Добавки

Добавките могат да бъдат част от менажирането на симптомите на ендометриозата. Някои добавки също така са се доказали в подготовката за забременяване. 

Важно е да се отбележи, че добавки се взимат под лекарско наблюдение след изследвания, които са показали недостици на витамини или минерали или след ясно изяснена нужда. Тук споменаваме добавки, които можете да обсъдите с лекуващите ви специалисти и на база установени недостици или нужди на вашия организъм да съставите индивидуална програма.

8 начина, по които магнезият подпомага хормоните

Магнезият е четвъртият най-разпространен катион в човешкото тяло и е добре известно, че участва в няколко важни функции като ензимна активност, синтез на ДНК и протеин и нервно-мускулна възбудимост. Приблизително 99% от магнезият в тялото се съхранява вътреклетъчно, предимно в костите, мускулите и меките тъкани.

Хранителната добавка NAC (N-ацетил цистеин)

NAC (N-ацетил цистеин) е добре известна със своята способност да попречи на раковите епителните клетки да се развиват, подпомага черния дроб да направи глутатион и улеснява детоксикацията на тежки метали. NAC кара тези епителни клетки да претърпят промяна, която предотвратява растежа и понижава склонността на клетките да пътуват в тялото. 

Пробиотиците и тяхното влияние върху репродуктивното здраве и жените с ендометриоза

Бактериите са от решаващо значение за нормалното функциониране на човешкото тяло, а идеята зад пробиотиците е, че консумирането на определени видове бактерии може да помогне за подобряване на имунитета, с чиято дисфункция учените напоследък свързват появата на ендометриоза.

Как да изберем пробиотик?

Пробиотиците стават все по-популярни. Почти във всеки рекламен блог има реклама на поредния бранд за пробиотици. Това прави изключително трудно за обикновения потребител да избере качествен продукт, който да му донесе специфични ползи за здравето. Няколко неща, които трябва да проверим, преди да си купим пробиотик.

Специално за ендометриоза

10 от най-важните доказали се добавки за ендометриоза

При ендометриоза освен спазването на хранителен режим, имащ за цел да намали възпалителните процеси в организма, бихме могли да използваме и някои хранителни добавки и масла, които ни помагат да подобрим функцията на черния дроб, да повишим имунитета и да противодействаме на възпалителните процеси.

Още 10 доказали се добавки за ендометриоза

Продължаваме с още 10 доказали се добавки за ендометриоза според нашия опит и този на други жени с диагнозата. Този път ще обърнем по-голямо внимание на протеолитичните ензими и ползата им за овладяване симптомите на ендометриоза.

5 добавки, които могат да облекчат менструалните симптоми (и за какво се използват)

Добавките показват добри резултати в борбата с подуването, негативните настроения и за облекчаване на болезнени крампи дори и да нямате ендометриоза. Разглеждаме 5, които можете да обсъдите със своя доктор, за облекчаване на менструацията – магнезий, омега-3 мастни киселини, витекс, джинджифил и гинко билоба.

Пикногенолът: може ли да бъде по-ефективен при ендометриоза от лекарствата?

Пикногенолът е добра натурална алтернатива за лечение на ендометриоза. Изследванията показават намаляване на болката и облекчаване на симптомите на заболяването без да пречи на възможността за забременяване. Все още не е достатъчно проучен за ендометриоза, така че подхождайте внимателно.

 Видео

Обърнете се за съвет

Както казахме, най-добре е да приемате добавки под лекарско наблюдение. Обсъдете с вашия лекар какви изследвания са нужни и на база техните резултати, направете план за нужните добавки. Можете да се консултирате и с нутриционист – много от липсите могат да се поправят с малки промени в диетата или ежедневните навици.

За връзка с нас

Пишете ни ако имате въпроси: