Управление на ендометриозата по време на кризата с коронавируса: често задавани въпроси

 

Ендометриозата е хронично заболяване с много предизвикателства дори в най-добрите времена. Коронавирусната пандемията обаче увеличава тревогите на жените с тази диагноза. Карли Голдщайн, доктор по медицина и гинекологичен хирург от Центъра за ендометриоза на Д-р Сечкин в Ню Йорк, разговаря с Everyday Health, за да отговори на някои от най-често срещаните и належащи въпроси на жените с ендометриоза.

На 5 април бе проведен и безплатен уебинар по тази тема, който ще бъде наличен поне още 24 часа на следния уеб адрес: https://www.endofound.org/webinar

Най-честите въпроси, които вълнуват жените с ендометриоза е дали те са изложени на по-висок риск от заразяване със SARS-CoV-2 и развиване на COVID-19, както и дали тяхната имунна система би се справила с инфекцията по подобаващ начин. Отговорът на този и на други въпроси свързани с ендо и COVID-19, можете да откриете по-долу.

 

В: Има ли по-висок риск за мен от COVID-19, ако имам ендометриоза?

 

К. Г.: Към този момент нямаме данни, защото това е съвсем нов вирус. Теоретично не би трябвало да увеличава риска, защото въпреки че ендометриозата е възпалително заболяване, тя няма автоимунен характер. Въпреки това пациентите с белодробна ендометриоза (с история на колапс на белия дроб, белодробна резекция или кардиоторакална операция) вероятно са изложени на по-висок риск. При всички случаи препоръчвам стриктно да следвате указанията: често миене на ръцете в продължение на 20 секунди, социално дистанциране, ако е възможно работа от дома, и не пътувайте!

Д-р Сечкин в онлайн семинара обясни и че има разлика между постоянното възпаление, което създава ендометриозата и възпалението, причинено от вирусна инфекция. Двата вида възпаление предизвикват различни имунни реакции в организма.

 

В: Чух, че нестероидните противовъзпалителни лекарства не се препоръчват поради COVID-19. Обикновено взимам ибупрофен при болки и спазми. Какво трябва да използвам сега?

 

К. Г.: Според сайта на американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) , „FDA не е запозната с научни доказателства, свързващи употребата на нестероидни противовъзпалителни, като ибупрофен, с влошаване симптомите на COVID-19. Агенцията разследва допълнително този проблем и ще комуникира публично, когато има повече информация.“ Ако все пак сте притеснени, консултирайте се с вашия лекар за други възможности.

 

В: Операцията ми беше отложена. Ще се влоши ли значително заболяването ми за два до три месеца? Трябва ли да започна отново с лекарства за болка?

 

К. Г.: Би трябвало да сте добре, тъй като ендометриозата не прогресира толкова бързо. Ако имате шоколадова (ендометриозна) киста на яйчника, възможно е тя да порасне малко. Ако сте загрижени за възможна спешна ситуация, обадете се на Вашия лекар.

Що се отнася до болката, ние не препоръчваме употребата на опоидни медикаменти; те не работят наистина и имат тежки странични ефекти, като запек, повишаване на прага на болката, дисфункция на пикочния мехур, което може да бъде обезпокоително, ако имате ендометриоза на червата и проблеми с пикочния мехур. Опитайте ибупрофен или ацетаминофен и използвайте топъл термофор (грейка).

 

В: В миналото ми се е налагало да посещавам спешното поради силни болки причинени от ендометриоза. Трябва ли да избягвам спешното по време на COVID-19 епидемията?

 

К. Г.: Да, избягвайте спешното отделение на всяка цена, освен ако нямате признаци на нещо изключително спешно (напр. имате затруднения с дишането или болката е буквално непоносима). Рискувате да се изложите на заразяване с вируса и в този момент болниците може да са с по-малко персонал и да са претрупани. По възможност обадете се на Вашия лекар за съвет.

 

В: Имам запазен час за преглед при моя лекар следващия месец. Да си уговоря ли онлайн консултация вместо това? Ефективна ли е телемедицината за жени с ендометриоза?

 

К. Г.: Да, това е чудесна идея. Правим все повече такива консултации. Аз например вече правя телефонни консултации за пациенти на далечни разстояния. Откривам, че ми позволява да имам повече време с пациентите си. Отскоро използвам и Zoom. Виртуално мога да направя всичко, което обикновено се случва в кабинета (съврзано с говоренето), включително да използвам виртуална бяла дъска, за да рисувам изображения на случващото се в таза.

Сонограмата (ехографията) и вагиналният преглед трябва да изчакат, докато се регулират нормалните посещения на живо, но когато се случат, ще е необходимо да се направи само физическия преглед.

 

В: Обикновено се справям с много тревожност и стрес, което може да влоши симптомите ми на ендометриоза. Какво бихте ме посъветвали?

 

К. Г.: Без съмнение в момента живеем в стресови времена. Когато се чувствате притеснени, е добре да практикувате грижа за себе си, за да пренасочите тревожността около всичко това:

  •       Не се фокусирайте върху новините през целия ден. Нищо няма да се случи толкова бързо, че да е нужно да се информирате всяка секунда.
  •       Практикувайте йога, медитация и осъзнатост. Възстановителната йога има принос за намаляване на болката в таза, а в момента има много безплатни класове онлайн.
  •       Направете си вана с лавандула.
  •       Направете разходка на чист въздух.
  •       Правете упражнения вкъщи.
  •       Научете ново хоби или умение, за които никога преди не сте имали време. Има безплатни уроци по готвене, уроци по рисуване, концерти и всякакви други полезни неща.
  •       Направете си среща чрез Zoom или FaceTime (или Facebook Mesenger) среща с кръг от добри приятели.

 

В: Имам ендометриоза и планирах да се подложа на инвитро процедура, за да забременея. Това беше отложено. Какво мога да направя, за да запазя репродуктивните си способности?

 

К. Г.: Има някои доказателства, че нисковъзпалителната диета е свързана с положителен ефект върху фертилитета: яжте много зеленчуци и плодове, храни, богати на омега-3, ограничете червеното месо, освен ако не е от органичен произход, заедно с млечни, сложни въглехидрати, и преработена храна. (Ако не можете да купувате пресни плодове и зеленчуци, можете да използвате замразени.) Взимайте мултивитамини, витамин С и рибено масло. Доколкото е възможно намалете стреса, защото може да бъде вреден за фертилитета.

 

В: Знаете ли за някакви онлайн или виртуални групи за подкрепа на жени с ендометриоза?

 

К. Г.: Не сте сами! Мисля, че пациентите, които помагат на пациентите, са чудесен източник на обективна подкрепа и информация. Вижте тези онлайн ресурси:

(тук д-р Голдщайн изрежда няколко групи за подкрепа в САЩ, които ще пропуснем. Ако търсите подкрепа вижте вариантите у нас от тук: endometriosis.bg/support)

 

Превод: Мария Георгиева

Източници:

https://www.everydayhealth.com/endometriosis/managing-endometriosis-during-the-covid-19-pandemic

https://www.endofound.org/webinar