Акупунктурата е форма на лечение, представляваща вкарването на много тънки игли през кожата на човек в специфични, ключови точки на тялото му. Западната медицина признава акупунктурата като метод за стимулиране на мускулите, нервите и съединителната тъкан.

Може да помогне за:

  • увеличаване на притока на кръв;
  • намаляване на вътрешно-възпалителните процеси ;
  • освобождаване на ендорфини.

В допълнение към това акупунктуристите и практикуващите традиционна китайска медицина разпознават акупунктурата като потенциален метод за балансиране на чи (енергията или жизнената сила на тялото).

 

Акупунктурата в битката с ендометриозата

 

Има моменти, когато акупунктурата може да се разглежда като част от план за лечение на ендометриоза. Ето как това може да работи. Практикуващите акупунктура насърчават акупунктурата за ендометриоза като естествен, неинвазивен подход, който може да допълни други лечения. Говорете с лекаря си, за да сте сигурни дали акупунктурата е подходяща за вас.

Ако решите да опитате акупунктура за вашата ендометриоза, планирайте първоначалния курс на лечение да продължи 6 до 8 седмици с посещения веднъж или два пъти седмично. След първата фаза вашият практикуващ акупунктрист може да ви посъветва да го посещавате 2 пъти в месеца. Обикновено ще ви бъде казано да очаквате резултати след 3 до 6 месеца. Вашият график за лечение може да варира в зависимост от вашите нужди и избрания от вас лекар.

 

Работи ли акупунктурата при ендометриоза?

 

Няма категоричен отговор на въпроса за ефекта на акупунктурата при ендометриоза. Най-близкият отговор би бил, че акупунктурата може да помогне на някои хора да се справят с дискомфорта от ендометриозата, но са необходими повече изследвания. 

Преглед на проучванията от 2018 г. в New England Journal of Medicine сочи, че акупунктурата подобрява резултатите от облекчаване на симптомите повече от други допълнителни методи като упражнения, електротерапия и йога.

 

Акупунктурата засилва кръвообращението

 

Според източните медицински теории, ендометриозата се счита за проблем на неправилно кръвообращение или застой на кръвта. Лечението е фокусирано върху увеличаване на кръвообращението и насочване на тези ефекти към матката, долната част на корема и всяка друга засегната област.

 

Слезка 6 е акупунктурна точка на долния крак, която обикновено се използва за увеличаване на кръвообращението в матката и за лечение на менструална болка. Тази точка е полезна и като точка за акупресура, за да се лекувате, но е и точка, която често се използва по време на сесия на шиацу. Слезката 6 е разположена на ширината на ръката (без палеца) над медиалния малеол или вътрешната кост на глезена.

 

Друга често изолзвана точка за всеки проблем, засягащ матката, се нарича Zigong, или „дворецът на детето“. Намира се в долната част на корема, на ширината на един палец над срамната кост и на ширината на една ръка от двете страни на средната линия. Zigong се използва за насърчаване на кръвообращението в матката, регулиране на маточното кървене и за подготовка за зачеване. Точно като Слезка 6, тази точка може да се използва при самомасаж и реагира добре на затопляне, като моксибуция или прилагане на масла, които насърчават циркулацията, като етеричното масло от дива целина или женски женшен

 

Какво да очаквам?

 

Лечението с акупунктура може значително да намали тежестта на ендометриозата и нейните симптоми при повечето пациенти. Ефектите са кумулативни, така че по-дългосрочното лечение е свързано с по-голямо подобрение. Повечето пациенти съобщават за по-малко болка след четири седмични лечения, но промените в редовността на менструалния цикъл или плодовитостта може да изискват няколко месеца редовна акупунктура.

 

Акупунктурата често се счита за интегративна и допълваща медицина за разлика от алтернативната. Допълнителното лекарство е това, което работи заедно с други медицински лечения. Не ги замества. Преди да вземете окончателно решение за всяка допълнителна процедура (като акупунктура), обсъдете я с вашия лекар.
Автор: Михаела Шехова

Източници:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29198932/

http://www.acupuncture.com/education/points/spleen/sp6.htm 

http://www.acupuncture.com/education/points/extrapoints/zigongxue.htm

 

Можете да прочетете и един емоционален разказ за опит от акупунктура на Анна Димитрова тук и още малко за акупунктурата тук.