Сякаш менструалната болка не е достатъчна, някои жени, усещат болка и дискомфорт и по време на овулация. Болката по време на овулация често е симптом, за който съобщават жени, които страдат от ендометриоза.

 

Научното название

 

Тази циклична болка по време на овулация се нарича Mittelschmerz, наименование идващо от немските думи за „среда“ и „болка“, обяснява престижната Mayo Clinic.  Според Университета на Флорида, около 1 от 5 дами, които имат менструация, страдат от спазми по време на овулацията. А някои жени – около 20 % – получават овулационни спазми всеки месец. 

Не всеки, който има менструация обаче, има овулационни спазми. Важно е отново да подчертаем и че тази болка не се случва задължително всеки месец. Но когато е налице, обикновено започва около 9 или 10 дни след началото на менструацията. Колкото повече наближава овулацията, толкова по-силно се усеща. 

 

Причините за болката

 

Експертите не знаят точно защо овулацията причинява болка, но една от теориите е, че болката при овулация се дължи на пробив на яйцеклетката през стената на яйчника, при което се отделя малко количество течност (или понякога малко количество кръв), която дразни близките нерви.

 

Според някои изследвания пък, Mittelschmerz се случва, когато лутеинизиращият хормон (LH) се повиши и достигне своя връх. LH стимулира фоликула. Когато фоликулът узрее, често се случва нещо, което жените определят като “тъпа болка в таза”. 

 

В своя статия, австралийският доктор Саймън Гордън обяснява, че в нормалния таз яйчниците са подвижни и свободни. В таза на пациентката с установена тежка ендометриоза обаче, яйчниците често са фиксирани към тазовата стена, уретера, съдовете, произлизащи от вътрешната хълбочна артерия, а в най-тежките случаи – към основните тазови нерви (вътрешен затулящ мускул; пресакрални нерви), което в краткосрочен план причинява на пациентката болки в гърба, бедрата, или седалището, или влошава функцията на пикочния мехур. При дамите с ендометриоза, тези хормонални промени могат да притиснат тъканта на таза или да повлияят на симпатиковата нервна система. 

 

Болката при овулация обикновено се усеща от едната страна на корема или таза и може да варира всеки месец, в зависимост от това кой яйчник освобождава яйцеклетка през този цикъл. В някои случаи може да се появи малко вагинално кървене или секрет. Някои жени изпитват гадене, особено ако болката е силна. А според някои теории, ендометриозната болка при овулация може да се разпространи към крака или бедрото и може да бъде по-силна от „обикновената“ болка.

 

Болката при овулация обикновено не изисква медицинска помощ. Въпреки това трябва да потърсите помощ, ако:

 

 • Болката е нова или се засилва
 • Продължава повече от 48 часа
 • Болката е силна или пречи на ежедневното функциониране
 • Болката се появява и по друго време на месеца (освен по време на овулация)
 • Болката е придружена от гадене, повръщане или диария
 • Има необичайно кървене по време на овулация
 • Треска
 • Болка при уриниране
 • Зачервяване или парене на кожата на мястото на болката

 

Вашия личен лекар или акушер-гинеколог могат да извършат преглед, да ви уведомят, ако имат съмнения за нещо по-сериозно, и да ви насочат към специалист. Той може да извърши преглед на корема и таза, за да се изключат други причини за болката, като ендометриоза или киста на яйчника. Възможно е да се наложи да ви бъде направен и абдоминален или вагинален ултразвук.

 

Освен на ендометриоза, болката може да се дължи и на следните възпаления: 

 

 • салпингит – възпаление на маточните тръби вследствие на инфекция
 • хронична тазова възпалителна болест – възпаление вследствие на инфекция
 • киста на яйчника 
 • извънматочна бременност
 • апендицит
 • други стомашно-чревни проблеми – болката в долната част на корема може да бъде симптом на редица стомашно-чревни проблеми, включително перфорирана язва, гастроентерит и възпалително заболяване на червата.
 •  

Как да противодействаме на болката

 

За щастие има неща, които носят успокоение и облекчение на болката по време на овулация, като топли вани с магнезиев сулфат или етерични масла, нагревателна подложка, бутилка с гореща вода, или самонагряващи се лепенки. Друга опция е апарат за транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS), който използва електрически импулси, за да блокира нервите да изпращат сигнали за болка към мозък. Ключови обаче си остават почивката, здравословното хранене и минималния стрес. 

Друга възможност са болкоуспокояващите. Според някои изследвания, жените с ендометриоза са много по-склонни да приемат болкоуспокояващи. Средствата, които са добри за менструални спазми, могат да помогнат и при болките при овулация.

 

При всички положения, добре е да се консултирате с медицински специалист. 

 

Британската система за национално здравеопазване NHS препоръчва на дамите да си водят дневник преди посещението си при лекар, за да могат да представят точна информация за това кога точно по време на менструалния цикъл се появява болката и колко дълго продължава. Добра идея също са и приложения като Clue, Flo, Ovia, Eve by Glow and MagicGirl (други приложения, може да видите тук). 

 

Автор: Лора Джамбазка

 

Допълнителна информация можете да откриете на следните линкове:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656

https://www.nhs.uk/conditions/ovulation-pain/

https://www.nhs.uk/conditions/transcutaneous-electrical-nerve-stimulation-tens/

https://www.webmd.com/women/guide/mittelschmerz-pain

https://www.medicalnewstoday.com/articles/ovulation-cramps#definition

https://endohealth.com.au/endometriosis/ovulation-pain/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9134-ovulation-pain-mittelschmerz

https://ufhealth.org/mittelschmerz

https://www.miracare.com/blog/endometriosis-and-ovulation-pain-why-does-it-happen/

https://www.verywellfamily.com/is-ovulation-pain-normal-1960292#citation-2

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/ovulation-pain

https://www.uranj.com/blog/5-reasons-you-have-pain-during-ovulation-what-you-can-do

https://www.womenshealthmag.com/health/g26787041/best-period-tracking-apps/