От Джеси Флетчър

Когато, преди повече от година, преминах на растителна диета, започнах да чувствам подобрение още в рамките на първия месец. Решението ми да избягвам месо и други възпалителни храни като глутен, захар и млечни продукти дойдe след дълги проучвания. Намерих много литература, която ми помогна да взема информирано решение. Полезната информация за страдащите от ендометриоза никак не е малко. В такъв случай, защо здравните специалисти продължават да избягват темата?

 

Новооповестените резултати от 22-годишно проучване на Център за изследване на рака „Фред Хътчинсън” (Сиатъл, САЩ) свързват категорично консумацията на червено месо с развитието на ендометриоза. Теорията е, че животинските продукти може да увеличат риска за развитие на ендометриоза, тъй като влияят на нивата на хормоните. По-специално, проучванията показват, че месните продукти могат да повишат нивата на естроген и простагландини, които благоприятстват възпалителните и пролиферативни характеристики на ендометриозата.

 

Жените, които ядат повече червено месо, особено необработено такова, изглежда са по-склонни да развият ендометриоза, според изследване от 2018 год. Проспективното групово изследване върху приема на червено месо и риба и риска от развитие на ендометриоза (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29870739) е публикувано от  American Journal of Obstetrics and Gynecology https://www.ajog.org/

 

Само 2 проучвания досега са изследвали връзките между консумацията на месни продукти и риска от ендометриоза с противоречиви резултати. Потреблението на животински продукти има потенциал да повлияе на риска от ендометриоза чрез ефекта върху нивата на стероидните хормони.

 

В настоящото изследване общо 81 908 участници са били обект на проследяване от 1991 до 2013 г. Диетата е била оценена чрез въпросник за честотата на храната на всеки 4 години. По време на годишните проследявания са докладвани 3800 случая на инцидентно лапароскопски потвърдена ендометриоза. Жените, консумиращи над 2 порции на ден червено месо, имат 56% по-висок риск от ендометриоза в сравнение с тези, които консумират под 1 порция на седмица. Тази асоциация е била най-силна при необработени червени меса, особено при жени, които не са съобщили за безплодие. Жените в най-високата категория прием на червено месо също са имали по-висок риск от ендометриоза. Приемът на домашни птици, риба, миди и яйца не е свързан с риска от развитие на ендометриоза.

 

 

Това откритие е подкрепено от многото други изследвания, които подчертават предимството на зеленчуците пред месото при овладяването на ендометриозата. Не само, че зеленчуците се считат за богати на фибри и могат да намалят нивата на естроген, но също така са богати на антиоксиданти. Те намаляват въздействието на оксидативния стрес, който е свързан с развитието на лезии и сраствания. Освен това, избягването на възпалителни храни осигурява бързо облекчение на симптомите от ендометриозата. Намалява подуването на корема и дискомфорта, който съпътства храните, които са по-трудни за храносмилане.

 

Въпреки това повечето лекари изглежда не говорят за промени в режима на хранене. Проблемът е свързан с това, че повечето здравни специалисти не са диетолози и предписват това, което знаят най-добре, т.е. лекарство. Като пациент се чувствам разочарована и объркана, когато виждам недоверието в очите на лекаря, споделяйки му че диетата е основен източник на облекчение на моето страдание. Вместо успокоение, получавам бегъл поглед и бърза смяна на темата, с тази  за хормонално лечение на безплодието. Като хронично болен човек, мога да кажа, че цял живот на медикаментозно лечение не съответства на моето разбиране за здраве и щастие.

 

Промените в храненето са възможни за милиони жени с ендометриоза.

 

Толкова ли е трудно да не се пресегнеш за пица или друга обработена храна? От друга страна, когато информацията за спасителния диетичен режим не идва от лекар, много от нас се отказват да възприемат промяната като начин за овладяване на страданието. Ето защо медицинската общност трябва да признае приноса на диетичното хранене.

 

Често говоря със страдащи от ендометриоза и не откривам сред тях такива, които да не са почувствали облекчение, след като са направили информирани здравословни промени в хранителния си режим. Доказателства и резултати от изследванията са на разположение в интернет. Сега всичко, от което се нуждаем, е лекарите да ни напътстват по-добре и да започнат да говорят за режима на хранене.

 

Превод: Радиана Величкова и Мая Ангелова

 

Източници:

 

https://endometriosisnews.com/2018/06/26/higher-endometriosis-risk-linked-red-meat-study/

 

https://endometriosisnews.com/2018/06/29/if-diet-can-impact-endometriosis-why-arent-doctors-talking-about-it/?utm_source=END%20E-mail%20List&utm_campaign=7e71f5a5bf-RSS_THURSDAY_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_5a9732e593-7e71f5a5bf-72301165&fbclid=IwAR2tr1Q-RMQwaIAPXqFopwKiHe_6F-EWMJyPx1NZANHnYND8XrZg_OfwDoI

 

Photo by Anna Pelzer on Unsplash