Тази статия е продължение на интервютата от доброволците, във фондацията, които публикувахме предната седмица. Днес говорят Ваня Стойчева, Виктория Радославова, Самуела Вълкова и Лора Ризова-Веторато.

Очаквайте и отговори от Катерина Иванова, Мария Георгиева и Анна Димитрова в следваща статия.

Вижте първа част от интервютата с нашите доброволки тук, където ще откриете отговорите на Десислава Чочева, Лора Петрова – Джамбазка, Миглена Странджева, Михаела Шехова и Паулина Зарева. 

Статията е част от кампанията ни по повод #ЩедриятВторник, организирана от BCause. За да подкрепите дейността ни и да ни помогнете да постигнем целите на каузата ни и да променим живота на жените с ендометриоза в България, направете дарение от тук: ДАРЕНИЕ.

 

Ваня Стойчева

Ваня беше първата сред нас, която разказа историята си пред камера още на пресконференцията, с която обявихме създаването на фондацията в БТА през 2019-та година. През същата година се снима и във филма на bTV Репортерите: „В утробата“. Междувременно завърши нутриционистика и вече работи като специалист по естествено хранене към медицински център „Неовитро“ и както предполагате, обръща особено внимание на жените с ендометриоза. 
Ваня поддържа собствен профил в инстаграм @simple.living.simple.food.
 
Какво правиш във фондацията?
 
Пиша статии за рубриката на фондацията към списание „Искам бебе“ и списание „9 месеца“ и водя лекции и уебинари на различни теми свързани със здравословно хранене и начин на живот. Включвам се с лекции в пациентската конференция в рамките на ЕндоМарт вече две години. Тази година подготвих имейл предизвикателството „Подобри съня си“. По този начин помагам на жените да осъзнаят как тези аспекти могат да помогнат за облекчаване симптомите свързани с ендометриоза, да подобрят качеството си на живот и репродуктивните си способности.
 
Защо реши да се включиш?
 
Аз съм жена с ендометриоза и много от трудностите и предизвикателствата, пред които се изправят жените с тази диагноза, не са ми чужди. Другата причина е усещането за общност и чудесния подкрепящ екип, който гради фондацията.
 
Какво ти дава доброволчеството?
 
Отново, усещането за общност, за подкрепа и взаимопомощ, за смисъл от това да дадеш, да помогнеш, да подадеш ръка и да покажеш на другите, че не са сами в това, което преживяват.
 
Каква е личната ти цел?
 
Да овластя жените по отношение на собственото им здраве и тяло. Да им покажа, че менструалният им цикъл е техен съюзник, когато се научат да чуват нуждите си, почетат цикличната си природа и започнат да живеят в съзвучие с нея.
 
Направете дарение от тук: ДАРЕНИЕ

 

Виктория Радославова

Вики е може би най-разпознаваемото лице в екипа на фондацията. Освен че е известен монтажист и е работила по някои от любимите ни български филми и сериали, преподава, работи по собствена инциатива за достъп на глухите до киното чрез създаването на субтрити за българските филм чрез фондацията „Чуй ме със сърцето„.
Вики редактира и придава адекватен вид на голяма част от видео материалите на фондацията, посланник е за ендометриоза и говори за болестта в участията си в подаксти и предавания, и организира видео проектите за Едно Март кампаниите.
 
Какво точно правиш във фондацията?
 
Включвам се около свързаните с видео съдържание неща и с идеи/задачи при подготовката на ЕндоМарт.
 
Защо реши да се включиш?
 
Участвам най-вече заради прекрасните момичета, които са създали и ръководят фондацията. Техният труд ме мотивира да полагам усилия, защото виждам колко крайно необходимо е всичко, което фондацията случва. Преживяла съм го от първо лице.
 
Какво ти дава доброволчеството?
 
Дава ми усещане за смисъл, както и получавам безрезервна подкрепа. Носи ми силно усещане за общност и свързаност. Незаменими са разговорите с момичетата, ние сме семейство.
 
Каква е личната ти цел/Какво най-много искаш да промениш?
 
Искам да елиминирам страха и страданието, през които една жена преминава след получаване на диагнозата ендометриоза. А тези неща се отстраняват най-общо казано чрез информираност  относно начин на живот, специалисти, лечение, практики, хранене и т.н.
 
Направете дарение от тук: ДАРЕНИЕ
 

Самуела Вълкова

 
Сиси ни се обади в разгара на последната Ендо Март кампания и още с първата среща вече споделяше всичките си планове, безкрайно много идеи и неща, които може да направи. Тя създаде кода за отстъпка #endowoman за пробиотици Prolact, с който можете да ги закупите с отстъпка и част от печалбата отива като дарение към фондацията, пише статии и споделя познанията си за пробиотиците в уебинари, осигури ни медийна подкрепа от Code Health TV и в момента работи по нови проекти за следващата година. 
 
Какво точно правиш във фондацията?
 
