Винаги съм имала усещане за стегнати мускули в областта на таза, бедрата, кръста, дори и корема. И години наред не съм търсила причината за това. Бях диагностицирана с ендометриоза едва на 16 години и честно казано тогава връзката с тялото ми не беше особено добра. Имах различни усещания, но никога не съм се задълбочавала защо се появяват, какво ги причинява и т.н.

Години по-късно, когато започнах да чета повече и да търся информация за ендометриоза, осъзнах, че тези усещания в голямата си част са свързани с диагнозата ми и операциите ми. Лявата ми част от таза и корема бяха много по-нечувствителни, тъй като травмата върху левия ми яйчник беше голяма. Започнах да чета за тазово дъно, да гледам различни видеа в youtube, които представят различни упражнения за това, масажни техники и др., но истината е че никога не съм се захващала сериозно с тази тема. Много често чувах, че дисфункцията на тазово дъно е свързано само с раждането и едва ли не проблемите се появяват след като бременността приключи. Всъщност това е далеч от истината и една дисфункция на таза може да се състои както в пролапс и прекалено отпускане и свличане на органи в таза, така и да се изразява като прекалено стегнати мускули, спазми, болки и т.н.

 

Дисфункция на тазовото дъно

 

Дисфункцията на тазовото дъно всъщност е често срещано състояние при жени с ендометриоза и това състояние се появява, когато мускулите, образуващи тазовото дъно, се отпускат или стягат прекалено много в отговор на хронична тазова болка, сраствания или други неразположения.

Мускулите на тазовото дъно са група мускули, които са разположени в таза, под формата на своеобразен хамак, който свързва предната, задната и страничната част на таза. Основната функция на тези мускули е да осигуряват подкрепа на органите на таза, включително пикочния мехур, матката и ректума. Тези мускули трябва да могат ефективно да координират свиването и релаксацията, за да позволят нормалното функциониране на червата и пикочния мехур. Освен това способността на тези мускули да се отпускат е от съществено значение за нормалното уриниране, движението на червата и при полов акт.

Терминът „дисфункция на тазовото дъно“ се отнася към състояние, когато те са твърде отпуснати или когато имат твърде много напрежение. Ненормалният мускулен тонус може да повлияе на пикочните и чревните функции, сексуалната функция и може да причини болка. Дисфункцията на тазовото дъно може да засегне всички органи в таза, включително пикочните, гениталните и чревните системи, и може да има по-нататъшни ефекти върху тялото (координация, дишане и подвижност).

 

Често срещани симптоми са:

 

  • Болка, често уриниране, невъзможност за задържане на урина, изпускане, болезнено уриниране или невъзможност за изпразване на пикочния мехур;
  • Запек, напрежение, болка при дефекация;
  • Необясними болки в долната част на гърба или болки в тазовата област, гениталната област или ректума;
  • Болка по време или след полов акт, оргазъм.

 

При мен симптомите се изразяват предимно в проблеми с уринирането, и то по най-различни начини, нещо което се засили с времето и със сигурност има нужда от внимание. Всъщност проблемите с уринирането са чест симптом на ендометриоза на пикочния мехур, но могат да бъдат и симптом на дисфункция на тазовото дъно, без да се откриват ендометриозни лезии в тази област.

Срастванията, които ендометриозата причинява в напреднал стадий или срастванията от операции, са медицински проблем, който прави таза трудно подвижен, появяват се болки и други неразположения.

Един от основните симптоми на ендометриозата е болката и когато има болка, обикновено мускулите в таза се стягат в отговор на тази болка. Ако болката се появява всеки месец, напр. с идването на менструацията или дори по-често от това, мускулите започват да се стягат все по-често, и се стига до момент, в който дори не осъзнаваме, че мускулите ни са в свръх стегнато състояние. След известно време в това положение, тазовото дъно губи способността си да се свива и отпуска правилно.

Освен това структурите в нашия таз са наистина близо една до друга и често споделят едни и същи нервни пътища. Това означава, че ако даден орган е засегнат от ендометриоза (напр. пикочния мехур), това може да причини възпаление, свръхчувствителност и свръхактивност в някои от тазовите мускули инервиран от същия нервен път. Това явление се нарича висцерално-соматична конвергенция. Съществува предположение, че може да се случи и обратното, при което дразненето на тазовите мускули може да предизвика допълнително дразнене на органите в същата област (соматично-висцерална конвергенция).

 

Какво да правите ако подозирате, че имате дисфункция на тазовото дъно и какво направих аз

 

Преди да бъде проведено подходящо физиотерапевтично лечение, трябва да се извърши оценка на тазовата област от физиотерапевт, обучен в тазовата рехабилитация или невропелвиолог, за да се определи състоянието на тези мускули.

 

Възможните лечения включват:

          Мануална терапия: различни методи за манипулиране на мускулите и съединителните тъкани в областта на корема и таза, което релаксира мускулите, които са напрегнати и възстановяват нормалната им подвижност

          Модални техники като електрическа стимулация, ултразвук, студен лазер, лед, топлина и приложение на TENS машини понякога са полезни за справяне с болката, свързана с хронични състояния на болка в таза.

          Инструкции за самостоятелна мануална терапия и / или обучение на партньор как да се извършва мануална терапия на тъканите отвън или отвътре често са много полезни за поддържане на облекчаване на симптомите. Тази практика обикновено се препоръчва и назначава от специалист.

          Техники за управление на стреса / релаксация / и дълбоки дихателни упражнения: Симптомите на тазовата болка често се изострят от стреса, следователно техниките за намаляване на стреса могат да бъдат много полезни.

          Специфични упражнения и йога пози, които целят отваряне на таза и отпускане на тазовите мускули. Това са упражнения и техники на дишане, които се съсредоточават върху пълния обхват от движения на коремните мускули, бедра и таз, и помагат за отпускането им. За да се подобри гъвкавостта и да се разтегнат стегнатите мускули, съществуват редица упражнения за разтягане, фокусирани върху отварянето на бедрата.

          Абдоминален масаж, арвиго масаж.

При състояния на тазова болка често е необходимо да се избягват упражнения, които могат да насърчат необичайно напрежение на мускулите на тазовото дъно. Кегел упражненията или активно свиване на мускулите на тазовото дъно често НЕ са подходящи за пациенти с тазова болка, тъй като тези упражнения понякога влошават симптомите.

От всичко изброено по-горе, съм изпробвала скенар терапия, която се състои в терапия с нискочестотен ток, масаж, йога и техники за дишане. Ефектът от скенар терапията беше моментален, още на 4-5 ден от терапията болките ми намаляха и усетих отпускане в таза. Онази специфична болка, която получавах по време на овулация, с иридиране към крака и таза вече се отпусна и можех да се движа спокойно.

Упражненията и йогата се все неща, които трябва да се правят всеки ден или поне 3-4 дни в седмицата, за да има ефект. В съчетание с определени техники на дишане, това винаги ми е помагало. Абдоминалния масаж пък е най-приятната част от всички терапии за тазово дъно.

За финал бих посъветвала всички нещо – състоянието ви трябва да бъде оценено от физиотерапевт, който е специализиран в рехабилитация на мускулите на тазовото дъно или от лекар невропелвиолог. Чрез възстановяване на функцията на мускулите на тазовото дъно симптомите могат да бъдат намалени и качеството на живот може да бъде значително подобрено.

 

 Източници:

https://www.endometriosisaustralia.org/post/overactive-pelvic-floor-muscles-in-endometriosis

https://centerforendo.com/the-significance-of-pelvic-floor-muscle-dysfunction

 

Гледайте и уебинара с Яна Вълчена „Ендометриоза и дисфункция на тазовото дъно“, в който Яна показва конкретни движения и техники за успокояване и отпускане на таза: