и рибата като цяло имат противовъзпалителни характеристики, които спомагат за по-лесното протичане на менструалния цикъл и намаляването на крампите.

Трябва да се има предвид като цяло, че добавките с желязо могат да доведат до констипация, затова избирайте продукти в течна форма и не превишавайте дневната доза. Все пак ако имате трайни проблеми с констипация, се консултирайте с лекар преди употребата на добавки с желязо.

5. Храни богати на цинк

Цинкът е сочен за основен помощник в подобряването качеството на яйцеклетките. Някои изследвания сочат, че чрез прием на 15 млгр. цинк ежедневно подобряват значително овулацията. Цинкът е важен за адекватното производство на прогестерон. Той подтиква освобождаването на фоликул, стимулирайки хормони, които пък от своя страна стимулират прогестерона и естрогена. Добре е набавянето му да става до средата на цикъла, още преди овулация.

Добри източници на цинк са стридите, яйцата, ядките, тъмен шоколад, червено месо, нахут, диня, кълнове.

Освен описаните по-горе храни, от особена важност е хидратирането, тъй като водата помага в образуването и транспортирането на прогестерона.

Движението, умерените физически натоварвания, йогата също спомагат за производството на прогестерон и хормоналния баланс.

Прочете и: Храни за повишаване на фертилитета, които насърчават метаболизма на естрогена

Източници:

*Jill Blakeway, co-author of Making Babies: A Proven 3-Month Program for Maximum Fertility and clinical director at the YinOva Center in New York

*Could it be B12?, Sally M. Pacholok, Jeffrey J. Stuart

www.thepelvicexpert.com

www.fitpregnancy.com

www.parenting.com

www.youqueen.com

www.cycleharmony.com

www.lekar.bg

Photo by Henrique Félix on Unsplash