Ендо Март 2023

март 2023 г.

Март месец е международно признат за месеца за осведоменост за ендометриоза. Всяка година организираме събития, които да повишат информираността за ендометриоза в България и да направят заболяването разпознаваемо от обществеността. 

Очаквайте

Безплатни прегледи

Всяка година по инциатива на фондацията, болници, които работят за репродуктивно здраве, се включват в кампания за безплатни прегледи и профилактика на ендометриоза и аденомиоза.

Пациентска конференция

Пациентската конференция включва лекции от медицински специалисти по теми свързани с диагностика, лечение и др., както и съвети от други специалисти относно управление симптомите на ендометриозата чрез внасяне на промени в храненето, движението и начина на живот като цяло. Очаквайте обявяването на темата на следващата конференция.

Акции/кампании

Кампания за информираност за проблема.

Чуйте жените с ендометриоза и научете повече за техния път в #ендоистории.

Статии, участия в други медии и различни събития.

Подкрепете капманията с парично дарение

Как да се включите

За да бъде кампанията успешна, разчитаме най-вече на вашата помощ и активност. Има много начини да помогнете да стигнем до повече хора и да постигнем целите си за промяна и повече разбиране и познаване на темата:

Бъдете проактивни! Споделяйте с приятелите си какво е еднометриоза, какво представлява тя, какви са симптомите и защо е важно да се знае за тях. Напълно е възможно да се окаже, че познавате жена с ендометриоза, която не знае нищо по въпроса и така ще ѝ дадете възможност да научи повече и да се погрижи за здравето си. 

Споделяйте ресурсите, които фондацията предоставя брошурата за ендометриоза, информация за подготовката за операция, въпросник за прегледите, видеа и уебинари с лекари, които специализират ендометриоза, или нашите видеа за осведоменост

Споделете собствената си история! Пишете ни, за да я публикуваме в сайта и каналите на фондацията. Споделете я във вашия профил, използвайте хаштага #ендомарт или #ендоистории.

Запознайте се други жени с ендометриоза  влезте в групата, включете се в ендо кръг, последвайте тези, които са активни в социалните мрежи. 

Следете сайта и социалните ни канали за новини и ги споделяйте с приятелки. 

Разпространете информация за безплатните прегледи и за ендоконференцията.

Използвайте рамката за профилна снимка в социалните мрежи. 

Използвайте някой от стикерите за ендо март. 

Разкажете за заболяването на работното си място и направете кратко обучение на колежките си как да се грижат за репродуктивното си здраве и кога да търсят лекар. 

Организирайте събитие за набиране на средства в подкрепа на каузата на работното си място.

Дарете време и доброволствайте във фондацията, или дарете средства, с които да достигнем до повече хора. 

и много други! Ако имате други идеи споделете ги с нас и ще се постараем да ви помогнем в осъществяването им.

Новини

Ресурси

Брошура за ендометриоза

Пациентски въпросник за ендометриоза

Какво е ендометриоза?

Ендометриоза е състояние, при което тъкан, подобна на вътрешната обвивка на матката, се открива в други части на тялото, обикновено в областта на таза.

Смята се, че приблизително 200 милиона жени по света имат ендометриоза. Това прави една от всеки 10 жени в репродуктивна възраст – времето от първата менструация до менопаузата. Има данни за симптоми започнали още в периода преди първата менструация, но в повечето случаи у нас ендометриоза се диагностицира след 20-тата годишнина, защото за диагноза е необходимо да се направи операция (отворена или лапароскопска).

Симптоми

Най-често срещаните симптоми са болка в коремната област преди или по време на менструация, както и по време на овулация.

Други симптоми включват: болки в тазовата област, включително в долната част на гърба преди или по време на менструация; болка при ходене до тоалетна; хронична болка в тазовата област; хронична умора; болка по време на сексуален контакт; трудности при забременяване; образуване на „шоколадови“ кисти (с плътна обвивка, които не изчезват сами) в яйчниците и др.

Акценти от предишни кампании

Една от десет жени всеки месец изпитва физическо и психическо неразположение в продължение на няколко дни. Болката повлиява върху цялостната реализация на жената и психичното здраве.

Ендо Март 2022

Безплатни прегледи

Месец на профилактиката, посветен на жените с диагноза или съмнения за ендометриоза и/или аденомиоза или  фамилна гинекологична обремененост

Ендо истории