„Нормално е да те боли!“ е нещо, което всяка жена с ендометриоза е чувала в живота си в етапите на проявена симптоматика преди достигането до диагноза. И докато вече сме наясно, че няма нищо „нормално“ в силните спазми, обилното течение, температурата и повръщането по време на цикъл, съществуват случаи, в които това време от месеца е съпътствано от необясними и, на пръв поглед, нелогични и персистиращи оплаквания.

Болката в областта на рамото, ръката и врата по време на менструация звучи толкова невероятно и несвързано, нямащо нищо общо с цикъла, че много жени мълчаливо приемат и този симптом, добавяйки го към дългия списък от неразположения.

 

Всяко повтарящо се оплакване, свързано с менструацията, категорично ИМА общо с нея

 

Макар и това твърдение да звучи съвсем логично и обяснимо, всъщност практиката показва съвсем различна реалност. Стотици са случаите на момичета и жени с необясними оплаквания по време на цикъл, които, обаче, не получават адекватен и смислен отговор, обясняващ причината и произхода на тези неразположения.

Болката в рамото, ръката и шията е един такъв вид оплакване. Много жени споделят, че споменават за проблема на своите лекари, които, обаче, или не намират връзка с менструацията, или предоставят крайно незадоволителни обяснения. Нищо от това не решава проблема. Важно е да споменем, че всяко неразположение, което засечете, че се проявява по време на цикъл, има отношение към него – когато дадено оплакване е ежемесечно, то е безумие да предположим, че става дума за съвпадение.

 

Болката в рамото и ръката като симптом за ендометриозни лезии по диафрагмата

 

Ако непосредствено преди или по време на менструация усещате:

  • Болка, подобна на мускулната, в областта на рамото;
  • Трудност и дискомфорт при движение на рамото и ръката;
  • Затруднено и учестено дишане, усещане за задух;
  • Редуващи се затоплящи и изстудяващи усещания в рамото и по протежение на ръката;
  • Изтръпване;
  • Невъзможност за извършване на дейности с китката, дланта и пръстите;
  • Повръщане и гадене,

то насочете вниманието си към ендометриоза в областта на диафрагмата. Споделете оплакванията си с вашия лекар и споменете опасенията си – ще се изненадате колко често подобни симптоми биват пренебрегвани или оставяни без каквото и да е разумно обяснение.

Ендометриозните лезии по диафрагмата не са от най-честите проявления на заболяването, но определено се срещат в не малко на брой случаи. Най-често бива засегната дясната половина на тялото, но не е изключено лезии да се открият и билатерално (двустранно) по органа. Локализират се най-често в долната и задна половина на диафрагмата и поради възможността си да образуват сраствания, не е изключено такива да бъдат открити и към черния дроб.

Наличието на ендометриоза по диафрагмата е почти сигурен белег, че следи от заболяването ще има и в тазовата област. Добра практика е при диагностицирането на пациент с дълбока тазова ендометриоза да се провери и повърхността на диафрагмата за лезии. Разбира се, както и при тазовата ендометриоза, така и тук срещаме не малко препятствия, свързани с успешното диагностициране.

 

Как може да се открие диафрагмалната ендометриоза?

 

Вече споменахме, че симптоматиката, ако има такава, на този тип ендометриоза се характеризира с ясно изразен болков синдром и редица физически неразположения.

Наличието на диагностицирана и доказана дълбока тазова ендометриоза следва да насочи вниманието на лекаря и пациента към проверка и на диафрагмата. В около 80-90% от случаите на жени с диафрагмална ендометриоза заболяването е съпътствано и от лезии в тазовата област.

Оплакванията, свързани с рамото и ръката, често насочват лекари и пациенти да търсят проблема на локално ниво, което допълнително затруднява поставянето на диагноза и откриването на ендометриозата.

Сред препоръчителните методи за диагностика са компютърната томография, ядрено-магнитният резонанс и лапароскопията. Важно е да отбележим, че не може да се разчита на рентгенови снимки. Ако лезиите са с твърде малки размери, то и високоефективно изследване като ЯМР няма да засече наличието им. Ето защо, както и при останалите видове ендометриоза, златен стандарт и тук е лапароскопското изследване и потвърждаването на диагнозата чрез хистология и биопсия. Ексцизирането (изрязването до здраво) на лезиите се смята за най-ефективния метод за справяне с болката и оплакванията.

 

Защо болката се усеща в рамото и ръката?

 

Вече споменахме, че нетипичното и необичайно проявление на болката от диафрагмалната ендометриоза е причината за настаналото объркване сред пациенти и лекари. По време на менструация сме свикнали да усещаме дикомфорт в областта на корема, кръста и гърба, но не и в раменната област и по протежение на ръката.

Възпаляващите се диафрагмени лезии по време на менструация засягат околните нерви и нервни окончания – сигналът по френичния нерв достига до областта на рамото и врата. Със стихването на възпалението и нормализиране на нивата на високия естроген се достига до временно облекчение на симптомите. Често предписваното хормонално и медикаментозно лечение за ендометриоза (орални контрацептиви, прогестини, инхибитори на ароматазата, „Даназол“, медикаментозно предизвиканата менопауза) облекчава оплакванията, но не решава проблема. Към момента най-добри изгледи дава лапароскопкото отстраняване на лезиите.

 

Какво междувременно може да ни помогне за облекчаване на болката?

 

Както и при останалите видове ендометриоза, така и тук добри резултати показват балансираната и противовъзпалителна диета, ограничаването на кофеина, движенията и спорта. При диафрагмална ендометриоза положително биха повлияли различни дихателни упражнения и йога.

 

Автор: Деница Кисимова

 

Материалът е подготвен с информативна цел, изхождайки от личен опит и самообразоване по темата. Разбира се, той в никакъв случай не замества лекарската консултация и диагностика, но може да послужи като една отправна точка и възможна посока за по-нататъшни действия.

 

Допълнителна информация може да се открие на следните линкове:

https://www.webmd.com/women/endometriosis/diaphragmatic-endometriosis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6018178/

https://www.healthline.com/health/womens-health/diaphragmatic-endometriosis