По текст на Лара Брайдън

Предписвам манезий за почти всяко хормонално състояние, включително СПКЯ, щитовидната жлеза, косопад, ПМС, мигрена и перименопауза. Обичам магнезия, защото хората усещат ефекта от него почти веднага.

 

Ефективността на магнезия е доказана в няколко клинични проучвания, които са включени в доклад от 2017 г., наречен „Магнезият в гинекологичната практика“. В този преглед авторите заключават, че “магнезият играе важна роля за превенция и лечение на редица условия, които са от значение за здравето на жените“.

 

Магнезият е четвъртият най-разпространен катион в човешкото тяло и е добре известно, че участва в няколко важни функции като ензимна активност, синтез на ДНК и протеин и нервно-мускулна възбудимост. Приблизително 99% от магнезият в тялото се съхранява вътреклетъчно, предимно в костите, мускулите и меките тъкани.

 

Защо почти всички имаме дефицит на магнезий? Това е така, защото клетките ни изхвърлят активно магнезий по време на стрес – реакция на нервната система, за да се справим с ежедневния живот. Ако работите, пътувате, пиете кафе или се тревожите често, имате недостиг на магнезий. Ако живеете медитативен живот на монах в планината, вероятно сте добре и не изпитвате дефицит на този минерал.

Защо магнезият е добър за хормоните

 

  1. Магнезият регулира кортизола. Успокоява нервната система и предотвратява прекомерния кортизол. Системата на стресовите хормони, наричана още хипоталамо-хипофизно-надбъбречна ос (HPA), е централната хормонална система. Когато тя работи добре, другите хормони (на щитовидната жлеза и половите хормони) също ще функционират добре.
  2. Намалява кръвната захар и нормализира инсулина. Толкова е ефективен за подобряване на чувствителността към инсулин, че наричам магнезия „естествен метформин“. Нормалната инсулинова чувствителност означава по-малко желание за сладко и е ефективно лечение за загуба на тегло и за СПКЯ.
  3. Поддържа щитовидната жлеза. Магнезият е от съществено значение за производството на тироиден хормон. Също така действа и противовъзпалително, което помага за успокояване на автоимунното възпаление, стоящо в основата на повечето заболявания на щитовидната жлеза. Други начина за справяне с автоимунитета на щитовидната жлеза, включват елиминиране на глутен от хранителния режим и приемане на селен като добавка.
  4. Подпомага съня. Сънят е от решаващо значение за производството на хормони, а магнезият го подпомага. По време на сън би трябвало  да се насладим на благоприятен пик на анаболни хормони като DHEA и хормона на растежа.
  5. Подхранва клетките с енергия. Магнезият играе толкова важна роля за митохондриите и производството на енергия, че можем спокойно да кажем: „без магнезий няма клетъчна енергия“. Хормоналната тъкан има високоскоростен метаболизъм и затова изисква още повече клетъчна енергия и повече магнезий от другите тъкани.
  6. Подкрепя здравословен хормонален отговор. Помага при производството на стероидни хормони, включително прогестерон, естроген и тестостерон. Магнезият също така нормализира действието на прогестерона върху централната нервна система, което може да е причината за облекчаване на симптомите на ПМС и менопауза.
  7. Активира витамин Д. Без достатъчно магнезий, витамин Д не може да си свърши работата. И обратното, твърде много добавки с витамин Д причиняват дефицит на магнезий.
  8. Забавя стареенето. Предотвратява скъсяването на теломерите, намалява оксидативния стрес и увеличава производството на глутатион.

 

Мощно лекарство

 

Магнезият играе важна роля в спешните отделения, където бива прилаган за сърдечна аритмия, инфаркт и мигрена. Но защо трябва да се ограничава до острите проблеми? Време е магнезият да поеме ролята си в лечението на хормоналните проблеми.

 

Освен осемте начина, по които магнезият подпомага хормоните, минералът е също така ефективно лечение за менструални болки, ПМС, мигрена и симптоми на перименопауза и менопауза.

 

Приеман ежедневно, магнезият може да предотврати дисменорея (менструални спазми) при някои жени.Това състояние е свързано с наличието на хипер контракции на миометриума и артериоларна вазоконстрикция. Патологичният механизъм зад това състояние е бил до голяма степен анализиран досега и е добре известно, че след овулация има натрупване на омега-6 мастни киселини в клетъчните мембрани. Преди менструацията нивата на прогестерона намаляват и омега-6 мастни киселини, по-специално арахидонова киселина, биват освободени. Това предизвиква каскада от простагландини и левкотриени в матката, които от своя страна предизвикват възпалителен отговор и водят до поява на спазми и други системни симптоми като гадене, повръщане, подуване на корема и главоболие.

Механизмът на действие на магнезия върху това състояние не е напълно изяснен, но се формулира интересна хипотеза за калциевата антагонистична активност на този йон върху гладката мускулатура и чрез намаляване на простагландините, които причиняват болка.

 

Поддържайки ензима катехол-о-метилтрансфераза в черния дроб, магнезият насърчава здравословното освобождаване на естроген от тялото.Това може да намали риска от различните типове естрогенни състояния (като фиброиди и ендометриоза), свързани с ниска функция на този ензим.

 

Магнезият може да облекчи симптомите на прехода в менопаузата. Например, в едно проучване магнезият облекчава горещите вълни при менопауза на жени, които са били подложени на лечение за рак на гърдата и не могат да преминат на хормонална терапия.

 

Трябва ли да се тествате за дефицит на магнезий?

 

Не. По-голямата част от магнезият се намира в клетките, така че няма точен начин да го измерим с кръвен тест. Някои от симптомите на магнезиев дефицит са крампи в крайниците, мускулни потрепвания, безсъние, раздразнение, тревожност, желание за сладко. Опитайте да приемате добавка магнезий за определен период от време и следете как се чувствате, особено ако имате един или повече от гореизброените симптоми.

 

Най-добрата добавка магнезий

 

Най-добрата добавка е магнезиев глицинат или бисглицинат (минералът е свързан с аминокиселината глицин). Това е най-малко лаксативната форма на магнезий, а също и най-лесно усвояваната. Също така има и допълнителна полза от глицина, който има успокояващ ефект върху GABA рецепторите. Магнезият работи най-добре в комбинация с витамин Б6.

 

Освен ако нямате хронично бъбречно заболяване, магнезият е безопасен за продължителна употреба. Някои форми (като магнезиев хлорид) причиняват диария, но  глицината обикновено действа фино. Препоръчителната доза е 300 млгр.дневно след храна.

 

Хранителните източници на магнезий включват листни зеленчуци, бадеми, шоколад и минерална вода.Превод: Анна Димитрова и Мария Георгиева

Източници:

https://www.larabriden.com/8-ways-that-magnesium-rescues-hormones/

https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/magnesium-and-the-menstrual-cycle