Приеми жената в себе си, позволи ѝ да се отпусне, да твори, успокой ума и се грижи за нея като за най-любимия ти човек… 

 

Още от тийнейджърка съм имала много болезнена и проблемна менструация – превивах се от болки всеки месец сякаш ме прерязваха с нож, обилна и със сериозни тъканни промени. Не съм знаела, че това не е нормално, докато отидох на първия си преглед и чух лекарката да казва на асистентката си някакъв термин, който ми беше много непонятен. Предписа ми хормонална терапия, с която да се намали и спре цикъла. Не приех да я следвам, защото смятам, че това е да вървя против женската си природа и би довело до повече проблеми по-нататък.

Продължих да страдам всеки месец. 

 

Болките

 

Тогава и в последствие след следването, водех много стресиращ живот- учене, работа, липсата на семейна хармония… Всеки месец имаше един ден, в който сякаш умирах. Надявах се първите два дни да съвпадат с уикенда, че да не отсъствам от работа, защото така и не разбираха как е възможно да ми е толкова зле. Дори веднъж ми казаха да пия колкото болкоуспокояващи е нужно и че не може да си вземам отпуск /болничен заради болезнения цикъл. 

А хапчетата просто успокояваха до толкова до колкото да съм като зашеметена и без сили, също толкова непродуктивна. 

 

Здравословно хранене

 

Тогава все още се хранех несъзнателно, т.е. каквото ми се прииска или ми падне, работен стрес, малко спорт, много кофеин и бързи храни. Разбира се, покрай всичко това страдах и от силна форма на акне. 

Тогава започнах да се интересувам много от здравословно хранене, по-добър начин на живот, терапии с които да намалям стреса. 

 

Островния живот

 

Малко след това, по стечение на обстоятелствата, ми предложиха работа на един остров – не кой да е, а на остров Ибиза. Известен само с купоните и дрогата, на това място има невероятна енергия и е голям холистичен и духовен център за много терапевти, вдъхновение за много артисти и една от най-предпочитаните сватбени дестинации. 

От както започнах живот на това място, още първият ми цикъл беше почти безболезнен. Възможно е от силно влажния и топъл климат, от спокойствието да се разхождаш всеки ден по плажа, от смяната на диетата (по препоръка на диетолог аюрведист, премахнах млечните и животинските храни, както глутена и изкуствените храни и сладки), и започнах да се храня съзнателно, т.е. да разпознавам какво моя организъм има нужда. Започнах да тренирам активно- йога, зумба, разходки сред природата, медитации, плуване, също терапии за да не се тревожа и стресирам, тъй като внезапната смяна на средата и факта, че за първи път излизам да живея извън родината също оказа влияние. 

Постепенно, в комбинация с всичко това, цикълът ми всеки месец беше редовен, ставаше все по-безболезнен и структурно лек. 

 

Холистичните практики

 

Заобиколена от прекрасни приятели, коучове и енергийни терапевти, преминах и други терапии за успокояване на ума, засилване на духовното, божественото съзнание и успокояване на емоциите. Купоните бяха нещо незабравимо, но това, което научих от холистичните практики, е незаменимо.

След един конкретен семинар посветен на женското здраве, учителят аюрведист ни каза, че причината жената в днешно време да страда от ендометриоза и други женски болести като рак на гърда, яйчници и др., се дължи основно на стреса, който разрушава свободното и креативно женско начало. В момента в който жената приеме, че не е нужно да се съравновава с мъжете, че няма нищо лошо в това да е чувствителна, крехка и че не е нужно да е на равно в този мъжки структуриран свят, тогава тази приемственост подпомага по-лесното лечение на женските болести. 

Това бяха изключително ценни думи, които ми помогнаха да се преборя на едно друго ниво с това заболяване, което свързвам с борбата ми винаги да се доказвам, че съм силна.

Днес съм дълбоко благодарна на този извървян път, който ми помогна да се справя с ендометриозата и да намали нейните огнища и симптоми. Към момента продължавам да прилагам холистичния подход, да спазвам здравословен режим на хранене и спорт, да правя йога и да медитирам, да овладявам стреса и да поддържам съзнание на приемане на женското начало и уязвимост като естествена част от мен.

И така повече от година цикълът ми не е болезнен и физически се чувствам много по-добре. И вярвам, че всяка жена го заслужава.

 

Автор: Стела Сова