Важното от уебинара “Базовите истини за ендометриозата” 

 на Американската фондация по ендометриоза

с д-р Карли Голдстийн и Джесика Мърнейн

 

Като пациенти с ендометриоза, които имат дълъг път със заболяването, често си мислим, че знаем всичко и няма какво ново да прочетем или чуем. Понякога обаче имаме нужда да си припомним важни неща за диагнозата, както и какво още можем да подобрим в начина си на живот, така че да облекчим страданията си.

Едно такова сполучливо и полезно напомняне бе уебинарът на Американската фондация за ендометриоза – Back to Basics https://www.endofound.org/ в началото на м. май 2020 г. В него освен добре познатите факти, се споменаха и някои новости, полезни практики в САЩ и акценти в начина на живот.

Гост-лектори бяха лекар и пациент – чудесна комбинация от медицинския опит на лекар-хирург (при това жена също с диагноза ендометриоза) и добрата пациентска практика в управление на симпомите чрез начин на живот, хранене и движение.

Д-р Карли Голдстийн е гинеколог хирург, част от екипа на д-р Сечкин в Seckin Endometriosis Center – един от водещите центрове в областта на ендометриозата и репродуктивната хирургия в САЩ.

Джесика Мърнейн e пациент и създател на Know your endo и One Part plant, където не само описва начина си на живот с ендометриоза, но и фасилитира промяната в начина на хранене, движение и цялостно разбиране за болестта. Тя е и автор на много подкаст посветен на ендометриозата, както и на кулинарни книги, свързани с принципите на здравословно противовъзпалително хранене.  

 

Уебинарът

 

Като начало, Д-р Голдстийн акцентира върху дефиницията на заболяването и симптоматиката. Тя подчерта, че в много от случаите ендометриозата протича безсимптомно, без болков синдром, но с изразени храносмилателни проблеми, като напр. болки в червата и подуване. Ето защо, често заболяването може да бъде сбъркано с друго и пациентите изминават години в излишни изследвания и лутане преди да получат правилната диагноза.

Важно е да отбележим, че ендометриозата не е автоимунно заболяване, макар да има изразен имунен характер, но това е свързано предимно с възпалителната картина в организма.

 

“Вече отчитаме, че 1 от 10 не е актуална цифра. Актуалната ситуация показва, че 1 от 8 жени в репродуктивна възраст имат ендометриоза” твърди д-р Голдстийн.

 

Терапиите за ендометриоза

 

Интересен факт, който привлече вниманието ми, бе и промяната в терапиите за ендометриоза в световен мащаб и най-вече в САЩ. В голяма степен бяха препоръчани противозачатъчните медикаменти, както и вътрематочните спирали, като начини за регулиране на хормоните и потискане на симптомите на ендометриоза в дългосрочен план. Д-р Голдстийн подчерта, че GnRH аналозите вече не са предпочитана опция за лечение на заболяването. Макар в някои от случаите да са подходяща терапия, със сигурност не са опция в дългосрочен аспект.

 

Опциите за овладяване симптомите на ендометриоза, според д-р Голдстийн включват:

          Нестероидни противовъзпалителни лекарства за овладяване на болковия синдром (ибупрофен, напроксен и др.)

          Противозачатъчна терапия за потискане на овулацията и менструацията, чрез която се намалява кървенето и болката

          GnRH агонисти или антагонисти за потискане на хормоните и овладяване прогреса на заболяването (препоръчвани само в краткосрочен период, поради сериозните странични ефекти, като намаляване на костната плътност и горещите вълни като сериозен нервно-вегетативен симптом)

          Промени в начина на живот и храненето

 

Прегледите

 

Преди срещата с гинеколог-специалист винаги е добре да сме подготвени, затова и водещите в уебинара подчертаха колко е важно да си водим бележки и да следим тялото си за симптоми, които след това можем с лекота да преразкажем в разговор с лекаря.

Всъщност ендометриозата може да бъде мозайка от симптоми, и то на ежедневна база, затова вече са създадени и не малко дигитални приложения за проследяване на симптоматиката, като Phendo напр., което освен като апликация, работи и в посока събиране на данни за проучване, което Колумбийския университет в САЩ разработва в момента.

Д-р Голдстийн споделя и няколко важни въпроси, които всеки специалист гинеколог би следвало да зададе на пациента при съмнения за ендометриоза. Тя обърна внимание на това колко е важно лекарите да слушат пациентите и да подхождат винаги индивидуално в преценката си. Във въпросите прави впечатление мултидисциплинарния подход и неограничаването само в гинекологичната практика:

 

Въпроси:

 

          Колко болезнена е менструацията ви? – оценка по скала от 0 до 10, като с 10 се оценява силно болезнен цикъл

          Има ли съсиреци по време на менструалния ви цикъл?

          Колко дни продължава цикълът и обилен ли е?

          Има ли болка по време на овулация или по друго време в месеца?

          Изпитвате ли някои по-особени усещания в областта на пикочния мехур? По-голяма честота на ходене по малка нужда, невъзможност да задържате урина, спонтанно изпускане на урина?

          Симптоми свързани с червата – имате ли подуване, газове, диария, запек, болки в червата, кървене от ануса или болка в ануса?

          Изпитвате ли болки в кръстта, по протежение на краката, както и болки в гърдите?

          Сблъсквате ли се с невъзможност за забременяване, аборти, болезнен полов контакт?

          Имате ли други съпътстващи заболявания или оплаквания?

 

Болката по време на цикъл

 

Д-р Голдстийн обърна внимание и на болката по време на менструален цикъл и защо при жените с ендометриоза тя е по-силна. По дефиниция менструалната болка се появява когато започнат контракциите на матката, чрез които се изхвърля кръвта. Този процес се провокира от своеобразен дисбаланс в секрецията на простагландини от лигавицата на матката по време на цикъл. Простагландините контролират възпалението, притока на кръв и образуването на кръвни съсиреци.

Установено е, че при жените с ендометриоза, нивата на простагландини са по-високи в менструалната кръв, отколкото при жените без заболяването. Изследванията показват също, че честотата и големината на базалното налягане на маточните контракции са по-високи при жени с ендометриоза. В резултат на това силната болка по време на цикъл, изпитвана от жени с ендометриоза, също може да бъде резултат от необичайните контракции на матката. Това са т.нар. “killer cramps” и са само едната страна на болковия синдром при ендометриоза. В много от случаите пациентите изпитват болка от невропатичен характер, която се разпростира по крайниците и кръстта. Като цяло болката при ендометриоза може да бъде от всякакъв характер и да се появява в различни дни от месеца.

 

Болка по време на полов контакт

 

Един от специфичните симптоми при ендометриоза е болката по време на полов контакт. Според едно проучване на Reproductive Science journal, 2/3 от жените с ендометриоза имат някаква сексуална дисфункция, като напр. болка при секс, но много често жените се притесняват да говорят с лекарите за това, а от друга страна лекарите се чувстват дискомфортно да задават въпроси свързани с подобна симптоматика. 

Д-р Голдстийн обясни какво провокира тази болка, както и припомни, че много често подобни усещания има и при вагинален преглед с ултразвуков трансдюсер. Причината е, че се притискат определени зони с фиброза и лезии, като напр. т.нар “cul-de-sac” – разширението на перитонеалната кухина между ректума и задната стена на матката. В много от случаите на ендометриоза е засегната точно тази зона, която бива покрита с лезии, и при всеки по-голям или дълбок натиск се провокира болка.

Водещите в уебинара посочиха, че във времето, в което се появява болката, следва да направим необходимото за да отпуснем мускулатурата в долната част на тялото, ето защо се препоръчват упражнения за тазово дъно, както и йога, особено в дните около менструалния цикъл и овулацията. Тежките, продължителни и силови тренировки не са препоръчителни при жени с ендометриоза.

 

“Не спирайте да опитвате различни начини и да откривате какво работи при вас. Ендометриозата е пъзел от симптоми и може да бъде много индивидуално и специфично преживяване” – д-р Голдстийн

 

Диагностицирането

 

Диагностицирането е все още най-предизвикателния момент при ендометриоза, тъй като златния стандарт си остава лапароскопията като по-малко инвазивен метод за определяне на диагнозата. Все пак д-р Голдстийн хвърли поглед в бъдещето и спомена за разработки, които целят диагностициране на ендометриоза чрез мини-инвазивни процедури, като биопсия на матката.

