Следващия вторник отбелязваме #ЩедриятВторник – международната дата, на която даряваме и празнуваме щедростта. В този ден бизнеса, благотворителните организации и местните общности обединяват усилия в подкрепа на важни за обществото каузи и напомнят на хората, че дарителството е начин да използваме парите си, за да променим нечий живот. Тази година се включваме в българското издание, което се провежда от 2017-та година насам, организирано от bcause. Можете да направите дарение онлайн през Epay от тук: ДАРЕНИЕ

Както знаете, огромния дял от работата във фондацията се извършва от доброволци или специалисти, които са готови да дарят времето и експертизата си за каузата и паричните средства, които дарявате, използваме основно за необходимите ни инструменти за работа и кампаниите, които организираме, или за материалите, които разпространяваме.

През изминалата година екипът ни нарастна и все повече доброволки се включват и отделят време да ни помогнат с ежедневната ни работа.

Днес ще ви представим част от тях. Зададохме им няколко въпроса, които ще ви помогнат да надникнете зад кулисите.

Десислава Чочева

Деси беше човекът, който още от начало ни караше да четем и да проверяваме всичко, просто защото иначе не успявахме да отговорим на въпросите и корекциите, които правеше. Ето защо именнно на нея възложихме да редактира и довърши речника със здравни термини, тя беше и първата от екипа, която направи операция в румънски център за ендометриоза и сподели веднага след това какво предствлява, участва във всичките ни кампании и пише авторски статии.

Какво точно правиш във фондацията?

Включвам се с писане на материали и участвам в някои от събитията.

Защо реши да се включиш?

Защото съм лично засегната от заболяването с доста години „стаж“ и ми се иска да мога да помагам на други, които също вървят по тази неравна пътека.

Какво ти дава доброволчеството?

Усещането, че въпреки сложната ситуация, в която се намирам, всичко това има смисъл и може да даде опора и посока на някой друг.

Каква е личната ти цел/ Какво най-много искаш да промениш?

Най-много искам да бъдем чути. Да се повиши осведомеността за заболяването както в лекарската общност, така и сред хората извън нея. Да разбулим митовете около „просто гинекологично заболяване“ и да работим в посока пълноценно разбиране, навременна диагностика, осигуряване на качествено лечение и грижа за всички аспекти на ендометриозата.

Направете дарение от тук: ДАРЕНИЕ

Лора Петрова – Джамбазка

Лора е безкрайно изпълнена с енергия жена, която успява да прегледа всичко, което излиза за ендометриоза в целия свят, и да ни ориентира в новините по темата. От момента, в който се появи, следи всичко и изважда толкова информация, че ни е трудно да прегледаме дори съкратения вариант, но сме наясно с кампаниите по целия свят, проучванията и насоките, в които се работи. Известно време Лора поддърждаше и рубрика във фейсбук групата, озаглавена #Ендотукитам и все още можете да прегледате статиите, които е споделяла в нея.
 
Какво точно правиш във фондацията? 
 
Занимавам се с медия мониторинг, тоест следя всичко, което излиза в медиите у нас и в чужбина за ендометриоза и аденомиоза. Участвала съм в разработването на листовките, разпространяващи информация за ендо, както и в клипа на фондацията за Ендо Март 2022. За моя радост се оказва, че нашата фондация, макар от малка държава като България, е абсолютно в час и напълно в крак с информацията и дейностите в сравнение с подобни организации по света. А още по-хубавото е, че смятам, че това няма как да не продължи и в бъдещето с такъв мотивиран и отдаден екип.
 
Защо реши да се включиш?
 
От няколко години обмислях участие в някаква доброволческа инициатива, но не намирах подходяща, защото някои ми се струват меко казано „въздух под налягане“. След като узнах диагнозата си аденомиоза и попадах често на съвети от момичетата от фондацията, съвсем естествено стигнах до желанието да съм част от всичко това. След изключително мило запознаване-интервю, някак естествено бях приета в „общността,“ за което съм безкрайно благодарна. 
 
Какво ти дава доброволчеството? 
 
Освен това, че намерих в лицето на тези интелигентни и нежни (и в същото време невероятно силни жени) съмишленици, открих дами-примери за подражание, дами-вдъхновение, приятели. За мен доброволчеството е вътрешна потребност, която не всеки има. Освен това напълно споделям мнението, че доброволчеството може да придаде смисъл и цел на живота, като същевременно може да повиши самочувствието и благосъстоянието ни. Не на последно място, доброволчеството може също така да облекчи стреса и симптомите на депресия.
 
 
Каква е личната ти цел/ Какво най-много искаш да промениш? 
 
 
Като медиен анализатор по професия, аз осъзнавам важността на информацията и информираността във времето, в което живеем. Информацията е насякъде, но важно е да направим така, че тя да има смисъл и цел. А ако целта е благородна – още по-добре. За това личната ми цел като доброволец е да спомагам информацията да достигне, на достъпен език, до колкото се може повече жени, които така силно имат нужда от нея.
Относно бъдещето – най-много бих искала да участвам в променянето на възприемането на диагнозата ендометриоза/аденомиоза, не само в България, а изобщо. Вярвам, че това би донесло повече спокойствие на жените, страдащи от тази диагноза. Страданията и болката, които жениете се налага да понасят, заслужават респект и емпатия, както и адекватна медицинска грижа.
 
