Март е женски месец, светът празнува Деня на Жената. Но март е и месецът на още една глобална инициатива, която грее в жълто – Ендо Март. Инициативата, чиято главна цел e повишаване на осведомеността за ендометриозата, е чествана за пръв път през 1993 г, и за щастие, 20 години по-късно виждаме все повече инициативи и събития, свързани с ендометриоза, на глобално ниво чрез дейности като обучение, набиране на средства и шествия. В настоящата статия ще разберете как по света и в България се отбелязва този месец.

 

У нас Ендо Март 2023 стартира на 28 февруари с прожекция на американския филм “Удар под кръстта – Порочният кръг на ендометриозата”, представящ вдъхновяващите истории на четири пациенти, търсещи отговори за мистериозните си симптоми. В събитието се включиха водещите Стефан Щерев и Мира Добрева, психологът Милена Маринова и доц. д-р Надя Магунска от АГ Болница Д-р Щерев, които участваха в интригуваща дискусия след прожекцията.

За трета поредна година фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” организира виртуална пациентската конференция, част от кампанията Ендо Март 2023. В две поредни недели, заедно с медицински специалисти и холистични експерти, ще дискутираме най-горещите теми, вълнуващи пациентите с ендометриоза. Събитието е БЕЗПЛАТНО и регистрация може да се направи оттук. Пълната програма на лекторите и темите може да прочетете тук.

Освен това, кампанията за безплатни прегледи за ендометриоза е в разгара си! Всяка седмица, на нашия сайт, обновяваме списъка с нови болници и клиники, предоставящи специализирана помощ за жените с тази диагноза или при съмнения за такава! 

 

На 11 март от 13 до 21 часа може да се включите в  благотворителния базар #DoNation 8: Brunch and Bazaar, шопинг с кауза в The Steps! На място ще ви очакват над 15 български марки за дамски и мъжки дрехи, аксесоари, бижута, предмети за дома! 

Всичко за Ендо Март 2023 следете в страницата ЕндоМарт2023

 

В съседна Румъния, във връзка с Ендо Март, Medicales Servicii de Sanatate Premium предлага 20% намаление на ЯМР с протокол за ендометриоза. Вече ви споделихме и за  инициативата на доктор Габриел Митрой във връзка с ЕНДО МАРТ 2023. През март той е екипът му от Bucharest Endometriosis Center ще извършат безвъзмездна операция в сътрудничество с болница Лайф Мемориал – МедЛайф и Медтроник, а разходите ще бъдат поети от организаторите. Кампанията се провежда от 20 февруари до 5 март и ще бъде насочена към жени на възраст между 20 и 50 години с вече поставена диагноза ендометриоза от социално-икономически групи в неравностойно положение.

 

Американската фондация за ендометриоза организира EndoFound’s Global Patient Symposium, конференция за пациенти, чиято цел е да предостави на пациентите всички инструменти и информация, от които се нуждаят, за да живеят по най-добрия начин с ендометриоза. Под наслов Together for Tomorrow, конференцията ще се проведе на 18 март и 19 март, а регистрацията за онлайн версията ѝ е 50 щатски долара. 

 

На 19 март в Ню Йорк ще се проведе полумаратонът United Airlines NYC Half Marathon, на който отборът Endo Strong ще набира средства за каузата.

 

На същата дата в Отава, Канада, ще се проведе Endometriosis Symposium 2023. Билетите за събитието за 20 канадски долара, като 10 долара от всеки билет ще бъдат дарени на фонда за изследване на ендометриозата в Университета на Отава. Останалите приходи ще бъдат дарени на програмата за финансова помощ Fem-Aid. Регистрация може да се направи оттук.

 

Сред топ световните събития свързани с осведомеността относно ендометриоза е и австралийският 2023 Endometriosis Australia Symposium – Endo March. Той ще се проведе на 25 март онлайн и е с БЕЗПЛАТНА регистрация от този линк. Отново в Австралия, местна ендо асоциация Endometriosis Australia за поредна година организира Endo Enlightened, инициатива която насърчава туристически забележителности и фирми да се “облекат” в ярка жълта светлина като демонстрация на надежда и подкрепа за Endo Warriors и за повишаване на осведомеността за болестта. От организацията насърчават хората да отидат, да направят снимки, да ги споделят и да сложат таг #IAmEndoEnlightened, за да могат и други да видят за какво става дума. Знаем, че слънчевото жълто е цветът на ендометриоза, затова да се обличаме по-често в този цвят през март е силно препоръчително. Както правят отново в Австралия. Жълтото ни отива момичета! 