 

Въпроси на пациенти

 

Голяма част от въпросите, които бяха зададени от пациенти по време на уебинара включваха и темата фертилитет и ендометриоза. Бе обърнато специално внимание на противозачатъчните лекарства и възобновяване на опитите за бременност. Д-р Голдстийн подчерта, че след прием на противозачатъчни, тялото има нужда от мин. 6 месеца, а понякога и 1 година за да възобнови нормалната овулация, затова ако се планира бременност трябва да се има предвид тази специфична особеност.

Бе засегната и темата за замразяването на яйцеклетки, особено при жени с ранна диагноза на ендометриоза и такива, които не планират бременност в близките няколко години. Д-р Голдстийн подчерта, че в наши дни техниките за криоконсервация са много по-успешни и усъвършенствани и позволяват запазване на интегритета на материала далеч по-добре, като в много от случаите вече голям процент от яйцеклетките оцеляват след размразяване, за разлика от преди.

Тя подчерта, че това е вид застраховка, която следва да бъде обмислена, тъй като по този начин се намалява и рискът от генетични болести и изменения, които се появяват в по-късна възраст. Според Голдстийн, ендометриозата следва да бъде категоризирана подобно на онкологичните заболявания, при които криоконсервацията на яйцеклетки е силно препоръчителна.

Джесика Мърнейн сподели интересен личен опит по темата бременност и майчинство. Тя има осиновено дете, тъй като не е искала бременност. Според нея травмата върху тялото от ендометриозата оставя дълбоки следи и много жени нямат желание да зачеват, или изпитват страх от бременност, имено защото вече са понесли щетите на заболяването. Според някои учени, постоянната болка и множеството медицински интервенции нанасят трайни “следи” в мозъка, а нашето тяло има способността да помни дълго време всяка травма.

 

Храненето

 

Джесика има и дълъг опит с хранителния режим за ендометриоза – едно от нещата, които буквално я спасяват от хистеректомия. За дълъг период от време, тя е изпитвала много силни болки, които не са се повлиявали от нищо, имала е множество симптоми на ендометриоза, типични за 4-ти стадий, най-тежкия етап на диагнозата. Докато в един момент е трябвало да избира между това да остане без матка и яйчници или да даде нов шанс на тялото си и да изпробва нещо, което не е правила досега, а именно да премине изцяло на растителен режим на хранене за определен период от време.

И резултатите не закъсняват. Джесика не само, че отменя хистеректомията си, но забравя за болките си, които години наред са били почти еждневен спътник. След този успешен опит, тя решава да създаде One Part Plant, вдъхновявайки много жени с ендометриоза и други хронични заболявания да въведат растителното хранене в живота си.

Джесика Мърнейн подчертава колко е важно противовъзпалителното хранене при ендометриоза.

 

“Най-добре e да започнете със своеобразна настройка за това да следите как определена храна влияе на тялото ви. Не винаги искаме да чуем отговорите, които тялото ни казва, но мисля, че това е наистина добър показател за това как да започнем да се храним малко по-добре.“ – Джесика Мърнейн

 

Тя съветва да намалим драстично храните, които са известни с възпалителния си характер, като захар, млечни храни, червено месо, както и алкохол, и постепенно да започнем да ги изключваме напълно от ежедневието си като наблюдаваме как се чувства тялото ни. Също така е добре да следим симптомите на менструалния си цикъл след прием на определени храни.

 

“Когато се храним с неща, които подхранват възпалението, ние реално разпалваме иначе горящия вече огън в тялото ни, казва Джесика.

 

Храненето, движението, добрият сън и елиминирането на стреса са от ключово значение за управление на симптомите на ендометриоза, но био-индивидуалния подход е нещо, за което се говори повече напоследък. Навременната медицинска грижа и профилактика са важна част от терапията за ендометриоза, но голяма част от лечението и положителния изход зависят от нас самите.

Важно е да се вслушваме в сигналите на тялото си повече и да преценяваме какво е правилно за нас. Персонализираната медицина и холистичния подход към тялото са бъдещето не само за ендометриоза, но и за всички хронични заболявания.

 

 

Photo by Jr Korpa on Unsplash