Много хора изпитват болки в краката в даден момент от живота си и тези болки могат да бъдат изключително разнообразни. При някои хора, болките в краката могат да бъдат резултат от падане, счупване или друго нараняване, докато при други може да няма очевидна причина за дискомфорта. Болката в краката може да варира по местоположение и интензивност. Някои съобщават, че болката в краката е тъпа или причинява повсеместно неразположение, докато други имат пронизваща, остра болка, която може да бъде насочена към едно конкретно място. Често срещаните места на болка в краката са коленете, външната част на краката, задната част на бедрата или прасците и бедрата. В някои случаи болката в краката може да премине сама след няколко дни и да не се нуждае от медицинска помощ, а в други може да изисква сериозно лечение. Счита се, че 40% или повече от всички жени с ендометриоза изпитват болки в краката.

 

Какви са причините за свързаната с ендометриоза болка в краката? 

 

 Множество различни състояния могат да причинят болки в краката. Някои от тези проблеми включват, но не се ограничават, до:

 • Пряко нараняване на крака, като например разкъсване на мускул или сухожилие, фрактура или счупване на кост или навяхване
 • Тендинит
 • Кръвен съсирек
 • Нараняване на гръбначния стълб, като например дискова херния или стеснение на гръбначния стълб (спинална стеноза)
 • Артрит (включително псориатичен артрит, ревматоиден артрит, или остеоартрит)
 • Ендометриоза
 • Ишиас (болка по седалищния нерв)
 • Спазми на един или повече мускули на крака
 • Пренапрежение
 • Инфекция на кожата
 • Инфекция в костта (наричана още остеомиелит)

 

Във връзка с ендометриозата механизмът, по който се появява болката в краката, не е добре проучен. Болката в краката, свързана с ендометриоза, може да се дължи на възпаление или на ендометриозни лезии, които засягат нерви, свързани с възприемането на болката в краката, като седалищния нерв. В някои случаи се предполага, че свързаната с ендометриоза болка в краката е болка идваща от друга част на тялото, т.е. болка, която се възприема на място в тялото, различно от мястото на основния проблем. Например една жена може да има киста на яйчника, която е болезнена, но вместо изпитва болка в таза, тя може да я усеща като болка в краката си. Механизмът, по който възниква този тип болка, също не е добре проучен. При някои жени с болки в краката, свързани с ендометриоза, се наблюдават колебания на болката, които съвпадат с менструалния цикъл, докато при други болките нямат установен характер. Необходими са още изследвания, за да се определи напълно как ендометриозата се свързва с болката в краката.

 

Как се оценява болката в краката?

 

Ако болката в краката е резултат от тежко падане или травма, важно е да потърсите лекарска помощ възможно най-скоро. Освен това, ако болките в краката ви са постоянни и продължават няколко дни, може да е полезно да се консултирате и с медицинско лице. Ако обаче не можете да ходите, имате температура или забележите, че кракът ви променя цвета си (например червен и подут, блед или син) или променя температурата си спрямо останалата част от тялото, незабавно потърсете медицинска помощ. След като се консултирате с лекуващия лекар, той ще се опита да разбере какво е довело до болката. Определянето на причината може да бъде доста трудно, тъй като много състояния могат да повлияят на болката в краката, включително някои, които не са пряко свързани с краката. Поради тази причина вашият лекар ще прецени възможността за много различни състояния едно спрямо друго въз основа на личната ви медицинска история и всички други симптоми, които изпитвате, за да се опита да изключи потенциалните причини. Това се нарича диференциална диагноза. Вашият лекар може да препоръча образни изследвания, като рентгенова снимка, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, за да огледа по-добре мускулите, костите, сухожилията и връзките на краката ви, както и други околни структури, за да търси очевидна причина. Ако вашият лекуващ лекар подозира, че причината за болката ви може да е ендометриоза, той може да препоръча лапароскопия за диагностициране на състоянието.

 

Как се лекува болката в краката?

 

Лечението на болката в краката често изисква лечение на основния проблем, който допринася за болката. При жени, които изпитват болка в краката, свързана с ендометриозата, възможностите за лечение на ендометриозата, като хормонална терапия или лапароскопско изрязване на ендометриозни лезии, могат да доведат до облекчаване на болката. В други случаи за облекчаване на болката могат да се използват лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Лекарства, използвани за лечение на други основни заболявания, като антибиотици за инфекция или лечение на артрит, могат да помогнат за облекчаване на болката, ако тези проблеми са били източник на дискомфорта. Вашият лекуващ лекар ще работи с вас, за да създаде най-ефикасната схема на лечение за вашата конкретна ситуация.

 

Как мога да се справя с болката в краката? 

 

Извън медицинските интервенции, които вашият лекар може да препоръча, има и други стратегии за справяне с болката в краката. Някои от тях включват, но не се ограничават, до повдигане и поставяне на лед на краката, почивка, разтягане на краката и масаж. Преди да опитате нов метод за справяне с болката в краката, консултирайте се с вашия лекар, за да се уверите, че той е безопасен за вашата ситуация и че не пречи на други лечения, които използвате.

 

Превод: Лора Джамбазка

Източник: https://endometriosis.net/symptoms/leg-pain

Photo by Ava Sol on Unsplash