Екатерина Минкова

йога учител

Аз съм Екатерина Минкова и съм от онези хора, които търсят отговори за здравето и живеенето в равновесие чрез древните методи на йога и аюрведа. И двете имат толкова много да дадат в тази посока, че веднъж попаднала в това море от знание ясно разбирах, че то е безкрайно, голямо и красиво и твърде вероятно е цял един живот да не ми стигне, за да го изуча. В някакъв момент се проясни и осъзнаването, че не крайната цел е толкова важна, колкото пътя, който извървяваме, движейки се към нея.

Тогава нещата сами започнаха да се случват и без изобщо да знам коя е следваща крачка, насоки, напътствия и учители започнаха да се появяват в правилните моменти. Така успях да премина през много обучения, да срещна различни методи за работа с тялото и съзнанието. Завърших Национална Спортна Академия “Васил Левски” със специалност учител по физическо възпитание. След това се срещнах се техниките на класическия тайландски масаж, който в основите си е много свързан и с йога и с аюрведа. По-късно записах курс по изучаването на основните теоретични и практически посоки на аюрведа при д-р Антоанета Заркова. Успоредно с това придобих практически умения в аюрведичното готвене при Юрий Ковачев.  

Имах щастието да работя като аюрведична сестра в продължение на пет години в аюрведичен център София, запознавайки се много отблизо с процедурите от Панчакарма – основният метод за прочистване и лечение в аюрведа. Последва обучение в марма терапия – едно от направленията в аюрведа. Завърших дистанционно обучение към Американския Ведически Институт с ръководител проф. Дейвид Фроли в специалността Ayurveda lifestyle consultant. Най-накрая се озовах в Индия, където изучих два много специални за мен аюрведични терапевтични масажа при д-р Таруна Сандживани – женски аюрведичен масаж с оригинално име Sahasi breast massage и Аюрведа йога масаж, които практикувам до момента. 

Йога винаги е присъствала в живота ми и изследвайки нейните дебри се срещнах с хатха йога, идеите на Сатянанда йога, крия йога традицията на Шибенду Лахири, а много по-късно покрай обучението ми в Индия в техниките на Аюрведа йога масажа се срещнах с метода Айенгар йога. Така завърших две години и половина обучение по метода към английския институт по Айенгар йога, проведен към Айенгер йога център София с преподавател Христо Павлов. Последва обучение в Iyengar Yoga Memorial Institute в Пуна, Индия. В момента съм сертифициран Айенгар йога преподавател и водя групови и индивидуални занимания.

Женската тематика е една от любимите и важни за мен теми. Работя в името на женското здраве отдавна, както чрез терапията Sahasi breast massage, така и чрез метода Айенгар йога, който има специално отношение към жената и нейната йога практика. Тук съм, за да разкажа и покажа как жената може да смекчи неприятните симптоми преди и по време на месечния си цикъл чрез специално разработена последователност от асани, използвайки наличните във всеки дом допълнителни подпори.

www.ekaterinaminkova.com

Програма на конференция 2023