Ендометриозата е комплексно заболяване на женската репродуктивна система, при което клетки, наподобяващи тези на маточната лигавица, се откриват на други места из тялото. По време на месечния цикъл хормоналните флуктуации стимулират същите тези клетки да растат, след което да се “олющват” и кървят по същия начин, както се случва и в матката. Този процес води до възпаления, болка и сраствания.

Смята се, че около 10-15% от жените във фертилна възраст страдат от ендометриоза и въпреки факта, че заболяването е едно от най-често срещаните в гинекологичен аспект, все още механизмът му на възникване е неясен. Една от теориите с най-много поддръжници гласи, че ендометриозата е пряко зависима от естрогенова доминантност; все повече проучвания обаче откриват и автоимунен аспект в характеристиката на болестта. 

В първия блог от многото, посветени на това комплексно заболяване, ще обсъдя връзката между ендометриоза и хранителни дефицити.

Каква е връзката между хранителните дефицити и ендометриозата?

Хранителните дефицити се случват тогава, когато имаме недостиг на храна или консумираме много от “неподходящата” храна. Всички системи на тялото, и физически, и ментални, имат нужда от витамини и минерали. В тази връзка цялото ни същество е засегнато при липса на хранителни вещества. Да имаме дефицити не означава непременно диета, базирана на fast food и газирани напитки. Понякога може и да се храним добре – просто не достатъчно добре, за да си набавим достатъчно количество от веществата, необходими за преборване на дадено състояние.

Около 50% от възрастните страдат от ключови хранителни дефицити

През 2010 мащабен доклад във Великобритания (Towards a healthier Britain 2010) посочва, че около 50% от възрастните страдат от ключови хранителни дефицити. Според проучването една четвърт от жените имат недостатъчен прием на желязо и повече от половината страдат от дефицит на антиоксидантите селен и магнезий. Приемът на антиоксиданти е важен, за да се предотврати разпадът на ключови клетки и техните депа в организма. Ако намалее оптималното количество антиоксиданти, клетъчното увреждане може да бъде необратимо и жизненоважни функции като хормоналната и детоксикацията на организма могат да бъдат сериозно нарушени.

Цинкът и магнезият се използват щедро в случаи на физически и ментален стрес; тъй като ендометриозата е състояние на физически стрес, нуждата от тези нутриенти е дори по-голяма от обикновено. По време на особено стресиращи периоди и по време на менструация жените могат да загубят до половината от приетия магнезий. Пациентките с ендометриоза често страдат от обилна менструация и силното кръвотечение намаля запасите на желязо на организма. Без оптимални железни депа в тялото функцията на невротрансмитерите може да се наруши и това да доведе до проблеми с концентрацията и паметта, апатия, понижено настроение и умора

С други думи е важно да поддържаме оптимални нива на хранителните вещеста, независимо дали с храна или добавки, за да могат телата ни ефективно да се справят с ендометриозата. 

Антинутриенти

При сегашното състояние на хранителната индустрия е вероятно хранителните дефицити да са проблем при всеки. Земеделието в огромни мащаби и използването на синтетични торове са причина за намаляването на минералното съдържание в почвите. Това становище се поддържа от редица здравни и природни експерти. Вече не отглеждаме животни; угояваме ги за рафтовете по магазините. Фокусът на масовия пазар е съсредоточен в количеството, а не в качеството и в процеса лесно можем да се сдобием с наднормено тегло, да се лишим от нутриенти и здравето ни да пострада.

Консумираме и значително количество храна с “антинутриенти”. Такава храна обикновено изисква повече енергия и хранителни вещества от тялото, за да бъде преработена, отколкото осигурява. Такива храни и други форми на антинутриенти са алкохолът, захарта, кофеинът, пушенето, химикали от околната среда, тежки метали и медикаменти. Много заболявания в днешно време са причинени също толкова от антинутриенти, колкото и от дефицит на нутриенти. Те не само не допринасят с нищо за здравето ни, а тялото ни дори изразходва значително количество антиоксиданти, за да ги преработи. Когато приемът на антинутриентите надвиши приема на полезните хранителни вещества, се получава възпаление и ендометриозата може да прогресира. 

Независимо от каузалните фактори, проучванията продължават да посочват, че храненето е ключов аспект от борбата с ендометриозата. Менажирането на заболяването чрез диета и начин на живот подкрепя цялото тяло и най-вече имунната и ендокринната системи. Така възпалението и хормоналният баланс като резултат от ендометриозата могат да бъдат повлияни и върнати в равновесие. Проучвания показват, че хранителна терапия (хранене и добавки) са по-ефективни при справяне с болката и повишават качеството на живот повече, отколкото хормоналното лечение след операция. 

Източник: https://www.wildnutrition.com/blogs/our-blog/endometriosis-part-1-nutrient-deficiencies

Главно изображение: Photo by Jane Doan

Превод: Деница Кисимова