В днешната статия ви срещаме с Паулина Зарева, доброволка във фондацията, която подкрепи каузата ни чрез създаването на дизайни за торбички, тениски и стикери. Повече за нея и нейната ендо история прочетете тук.

 

Защо станах доброволец във фондацията?

 

Сблъсках се ендометриозата през лятото на 2021 г. До онзи момент не бях чувала за диагнозата или симптомите и изобщо не предполагах, че ми предстои да извървя дълъг път със заболяването.

Като доброволец подкрепям каузата на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ за повече информираност и съпричастност в обществото за трудностите, които срещаме ежедневно като пациенти. С течение на времето се роди и идеята за създаване на дизайни, които засягат нашите проблеми и в същото време дават на всяка от нас надежда и усещането, че не сме сами.

 

Зад кулисите на ендо дизайните

 

Снимка: ФЕРЗ, прожекция на филма “Удар под кръста”, 28 февруари 2023 г.

На прожекцията на филма “Удар под кръста – порочният кръг на ендометриозата” в края на февруари 2023 г. представихме специално изработени текстилни торбички и стикери, а скоро след това и тениски с послание.

 

Послания за торбичките

 

Още от създаването на концепцията за дизайните за мен беше важно да намеря онези послания, които да бъдат от значение както за пациентите с ендометриоза и техните близки, така и за жените и за обществото като цяло.

„Силата да бъдеш жена“ е послание не само към пациентите със заболяването, но и към всички жени, които ежедневно влизат в различни роли – на сестра, дъщеря, съпруга, майка, домакиня, служител и др. Във всички тези роли не бива за забравяме, че да бъдеш жена, е дар и огромна сила, която притежаваме.

ЕНДО, или „Емпатия, Надежда, Доброта, Обич“, са ценности, особено важни за пациентите и техните близки. Ендометриозата ме научи, че на първо място аз трябва да се погрижа за себе си – с повече обич, осъзнаване и емпатия, забавяне на темпото и почивка.

Защо това е важно? Възклицателният знак в дизайните показва, че трябва да приоритизираме себе си и своите нужди, за да бъдем здрави. Добрата почивка и грижата за себе си не бива да са неща, които си позволяваме само ако има време или като дойде следващата отпуска. Това са неща, които трябва да си поставим за цел всеки ден. Само така ще можем да съхраним енергията си и да водим един пълноценен начин на живот.


 

Послания за тениските и стикерите

 

„Бъди смела“ е послание за смелостта и куража да се изправяме пред трудностите и да ги преодоляваме. Такъв кураж ми даде доброволчеството във фондацията и срещите и уебинарите с пациенти и специалисти.

Стикерите представят посланията „Намери баланса“, „Обичай себе си“ и „Ендо укротител“. С тях искам да вдъхна повече вяра на всички жени, а и на техните близки, да се справят в трудните моменти и да имат увереността, че накрая всичко ще е наред. Мисля, че е особено важно да поддържаме баланса – да си даваме почивка и да се вслушваме в тялото си. То знае от какво има нужда.

 Брандираните материали можете да откриете на събитията на фондацията: