Доброволец е човек, който по свое желание и безвъзмездно се заема с дейност или работа с цел подобряване на качеството на живот на някой друг или на общност от хора. 

Доброволчеството възниква през 19 век в Съединените американски щати.  От тогава до наши дни милиони хора в световен мащаб работят доброволно в подкрепа на деца и семейства в трудни житейски ситуации, уязвими групи в обществото, хора, засегнати от войни или природни бедствия или изправени пред лицето на глобални здравни кризи. Все още няма достатъчно данни за това колко души годишно доброволстват за различни каузи, но според Доклада за състоянието на доброволчеството от 2018 г., съвместния труд на доброволците в глобален мащаб се равнява на 109 милиона души, работещи на пълен работен ден годишно. 

 

“Доброволчеството е широко разпространено социално поведение, което изгражда желанието на хората да се ангажират с промяната, вместо безучастно да преживяват процесите на развитие”

(Доклад за състоянието на доброволчеството, 2018, Програмата на ООН за доброволците).

 

Още от своето  създаване Фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” се стреми да привлича доброволци към каузата си. Целта на това е дейностите да достигат до повече жени, които имат нужда от тях. Ендо Март 2021 е първата по-голяма кампания, осъществена с помощта на екип от доброволци. 

 

Героите на Ендо Март 2021

 

Тази година Ендо Март бе изпълнен с вълнуващи и разнообразни дейности. Голяма част от тях нямаше да бъдат възможни без участието на нашите доброволци – силни, смели, борбени жени с огромни сърца. Те са готови да отделят от личното си време и да работят неуморно без да искат нищо в замяна… Да се откажат от разходка сред природата или от епизод от любимия си сериал в полза на това да поработят за някоя от дейностите на фондацията. Те са героите на тазгодишния Ендо Март!

Тяхната нежна сила, макар и често пъти зад кулисите на работата на Фондацията, тази година се усети, от една страна по броя на дейностите, които заедно успяхме да осъществим, а от друга страна – по разнообразието им. Креативността и идеите им обогатиха спектъра ни от активности и помогнаха да надхвърлим мащаба на предишните кампании.

 

Трудно се намират думи, с които да изкажем благодарността си към тях, но нека ви разкажем малко повече за това какво постигнахме с тяхна помощ. 

 

Кои дейности се случиха с помощта на доброволците?

 

Един от основните ни канали за разпространение на информация е уеб сайта на фондацията. Само през март 2021 г. в сайта на фондацията са публикувани 10 авторски и преводни статии, написани или преведени от Ирина Николова, Таня Панорова, Деница Кисимова, Десислава Чочева, Нина Пенева, Моника Тошева. Четири от тях са лични истории на жени с ендометриоза, събрани и организирани от Миглена Странджева. През април имаме още три публикувани ендо истории и три статии от доброволци, които ще откриете в сайта.

 

Ваня Стойчева подготви статия за списание “Искам бебе” по темата за ендометриозата и съня, която ще бъде публикувана в априлския брой на списанието. Ваня беше и един от лекторите във втория ден от виртуалната пациентска конференция “Живот за маската на нормалното”. Двете теми, които тя представи: „Хранене и начин на живот при състояния породени от естрогенова доминантност“ и „Алтернативни начини за справяне с болката“ се нареждат в топ 3 на най-интересните и най-полезни теми в цялата конференция според участниците. 

 

Тази година можем да се похвалим и с международно участие в нашата виртуална конференция – д-р Габриел Митрой от Румъния представи на българската аудитория темата „Предизвикателствата на ендометриозата и новите подходи в лечението ѝ“. Тази информация нямаше да бъде достъпна за всички наши наши зрители без превода и субтитрите, които направи Десислава Чочева. Деси се включи в първия ден от конференцията, като разказа и личния си опит и пациентската гледна точка за лечението на ендометриозата в чужбина. По-подробно личната ѝ история за ексцизията на дълбока тазова ендометриоза в Румъния е описана в статията „Ексцизия на ендометриоза в чужбина“.

