Превод Ирина Николова

За и против оперативното отстраняване на еднометриомите (ендометриозни или „шоколадови“ кисти на яйчника)?

Ендометриозата е състояние, при което тъкан от вътрешността на матката се разпространява извън маточната кухина. Ендометриомата представлява киста на яйчника, изпълнена с кафеникава, „шоколадова“  течност  от кръвен произход, която се развива от ендометриална тъкан, попаднала  върху яйчника.

Според класификацията на заболяването, при наличие на ендометриома, пациентката има „тежка“ форма на заболяването или четвърти стадий. При тези пациентки е вероятно да има сериозна симптоматика (болезнен цикъл, който прогресивно се влошава, болка при полови контакти) и стерилитет. Лечението на ендометриозните кисти остава противоречиво. Първоначалните проучвания се опитват да намерят  връзка между безплодието и наличието на ендометриоми, както и да докажат успешното лечение на стерилитета в следствие на хирургична намеса. С развитието на IVF, се появяват и някои съмнения относно използването на оперативни методи за подобряване на плодовитостта при жени с ендометриоми. Предполага се, че фертилитетът може да бъде засегнат в следствие на травматична операция, при която заедно с обвивката на кистите се премахват здрава тъкан и фоликули  от повърхността на яйчника. Това може да доведе до намаляване на яйчниковия резерв.

Аргументи „за“ операция

  • Повечето жени, които страдат от ендометриоза се оплакват от болки както по време на менструация, така и извън този период. Смята се, че симптомите се подобряват значително след оперативна намеса.
  • Редица проучвания показват, че фертилитетът се подобрява след хирургично отстраняване на ендометриомите. Спонтанните успешни бременности се повишават с 50 % през първата година след премахването на ендометриозните кисти на яйчниците.
  • На трето място, наблюдава се връзка между рака на яйчниците и ендометриозата. Този повишен рисков фактор е аргумент в полза на операцията особено в случаите, когато ендометриомите са повтарящи се, т.е става въпрос за по-агресивна форма на заболяването.
  • Когато се провежда IVF лечение е необходимо да се вземе предвид и затруднения достъп до фоликулите при пункция и рискът от възпаление при дрениране на киста по време на пункция. Пунктирането на ендометриома по време на събиране на яйцеклетки може не само да повиши риска от инфекция, но също така и да влоши качеството на яйцеклетките, засегнати от „шоколадовата“ течност.

Аргументи „против“ операция

  • Операцията може да намали шансовете за зачеване като редуцира яйчниковия резерв и понякога да доведе до преждевременна загуба на дейността на яйчниците. Това се случва най-вече когато обвивката на кистата се обелва хирургически от повърхността на яйчника. В 6 % от случаите тази процедура (овариална кистектомия) води до премахване на здравия овариален кортекс, а при над 50 % от случаите се отстранява и нормална овариална тъкан. В случаите когато обвивката на кистата се гори (електрокоагулация), се предизвиква увреждане на нормалната тъкан под нея.
  • Честотата на бременности в следствие на IVF оплождане не се увеличава след проведено оперативно лечение. Всъщност, може дори да се наблюдава намаляване на броя на бременности и имплантации след операция. Всички проучвания сочат, че броят на извадените яйцеклетки от неопериран яйчник е много по-голям в сравнение с този, който се добива от яйчник след операция.
  • Нивата на антимюлеровия хормон (AMH), обозначаващ яйчниковия резерв, много често се понижават значително след операция.

Преди да се вземе решение за операция трябва да се имат предвид някои фактори като възраст на пациентката, симптоми, планове за бременност, предишни операции, други индикации за IVF и размер на кистата. При пациентки, при които са налични фактори, различни от изброените,  операцията би могла да бъде препоръчителна. Многократните операции трябва да се избягват и ин-витро лечението е добро решение в такива случаи.  Ендометриоми с размер над 3 см трябва да бъдат премахвани преди да се пристъпи към IVF.

Превод: Ирина Николова

Оригинален текст: http://www.inviafertility.com/blog/infertility/drvkarande/should-you-have-endometrioma-surgery/