 

Миглена Странджева

Мег играе важна роля за жените с ендометриоза във Варна, които на моменти се оказват откъснати от адекватна медицинска грижа и подкрепа, която е далеч по-достъпна в други части на страната. Освен че пътува неуморно до София, помага и на други жени да се справят с логистичните и емоционални предизвикателства на осигуряването на адекватна медицинска помощ. 
 
Какво точно правиш във фондацията?
 
Общувам със жени с ендометриоза, помагам им със съвети и препоръки за доктори, които се занимават активно с ендометриоза. С малка част от тях успяхме да споделим историите си в каналите на фондацията. 
 
Защо се реши да се включиш:
 
С учредяването на фондацията попаднах на съветите ви за доктор, който да извърши поредната ми операция! 
 
Каква е личната ти цел/ Какво най-много искаш да промениш?
 
Мой дълг е да говоря за ендометриозата – заболяне, което чух за първи път на 22 г. с почти нулева информация в интернет; да говоря, че трябва да се ходи на профилактични прегледи и да се приемат витамини.
 
Направете дарение от тук: ДАРЕНИЕ
 

Михаела Шехова

Михаела е един от най-активните ни доброволци, въпреки че не само не живее в България, но и в същото време доброволства в още няколко организации, една от които е английската ендо организация. Постоянно развива професионалната си експертиза и образование и ни запознава с чужди практики в лечението на ендометриоза, здравословното хранене, подготовката за бременност и профилактиката. Пише статии за сайта на фондацията, води рубрика за хранене в групата всеки петък, и ни провокира да работим по международни стандарти.

Какво точно правиш във фондацията?

Редовно пиша статии, водя рубриката #ендодиета към фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве”, към която група съм и модератор, консултирам жени с ендометриоза и отговарям на въпроси и запитвания.

Живея в Лондон и стриктно следя за новости в третирането и менажирането на състоянието ендометриоза в света и предавам това знание.

Защо реши да се включиш?

Натрупах десетилетия “стаж” като човек, живеещ с редица хронични заболявания и определено знанията ми се задълбочиха покрай стотиците часове, прегледи, консултации и няколко операции, през които съм преминала. Не спирам и да уча и да се квалифицирам в сферата на здравето, интегрираната медицина, нутриционистиката и т.н.  Мисля, че комбинираният ми практичен и теоритичен опит е ценен за много и това го виждам в практиката си. Реших да се включа, за да помогна с това, което аз НЕ получих като грижа, терапия и адекватна реакция от медицински лица относно комплексното ми състояние.

Какво ти дава дороволчеството?

Вяра, че заедно можем да променим вредни и дори осакатяващи практики. Дава ми мини общество, в което се чувствам разбрана и много надежда, че поколенията след нас няма да страдат толкова.

Каква е личната ти цел/ Какво най-много искаш да промениш?

Мечтая за бъдеще, в което диагностицирането на ендометриозата се случва бързо, адекватно и теми като менструация, овулация, аборт, менопауза не са табу, а са добре разбрани и комуникирани в обществото ни.

Паулина Зарева

Поли ни намери сравнително скоро, но много бързо пое съществени части от работата и в момента отговаря за техническото обезпечаване на онлайн събитията ни, имейл комуникацията за всички активности на фондацията, включително всички напомнянията за семинари, открива грешки в сайта и създава постове за социалните медии. Нейната ендо история можете да прочетете тук.
 
Какво точно правиш във фондацията?
 
Във Фондацията помагам за различни неща: от техническо съдействие за онлайн събития, през подготвяне на имейл бюлетин до редактиране на статии и създаване на съдържание.
 
Защо реши да се включиш?
 
Открих фондацията в момента, в който имах най-голяма нужда – по време на терапия за ендометриоза. Даже малко съжалявам, че това не се случи по-рано, когато щеше да ми донесе повече увереност и информираност относно ендометриозата. Реших да се присъединя към всички онези дами, които със своите знания и умения работят за подобряване на живота на жените с ендометриоза в България.
 
Какво ти дава дороволчеството?
 
Може да се каже, че каузата ме намери, не само аз нея. Доброволчеството до голяма степен осмисли всичко, през което съм преминала дотук, и всеки ден ме мотивира да се грижа за здравето си. 
 
Каква е личната ти цел/ Какво най-много искаш да промениш?
 
Голямото ми желание е все повече млади жени в България да осъзнаят колко е важно да водят здравословен начин на живот с ежедневни малки стъпки. Да бъдем здрави е съзнателен избор, който всяка от нас може да направи.
 


Работим най-често дистанционно и във време, в което е удобно за доброволците. Все пак се събираме при всяка възможност онлайн и на живо и се надяваме следващата Ендо Март кампания да се случва в условия, които позволяват живата комуникация! Тепърва започваме работа и ако искате да се включите или да допълните с проект, който желаете да осъществите в рамките на тази кампания, пишете ни!

А ако сте обмисляли дали да дарите – това е идеалният момент да го направите! Дори с минимално дарение можете да дадете надежда и да промените живота на жена с ендометриоза. Направете го от тук: ДАРЕНИЕ

Вашите дарения ще ни позволят да продължим да работим и предоставяме най-актуалната и адекватна информация и подкрепа за жените с ендометриоза в България. 

Също така ще разширим дейността си като тази година осигурим информационни материали и брошури в цялата страна, организираме новата кампания Ендо Март 2023 с пациентска конференция и безплатни профилактични прегледи и допълнителни нови инциативи, за които ще споделяме тепърва, както и да продължим да даваме възможност на жените с ендометриоза и репродуктивни проблеми да откриват най-доброто лечение и грижа за тях. 

Очаквайте втора част!