В рамките на кампанията Едно Март 2023 ще работя за повишаването на информираността за ендометриозата сред тийнейджъри и студенти. Освен това се надявам да съдействам за това от 2023 г. най-после да си имаме тениски.
 
Понеже се занимавам с производство на пробиотици, през изминалата година организирахме уебинар за това как „добрите“ бактерии могат да бъдат от полза, написах няколко статии по темата, и направихме кампания с ProLact Probiotics, като всяка продажба на продукти с код #endowomen носи приходи за Фондацията.
 
Защо реши да се включиш?
 
Когато ми поставиха диагнозата ендометриоза и проучих повече за заболяването, разбрах, че лечение на този етап няма. Хормоналната терапия, операциите, промяната в начина на живот могат за известно време да „приспят“ заболяването, но не дават гаранция, че няма да се завърне. Затова единственото нещо, което може да оправдае болката, която изпитвам, е да ѝ придам някакъв смисъл. Аз намерих смисъл в това да говоря открито и да помагам на други жени, които минават през същото.
 
Какво ти дава доброволчеството?
 
От една страна, чувство за принадлежност. Казват, че клубът на жените с ендометриоза е най-лошият клуб, към който можеш да се присъединиш, но пък е пълен със страхотни членове. Съвсем вярно е. Срещнах невероятни жени и създадох страхотни приятелства.
 
От друга страна, доброволчеството осмисля диагнозата ми. Защото знам, че чрез работата ми към Фондацията мога да помогна за осъществяването на реална промяна. А цялата болка ще си е струвала, ако успея да помогна дори само на една жена.
 
Каква е личната ти цел? Какво най-много искаш да промениш?
 
Аз знам, че сред нас живеят стотици млади момичета и жени, които изпитват непоносими болки по време на менструация. Знам също, че всички им казват „нормално е да те боли“. Знам от личен опит.
 
Затова най-много искам да помогна тези млади момичета и жени да разберат, че НИКОГА НЕ Е НОРМАЛНО ДА БОЛИ. Защото болката е начина, по който тялото ни индикира, че има проблем. Проблем, който трябва да открием (колкото и да е трудно), а после да лекуваме.
 
Направете дарение от тук: ДАРЕНИЕ
 
 

Лора Ризова-Веторато

Лора беше сред първите, които се включиха в кампания за Ендо Март още преди създаването на фондацията за първите Ендо истории в моя собствен блог endome.eu, с които положихме традицията да споделяме опит чрез собствените си истории. Тя ни показва, че въпреки тежките усложнения, човек може да намери начин да живее добре и да помага на други с опита и наученото. Освен това ни държи в течение какво се прави по темата от колегите в Италия и когато има възможност пише статии за сайта ни и списва блог за ендометриоза
 
Какво правиш във фондацията?
 
Включвам се в писането на статии, рядко превеждане. Старая се да участвам в събития и да съм по-активна.
 
Защо реши да се включиш?
 
С Мария и Ани имам чувството, че се познавам цял живот. Те са първите хора, които ми помогнаха след като бях диагностицирана с дълбока ендометриоза през 2017-а. Тогава нямаше почти никаква информация на български език. Беше много трудно за някой току що чул диагнозата. Искам да помагам на други жени да се борят със заболяването и да повярват, че с много усилия и воля, ще дойде денят без болка.
 
Какво ти дава доброволчеството?
 
Усещането, че въпреки неосведомеността на обществото, има смисъл да се борим и нашият глас да бъде чут, да бъдем разбрани.
 
Каква е личната ти цел/ Какво най-много искаш да промениш?
 
Искам колкото се може повече хора да излезнат от собствените си предразсъдъци и егоизъм и да отворят очите си за тези, които наистина имат някакъв проблем, макар и той да не се вижда. Бих искала повечето жени с ендометриозата да разберат колко е важно да се грижат за тялото си и да го слушат. Нямам предвид да спортуват и да имат тяло на модели. Защото по-важното е това, което се случва вътре в нас. И ако ние не си дадем сметка, че това което „слагаме“ в тялото си ни убива, ще се въртим в омагьосан кръг.
 
 

 

Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ работи от 2019 г. в подкрепа на жените с ендометриоза и репродуктивни проблеми в България. 

Дори с минимално дарение можете да дадете надежда и да промените живота на жена с ендометриоза. Направете го онлайн от тук: ДАРЕНИЕ 

Или изпратете превод по сметка: BG35FINV91501217312733

Вашите дарения ще ни позволят да продължим да работим и предоставяме най-актуалната и адекватна информация и подкрепа за жените с ендометриоза в България. 

Също така ще разширим дейността си като тази година осигурим информационни материали и брошури в цялата страна, организираме новата кампания Ендо Март 2023 с пациентска конференция и безплатни профилактични прегледи и допълнителни нови инциативи, за които ще споделяме тепърва, както и да продължим да даваме възможност на жените с ендометриоза и репродуктивни проблеми да откриват най-доброто лечение и грижа за тях.