Превод на статия от endometriosisnews.com.
Превод Грациела Щерева

Може би изглежда контрапродуктивно да тренирате, когато сте с болки, но има доказателства, които потвърждават, че упражненията са ефективен начин за освобождаване от болката и могат да бъдат от полза за жените с ендометриоза.

Изготвихме лист от 7 неща, използвайки информация от  Endometriosis New Zealand, които е добре да знаете за физическите упражнения, ако имате ендометриоза.

Редовните упражнения могат да Ви помогнат в справянето със симптомите


Редовните упражнения могат да помогнат за облекчаване на болки в мускулите, гърба и ставите. Също така подобряват качеството на съня и повишават нивата на енергичност. Освен че помагат за справяне със симптомите на ендометриоза, редовните упражнения могат също да бъдат превенция за други сериозни здравословни проблеми като диабет, удар (мозъчен /б.р./), сърдечни заболявания и някои форми на рак.

 

Упражненията работят като допълнителна терапия към медикаментозно лечение и хирургия


Редовното правене на упражнения е често препоръчвано на пациенти с ендометриоза след операции, но все пак, трябва да говорите с физиотерапевт или медицински специалист, който е добре запознат със състоянието на ендометриоза и може да изработи следоперативен план за упражнения.

Извършвани правилно, упражненията няма да влошат симптомите Ви


Докато спазвате принципа да започнете бавно и постепенно с натоварването, увеличавайки го постепенно с времето, няма причина упражненията да влошат симптомите Ви. Не всички упражнения ще бъдат подходящи за Вас, така че се консултирайте с физиотерапевт или лекар, който да Ви помогне да подберете точната фитнес програма.

Упражненията подобряват кръвния поток


Упражненията ще подобрят кръвния поток, изпращайки повече количество, богата на хранителни вещества кръв към болезнените участъци, помагайки за подобряване на кръвообращението и редуциране на болката.

При упражнения се освобождават ендорфини


При достатъчно натоварване, което повишава нивото на сърдечния ритъм и Ви кара да се потите, се отделят ендорфини. Те не само подобряват Вашето настроение и предотвратяват стреса и депресията, а също работят за освобождаване от болката по естествен път.

Физическите упражнения понижават нивото на естрогени


Ендометриозата се влияе от естрогена. Упражненията всъщност понижават нивото му в тялото, помагайки да се намалят симптомите на състоянието.

 

Източник и оригинален текст: 6 Things to Know About Endometriosis and Exercise

* Endometriosis.bg предоставя новини и информация за заболяването. Не предоставя медицинска помощ, диагноза или лечение. Никога не пренебрегвайте професионалното медицинско мнение и не отлагайте търсенето на такова, поради нещо, което сте прочели в този уебсайт.