След натоварения март месец, април започнахме с малко почивка и подготовка за нови дейности и начинания.

На 14-ти април изнесох (Анна Димитрова) презентация пред студенти от Медицинския университет в Плевен на тема пациентската гледна точка по повод ендометриозата. Разказах множество истории от собствения ми опит, но и от опита на всички жени в групата. Предварително бяхме обсъдили кои са най-важните теми, които искат да бъдат засегнати, и какво трябва да чуят бъдещите лекари и акушер-гинеколози, които посещават това вече превърнало се в традиция Модерно училище по акушерство и гинекология в Плевенския университет.

На 23-ти организирахме първия от поредица разговори на чаша чай, които планираме да се случват веднъж месечно тази година с различни теми. Първата тема беше „Как намираме време за себе си и каква грижа полагаме за телата си“, като поради изненадващото студено време доста от записалите се не присъстваха, но имахме и три жени, които нямат ендометриоза, но се интересуват от тези проблеми и искат да научат повече. Така че пихме ароматен чай, ядохме здравословни веган десерти и споделяхме всичко, което е трябвало да знаем още като момичета, но сме научили едва с годините, в които сме си създали редица проблеми. Надяваме се, че младите момичета, които присъстват и ни четат ще имат полза от този опит и ще го приложат така, че да не им се налага да минават през същите изпитания като нас. Едно от най-важните неща за здравето на една жена е да познава добре тялото си и естествените му ритми и потребности.

В същия ден излезе и интервю по Часът на здравето с д-р Янков, който говореше за ендометриоза. Ние приветстваме с голяма радост всички разговори за ендометриоза, които се случват в момента по телевизия и други медии и определено забелязваме, че са се увеличили значително, но не сме съгласни да се разпространява непълна и неточна информация и смятаме, че е много по-добре да се канят лекари, които са специалисти по темата така че да могат да дадат наистина полезна информация. Ето защо написахме писмо по повод това предаване и в момента сме в преговори какво може да се направи в бъдеще по темата.

Започнахме и нова поредица в инстаграм профила ни – #ендосъвети, където ще споделяме полезни неща, които помагат за подобряване на състоянието ако имате ендометриоза, както и за репродуктивното здраве като цяло.

Междувременно Мария Георгиева работи усилено за създаване на връзки с медии и отразяването на нашите дейности в по-голям мащаб, така че очаквайте през май материали за нас и интервюта с Мария в списанията Осем и Грация.

Работим и по комуникация и връзки с други организации, които имат сходни цели и дейности с нашите. Надяваме се да намерим партньори, с които да постигнем повече отколкото бихме могли самостоятелно.

Този месец споделяме по-малко статии отколкото през март, но със сигурност ви препоръчвам превода на „Ода за овулацията“ от Лара Брайдън, статия, която е полезна за всяка жена в репродуктивна възраст, защото овулацията не играе роля единствено ако се правят опити за забременяване, а има важно значение за женското здраве като цяло.

И накрая, разбира се, празнувахме Великден и се отдадохме на малко почивка, за да съберем нови сили за следващия месец.

Снимки: Анна Димитрова

Анна Димитрова подпис