Диагностициране на ендометриоза

Едно от най-големите предизвикателства пред жените с ендометриоза е времето, което отнема да стигнат до правилна диагноза. Някои неща могат да помогнат за по-бързо достигане до диагноза. 

Как се диагностицира?

Хистологична проба по време на операция

Най-сигурният начин да разберете дали имате ендометриоза, е да ви бъде взета проба по време на операция, която да потвърди наличието на ендометриозни клетки.

Образна диагностика

В съвременната медицина се използват няколко метода за образна диагностика, които биха могли да покажат наличие на ендометриоза – преглед с ехограф или ЯМР могат да покажат наличие на кисти или лезии.

Симптоматика и изследвания

За съжаление все още няма кръвен тест, който да доказва наличие на ендометриоза, но все повече се практикува диагноза на база цялостна симптоматика, образна диагностика и резултати от някои изследвания с цел да се избегнат инвазивни операции ако не са необходими в момента.

Подгответе се добре

Запознайте се със сиптомите си, научете повече за тялото си и представете тази информация на лекаря си. 

Симптоми на ендометриоза

Научете повече за симптомите на ендометриоза, как да ги менажирате докато очаквате лечение и запишете кой от тях изпитвате, за да покажете на лекаря си списъка.

Пациентски въпросник

Въпросникът помага да идентифицирате симптомите си, да ги подредите и комуникирате по-лесно и разбираемо с лекаря си. Използвайте го ако имате болки и ви предстои първи преглед при лекар с цел да разбере дали имате ендометриоза. 

Ендометриоза, синдром на раздразненото черво и endo belly: прилики, симптоми и лечение

Д-р Атанас Александров обяснява връзката между СРДЧ и ендометриоза и как low FODMAP диетата може да помогне за ендо коремчето.

Важно!

Възможно е вашият лекар да ви назначи изследване за туморни маркери (CA-125 реактивен протеин), особено ако имате киста на яйчника. Много често при наличие на киста това изследване излиза извънн норма. Важно е да знаете, че , въпреки името, завишените стойности на този маркер не са индикация за наличие на рак. Изследването дава индикация за възпалителен процес. Прочетете повече за съвременните начини, по които се използва тук: Нови подходи при използване на маркера CA-125 за уточняване на диагноза ендометриоза.  

Открийте специалист

Дори и да намерите лекар, който специализира ендометриоза, все пак се налага да откриете правилния специалист за това, което ви е нужно в момента. Да знаете повече по темата ще ви спести множество обикаляне и изгубено време и средства. 

Как да открием специалист?

Не всеки лекар е подготвен да диагностицира ендометриоза. Има няколко неща, които ще помогнат да изберете правилен специалист за вас.

Специалисти в България

Всяка година специалисти, които имат опит с ендометриоза се включват в кампанията за безплатни прегледи за ендометриоза. Можете да разгледате кои са участвалите през изминалата година и да потърсите вашия лекар сред тях. 

Консултанти на фондацията

Работата на фондацията е немислима без съветите и консултациите с лекарите, които ни помагат ежедневно. Всички те са добри специалисти, които можем да препоръчваме. Обърнете внимание, че специализират в различни неща. Можете да научите повече за работата им от статиите и семинарите, които водят. 

Научете повече

Повече информация

Ултразвукът като метод за диагностика на ендометриоза и аденомиоза

Какво представлява диагностиката с ултразвук, какви са възможностите, свързани с ендометриоза и какво да очакваме. 

Нови подходи при използване на маркера CA-125 за уточняване на диагноза ендометриоза

Изследването на маркера CA-125 (известно като туморни маркери) – какво означават резултатите и как може да се използва за ендометриоза – нови методи за диагностициране.

Д-р Ангел Налбански ни запознава с различните методи за диагностициране с техните предимства и недостатъци и сфери на приложение

За връзка с нас

Пишете ни ако имате въпроси: