През месец март за четвърта поредна година фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” организира редица активности, целящи да подкрепят жените с ендометриоза и техните близки.

Ендо Март 2022 се проведе под патронажа на проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването на Република България.

Ето кои бяха основните моменти:

 

Кампании

 

27 медицински заведения от 16 града в цялата страна подкрепиха каузата на фондацията, като се включиха се безплатни прегледи в Дните на отворените врати. Тази година в кампанията имаше и безплатни психологически консултации. 

Заснехме видео за Митовете и истините за ендометриозата.

Успяхме да развенчаем някои от заблудите около диагнозата: Митове Част 1 и Митове Част 2.

 

Конференция

 

На 19 и 20 март проведохме виртуалната пациентска конференция за ендометриоза – „Митове и истини за ендометриозата“, която тази година събра над 400 регистрирани участници.

Медицински специалисти и холистични експерти споделиха резултати от проучвания и полезни съвети към жените с ендометриоза:

  • Научихме за последните проучвания за ендометриозата от доц. д-р Надя Магунска.
  • Д-р Николай Николов представи неуловимите симптоми на ендометриозата, както и важността на връзката лекар-пациент.
  • Д-р Ангел Налбански сподели резултати от проучване за хормонално лечение на ендометриоза в България
  • По темата “Бременност и ендометриоза” говори д-р Александър Калчев, който засегна и имунологичния фактор при зачеване с ендометриоза.
  • Проф. д-р Мария Малинова представи темата “Хранене, хранителни навици и чревна флора като фактори за развитие и прогрес на ендометриоза.”
  • От д-р Дарина Найденова научихме за важността на хранителния режим при ендометриоза и защо био-индивидуалния подход е от значение.
  • За връзката между съня и ендометриозата научихме от Ваня Стойчева, специалист естествено хранене и пациент със заболяването.
  • Надя Данчева засегна темата за “Физиотерапия на тазовото дъно и управление на симптомите на ендометриоза.”
  • Обърнахме внимание и на ендометриозата на работното място – адв.д-р Мария Петрова разясни какви са пациентските права при хронични заболявания.

Запис от първия ден и запис от втория ден можете да гледате в YouTube канала на фондацията. 

Създадохме и специална брошура за ендометриозата, която може да се намери по кабинетите на медицинските заведения, където се провеждат прегледите (и продължават през април).

 

Медии

Медиен партньор на Фондацията бе Code Health TV. Телевизията направи репортажи по темата ендометриоза, а Мария Георгиева и д-р Надя Магунска говориха За ендометриозата в студиото.

Bulgaria on Air също излъчи интервю за еднометриозата с Мария Георгиева и д-р Александър Калчев.

Намерихме партньори в лицето на Ре:гена, които въведоха специален код за отстъпка от своите генетични тестове, и Пролакт, които въведоха код за 10% отстъпка от своите пробиотици през март и април и избраха да дарят 20% от стойността на продажбите с този код за каузата на Фондацията.

Тази година Ваня Стойчева провежда и имейл предизвикателство “Подобри съня си” като продължение на темата за връзката между съня и ендометриозата и нашият стремеж да предложим нещо пратично, което може да допринесе за бързи промени. 

 

Помощ

 

Огромна заслуга за провеждането на всички тези активности имат доброволците във фондацията, които добавиха специална рамка към своите профилни снимки в социалните мрежи, споделяха полезна информация за ендометриозата и ни помогнаха да организираме конференцията и обработим записите от Ден 1 и Ден 2.

Не по-малко важна беше и материалната помощ, която ни позволява да поддържаме дейността на фондацията и да работим по нови проекти. 

След неуморна работа по Ендо Март 2022 се насладихме на така заслужената и чакана почивка по време на Ендо поход в Банкя.

 

Добри новини

 

Месец март беше по-специален и по още една причина. След края на конференцията дойде и най-щастливата новина – Катерина Иванова, една от основателките на фондацията, стана майка на две здрави близначета – и това е успех и радост за всички нас в ендо общността.

Със заредени батерии и нови сили продължаваме да подкрепяме жените с ендометриоза и през месец април – Месец на аденомиозата – както и през всеки един месец от годината. Продължаваме да споделяме съвети и полезна информация по темите за хранене, сън и движение за един по-добър живот на всяка от нас.

Автор: Паулина Зарева