Ендометриозата е заболяване, при което тъкан, подобна на ендометриума, се локализира на места в тялото, различни от матката. Най-често ендометриозните лезии се срещат в малкия таз, но в някои редки случаи същите могат да мигрират и до други, отдалечени места из тялото – в такива случаи говорим за извънтазова ендометриоза

 

В днешната статия ви запознаваме с пет необичайни форми на ендометриоза и причудливите места, на които може да бъде открита тя.

 

В торакалната област

При торакалната ендометриоза лезии могат да се локализират в диафрагмата, белите дробове, трахеята и перикарда, обгръщащ сърцето. Торакалната проява може да бъде много опасна, тъй като би могла да причини “пропускането” на въздух от белите дробове към плевралната кухина и да се стигне до частично или цялостно колабиране на дроба. 

 

Диагностицирането на такъв тип ендометриоза може да бъде доста затруднено. Голяма част от лекарите не свързват типичните за вида симптоми като болка в гърдите и затруднено дишане с характерната симптоматика на заболяването.

 

Ендометриоза по и около белега от Цезарово сечение

Ендометриоза на белега от Цезарово сечение е рядко проявление на болестта. Тук лезиите се разпространяват в хода на оперативното раждане. 

 

Все още не разполагаме с достатъчно проучвания защо се развива този тип ендометриоза. Сред основните предположения са хормоните и самото естество на оперативната рана. “Посяването” на ендометриозни лезии по разреза също може да доведе до прогресиране на заболяването. 

 

Единственият начин за диагностициране на този тип ендометриоза е лапароскопско ексцизиране (изрязване) на лезиите и последващо хистологично изследване. 

 

Терапията на този вид ендометриоза е само оперативна, тъй като тази форма на ендометриоза не се повлиява от хормонално лечение. 

 

В черния дроб и горния десен квадрант

Ендометриоза на черния дроб е една от най-редките прояви на заболяването със само няколко документирани случая в медицинската литература. Засегнатият горен десен квадрант води най-често до коремна болка и прогресия на състоянието до прояви на жълтеница. Ендометриозата на черния дроб се свързва и с наличието на торакална ендометриоза.

 

Диагностицирането на този тип ендометриоза често изисква диференциална диагноза, за да се изключат други възможни заболявания на черния дроб като хепатит или рак. 

 

Около седалищния нерв

Понякога ендометриозните лезии могат да се локализират около нерви и да доведат до невропатия. Ендометриозата на седалищния нерв се получава тогава, когато лезии започнат да се образуват около същия този нерв, свързващ гръбначния стълб и долните крайници. Лезиите водят до притискането на нерва, което, от своя страна, води до тазова болка и болка в краката. По подобен начин ендометриозата може да засегне и пудендалния нерв, контролиращ аналния и уретралния сфинктер. 

 

Ранното диагностициране на този вид ендо проява е от особено значение за предотвратяването на увреждания на седалищния нерв. Достигането до правилна диагноза е затруднено от факта, че симптомите на заболяването доста напомнят на тези при ишиаса. 

 

Ендометриоза в и около пъпа

Тази проява на заболяването също е рядка и се характеризира с болезнено подуване. В някои случаи разграничаването на ендометриозни лезии от типичните прояви на пъпна херния би могло да бъде затруднено. Обаче, за разлика от симптоматиката при пъпната херния, тук болката и дискомфортът се проявяват около и по време на менструалния цикъл. В някои случаи може дори да се наблюдава кървене от пъпа по време на менструация. 

 

В по-голямата част от случаите пациентите, страдащи от извънтазова ендометриоза, имат прояви на заболяването и в тазовата област. 

 

Източник: https://drseckin.com/5-strange-places-where-endometriosis-occurs/ 

*Заглавно изображение: Photo by Yan Krukau

*Курсивът в текста е добавен при превод.