 

Освен уеб сайта, важен канал за повишаване на видимостта на фондацията са социалните мрежи. Ива Славкова се зае с нелеката задача да направи фондацията по-разпознаваема в Инстаграм и ни помогна да достигнем до повече хора. Фондацията вече има над 1400 последователи в социалната мрежа.

 

Нашият екип от скоро се обогати и с медиен анализатор. През месец март, а и след това, Лора Петрова-Джамбазка ни помага с  нашия медия мониторинг, като ни алармира за важни новини и теми, свързани с дейността на фондацията.

 

Една от най-креативните и докосващи дейности в тазгодишния Ендо Март е видеото “Живот зад маската на нормалното”, което вече е достигнало до на 27 000 души във Фейсбук. Идеята за това видео дойде от Емилия Зафираки и Виктория Радославова. Двете се заеха с цялостната организация на видеото и комуникацията с желаещите да участват. Самата Вики написа сценария, режисира кадрите и направи монтажа на видеото. Нейната творческа енергия се усети и в онлайн конференцията в края на март, за която изготви и видео заставки

 

Членовете на настоятелството на фондацията изказват своята безкрайна признателност към всички тези вдъхновяващи жени, без чиято помощ кампанията Ендо Март нямаше да бъде същата!

 

Каква е тяхната мотивация да помагат?

 

Различните хора доброволстват от различни подбуди. Това важи с пълна сила и за нашите доброволци. Но колкото са различни мотивите им, толкова са и близки и в тях се открояват някои общи акценти:

 

Нуждата от по-голяма информираност по темата и подобряване на ранното диагностициране на ендометриозата

 

Повечето от нашите доброволци имат нелек личен опит  със заболяването. При някои са минали години преди поставянето на правилната диагноза, други са се лутали между лекари от различни специалности, без да знаят какво се случва с тялото им, трети са били подложени на тежки операции с ненужно отстраняване на орган. Обединява ги идеята, че ако жените, лекарите и цялото общество знаят повече за ендометриозата, времето от появата на първите симптоми до поставянето на диагнозата, може да се скъси.

Посланието, което всички те отправят към другите жени е, че здравето на всяка една от нас е в нашите собствени ръце. Ако сме въоръжени със знания и информация, можем да вземаме правилните решения, слушайки сигналите на собствените си тела. 

 

Нуждата от подкрепа и разбиране към преживяванията на жените с ендометриоза

 

Като жени минали по този труден път, всички те знаят какви са предизвикателствата, пред които ни изправя заболяването. Предизвикателства, които ни изграждат като личности, но също така и ни изпитват по начини, които не сме и предполагали, че могат да се случат точно на нас. Непредсказуемото развитие на болестта и неочакваните обрати могат да доведат до психически и емоционални сривове, депресивни състояния, тревожност и други проблеми. С нужната подкрепа и разбиране те могат да бъдат избегнати.

Доброволците споделят, че единствено друга жена, която е минала през същите или подобни трудности, може да разбере през какво минават те самите. Още от своето създаване фондацията се стреми да организира срещи между жени с ендометриоза за споделяне на личен опит, в резултат от които се формира общност. Част от нея са и нашите доброволци. Всички те в някакъв момент са се почувствали подкрепени от общността и това е вдъхновило желанието им да предадат нататък грижата и помощта. Да бъдат опора за някоя жена, която се нуждае от това, да ѝ вдъхнат увереност в собствените ѝ възможности да си помогне. Да трансформират личния си опит по начин, по който да помогнат на друга жена в сходна ситуация. Какви са ползите от доброволчеството?

 

Независимо за каква кауза човек полага доброволен труд, положителните ефекти от това са научно доказани. Доброволчеството:

  • подобрява психичното и физическо здраве;
  • дава усещане за удовлетвореност и помага да намерим смисъл;
  • повишава знанията и уменията на доброволеца в конкретна област;
  • дава усещане за принадлежност към общност;
  • подпомага кариерното развитие.

 

Доброволствай при нас!

 

Не е задължително да сте лично засегнати от проблема, важно е да припознаете каузата ни като ваша! В нашия екип е добре дошъл всеки, който иска да работи за повишаване на информираността на обществото относно ендометриозата и репродуктивното здраве и подкрепата на жени с репродуктивни проблеми или ендометриоза. Пишете ни!