Секс съвети за жени с ендометриоза

Автор: Харисън Кронфелд

 

 Да се настроиш за секс може да е сложно нещо, когато имаш ендометриоза. Много жени страдат от диспареуния (болезнен полов контакт), което е възможно да им попречи да имат задоволителен и активен полов живот. 

Терапевтът по секс и връзки Карли Блау може да ги разбере. Базирана в Ню Йорк, секс експерт и диагностицирана с ендометриоза, тя споделя, че е превърнала болката в удоволствие за себе си и за клиентите си, много от които също страдат от заболяването. 

Животът с ендометриоза „доведе до сексуална дисфункция при мен, силна диспареуния и е силно травматизиращ“, споделя Блау пред The Blossom. Тя разкри също, че е преминала през две операции, за да успее да контролира заболяването. 

„Често терапевтите не обичат да разкриват части от личния си живот, но аз съм твърдо убедена, че понякога да се свържеш с пациента, може да бъде изключително успокояващо за него“.

И така какви са нейните топ секс съвети за жени с ендометриоза за да се настроят за секс толкова често и толкова безболезнено, колкото им се иска? 

 

Научи отново как да се радваш на секса

 

Болезненият секс „може да създаде отрицателна схема в мозъка, при която пациентите имат усещането, че всеки път, когато правят секс, ще е болезнено и го избягват“, казва Блау. Някои от тях са се крили в банята от страх. „Това, което правя е да ги накарам да разрушат тази представа. Вместо да отидат в банята и да се съсредоточават върху факта, че ще ги боли, ги насърчавам да поговорят с партньора си и може би да поискат от тях масаж. Открийте нещо, което намалява тревожността и ви ангажира преди идеята за секс“. 

 

Освободете напрежението в тазовото дъно

 

Отпускането на половите органи е също толкова важно, колкото и успокояването на ума. „Когато тазовото дъно е много стегнато, това може да затрудни оргазма и да направи секса още по-болезнен акт, тъй като кара мускулите да се свиват и напрягат“, казва Блау.  „Представете си как след тренировка на цялото тяло мускулите ви са много стегнати, а след това се опитате да направите някаква напрягаща дейност. Това ще причини болка в мускулите. Ето защо е важно да сте в настоящето. Разпознавайте как усещате мускулите на тазовото си дъно. Когато започнете да различавате кога са много стегнати и кога отпуснати, може да работите, за да ги отпуснете като начин за освобождаване на напрежението от цялото тяло.

 

Похвалете партньора си

 

„Не е необичайно мъжете да развият еректилна дисфункция  или да се тревожат за представянето си като резултат от това, че са постоянно отхвърляни заради женската болка“, казва Блау. „Тези мъже може да се чувстват все едно жените им не ги желаят, макар партньорките им да не изпитват това, а всъщност сексът да е физически болезнен за тях. Мъжете трябва да осъзнаят, че в случая не е така и че болката от ендометриозата надминава техните нужди и желания. Тези мъже трябва да се чувстват удобно да споделят как те и партньорките им се чувстват и да са отворени към други форми на сексуално удоволствие“. 

 

Прелюдията към секса е важна

Загрявката преди игра е необходимост, казва Блау, която подтиква пациентите си да си организират време за любовна игра или еротичен масаж преди да пристъпят към секс. “Сексът невинаги се състои от проникване. Може дори да не е възможно да включва проникване. Важно е, да се открият и други форми на удоволствие, освен него. Това включва орален секс, анален секс, в зависимост от нивото на комфорт на пациентката“.

 

Открийте любима поза

 

В случаи на дълбоко-проникваща ендометриоза, много пациентки изпитват болка при определени секс пози. „При подобни случаи ще искате да избягвате дълбокото проникване. Най-важното е да се уверим, че жената може да комуникира и да е в пози, при които може да контролира дълбочината на проникване. Има разлика между това жената да има контрол сексуални и да има контрол над проникването, като второто е решаващо в случая“.

 

Използвайте лубрикант

 

Много жени с ендометриоза са на хормонална терапия, за да се справят със симптомите си, но това може да причини вагинална сухота. „Тези терапии е възможно да намалят либидото, вагинална лубрикация и дори да направят секса по-болезнен“, казва Блау. За да се справите със сухотата, опитайте подходящ лубрикант. „Обаче е важно всички такива средства да се използват умерено“. 

 

Общуването е ключът

 

Свободното говорене по темата не е лесно, но е необходимо, за да изразим кое работи за нас и кое – не. „Що се отнася до пациентките с ендометриоза, всяка е различна и изпитва симптомите различен начин. В това число влиза и сексът. За това всичко е въпрос на добро общуване със себе си и с партньора“, казва Блау. „Сексуалната терапия е възможно лечение за тези, които не могат да си позволят операция, които не желаят да се оперират или за жените, които искат да опитат някакъв вид психотерапия преди да преминат към интервенцията или в комбинация с нея“. 

 

Превод: Моника Кирякова

Оригинален текст: https://www.endofound.org/7-sex-tips-for-the-endo-girl