Част 1: Тревожността има значение

(първа част от серия статии, автор Джеси Флечър)

Последният път, когато писах за психическото здраве и връзката му с ендометриозата, много жени, страдащи от заболяването, се свързаха с мен и споделиха за борбата си с депресията и тревожността. Истината е, че ендометриозата оказва сериозно влияние на психическото здраве. Аз често избягвам да говоря за това, заради стигмата, която придружава заболяването. В главата ми е истински кошмар, дали заради физическите симптоми, които трябва да търпя или заради други фактори. Въпреки това, реших да напиша няколко статии за психическото здраве, за да споделя моя опит и да хвърля малко светлина върху някои симптоми.

Симптомът, от който страдам най-често е тревожността. Всяка сутрин се събуждам с тежест в гърдите, която изчезва към обяд. Тревожността ми се проявява най-вече, когато съм силно притеснена, понякога по време на медицински прегледи. Да живееш с ендометриоза означава, че инвазивните медицински прегледи стават част от ежедневието ти и си длъжен да ги търпиш, но никога не успяваш да свикнеш напълно с тях.

Въпреки това, понякога не са необходими външни фактори, които да предизвикат епизодите на тревожност. Понякога причината са хормоналните нива. Хормонът на стреса (кортизол) може да предизвика тревожност, когато се освобождава в големи количества. Проучване, проведено през 2012 г. от Харвардския университет, свързва ниските нива на естрогена с тревожността и честата промяна в настроението.

Също така знаем, че Предменструалното дисфорично разтройство, тежка форма на ПМС, включва хормонални промени, отговорни за тревожността и тежката депресия. В допълнение, при ендометриоза често се наблюдава хормонален дисбаланс.

По време на менструалния цикъл е добре да се води дневник на симптомите, за да се проследяват симптоми като нивото на тревожността например. Това може да помогне за прогнозирането на епизодите на тревожност и да обясни какво ги предизвиква. Преди да знам, че хормоните могат да повлияят на настроенията изпадах в паника, тъй като не разбирах защо се чувствам по този начин. Сега вече съм способна да се дистанцирам от случващото се и да се фокусирам върху избягване на ситуациите, които биха засилили тревожността ми.

 

Какво може да ни помогне при пристъп на тревожност

 

Естествено дишане

 

Бавното вдишване и издишване през носа позволява на тялото да се отпусне малко по малко без да се насилва дъха.

 

Осъзнаване в тук и сега и наблюдаване на заобикалящата среда

 

Можете да намалите значително пристъпа на тревожност ако намерите нещо, върху което да се фокусирате като стрес топка или релаксираща миризма.

 

Физическа активност

 

Всяка форма на продължителна и лека физическа активност, като джогинг или разходка на домашен любимец, повишава нивото на ендорфините, невротрансмитерите, които отговарят за доброто настроение. Те от своя страна намаляват тревожността.

 

И най-вече, говорете за това как се чувствате

 

Ако получавате пристъпи на тревожност преди и по време на цикъл, говорете с вашия лекар как може да се повлияе на хормоналния дисбаланс. Тези пристъпи могат да се контролират, но ако станат прекалено чести, е необходимо да се потърси специализирана помощ.

 

Оригинален текст: https://endometriosisnews.com/2018/09/07/endometriosis-mental-health-part-1-anxiety-matters/?amp

Photo by Riccardo Mion on Unsplash