 

Нова Зеландия, известна не само с прекрасната си природа, но и със социалната си политика, кани бизнеси да даряват и да участват в онлайн търгове за събиране на средства за дейностите на местната организация.

 

Обратно в Европа, по-точно във Великобритания. Там инициативите наистина изобилстват. Тук може да проследите куп интересни и БЕЗПЛАТНИ уебинари, като “Специалистът по ендометриоза отговаря на вашите въпроси” на 13 март; “Какво трябва да се случи по-нататък с грижата за ендометриозата?” на 21 март, и “Ендометриоза и психично здраве” на 28 март. Интересни уебинари ще има и през април (месецът на аденомиозата) и юни. 

Освен уебинарите, Endometriosis UK организира виртуални панелни дискусии с политици и гост-лектори от Уестминстър, Шотландия и Уелс, обясняващи какво правят правителствата за подобряване на грижите за ендометриозата и какво трябва да се случи по-нататък. 

На 25 март пък, от Endometriosis UK канят всички ни да се присъединим към десетки хиляди хора, преживели ендометриоза, и техните семейства от цял свят в събота, за да помогнем в борбата за справедливост и равенство в здравеопазването на ендометриозата. В тазгодишните виртуални презентации ще бъдат представени застъпническата дейност на организациите и хората, занимаващи се с ендометриоза, от цял свят, които се борят за спешно необходимите реформи в здравната политика и актуализации на насоките за стандарти за грижи, които отразяват идентифицираните от пациентите нужди. Ето хаштаговете, с които може да се включите или следите в социалните медии: #EndoMarch2023,  #Endometriosis, #EndoEqualityNow, EndEndoInequality, #EndoJusticeNow, #EndometriosisReformsNow, #changetheguidelines, #changethecurricula, #SeeSayStopEndo, #GoYellow4Endo, #forwardwego.

 

Във Франция, френскоговорящите могат да проследят редица кръгли маси, конференции и срещи организирани от Endo France

 

В Испания, по-точно в Барселона, жени ще излязат на поход в центъра на града, с цел увеличаване на осведомеността за заболяването. Събитието може да видите тук.

 

Шествие ще се проведе и в италианската столица Рим на 25 март 2023 г. В него стотици пациенти, придружени от членове на семейството, приятели, лекари и асоциации, ще преминат по улиците на столицата, за да повишат осведомеността за болестта. Регистрации могат да се направят оттук.

 

Графикът на събитията в Германия също е много интензивен. Той може да бъде видян тук и включва културни и социални инициативи из страната.

 

В екзотичната Бразилия на 10 и 11 март Бразилската асоциация по ендометриоза SBE ще проведе събития в 7 бразилски града, които ще бъде предавани и на живо.

 

Равносметката е, че инициативи не липсват и се надяваме, че те ще доведат до промяна на възприемането на диагнозата ендометриоза както по света, така и у нас, и до по-доброто диагностициране, повече проучвания, а защо не и лечение на ендометриоза някой ден. Всички сме част от промяната!

 

Как да се включите в Ендо Март?

 

Посетете събитията, които организираме, и поканете приятели и приятелки.

Носете жълтата панделка и разказвайте на приятелите си какво е ендометриоза и какво е важно да се знае за заболяването.

Носете тениска или торбичка и отново използвайте възможността да разказвате.

Бъдете проактивни! Независимо дали носите нещо или не, споделяйте с приятелите си какво е ендометриоза, какво представлява тя, какви са симптомите и защо е важно да се знае за тях. Напълно е възможно да се окаже, че познавате жена с ендометриоза, която не знае нищо по въпроса и да ѝ дадете възможност да научи повече и да се погрижи за здравето си преди да има по-сериозни проблеми.

Автор: Лора Джамбазка