Жените с ендометриоза често изпитват тежки или нерегулярни менструации. Това ще рече месечни цикли с продължителност повече от пет дни, необходимост от употребата на повече от пет превръзки дневно и наличие на съсиреци. Всички тези симптоми биват съпътствани от нерегулярни маточни контракции и силна болка и могат да доведат до анемия и дефицит на желязо.

Защо желязото е важно за организма?

Желязото е важен минерал за множество телесни функции, особено свързаните с производството на кръв. Почти 70% от желязото в организма се намира в хемоглобина в червените кръвни телца и еквивалента му в мускулите – миоглобин. Хемоглобинът и миоглобинът са отговорни за пренасянето на кислород и доставянето му във всички клетки и тъкани.

Жените имат само около 300 мг. запас на желязо в сравнение с близо 1000 мг. при мъжете. Менструиращите жени в средна възраст се нуждаят средно от 18 мг. желязо на ден (27 мг. при бременност) в сравнение със само  8 мг. дневно при мъжете. Тялото използва само около 10% до 30% от приетото желязо за разнообразие от метаболитни функции.

Червените кръвни телца имат преживяемост около 100 дни, така че организмът има нужда непрестанно да ги обновява. Това се случва в костния мозък чрез процес, наречен еритропоеза. Намалените железни депа в организма резултират в изчерпване на желязото. Това, от своя страна, води до редуцирано производство на червени кръвни телца, което пък е причина за дефицит на желязо и анемия. 

Каква е връзката между желязо и ендометриоза?

Жените с ендометриоза често изпитват симптоми като умора, слабост, главоболие и липса на апетит. Тези оплаквания се свързват също и с анемия. Тялото губи по около 1 1 мг.  желязо на ден. По време на обилна менструация обаче това количество е повече и е сред най-честите причини за наличието на железен дефицит при пациентите.

При ендометриоза има също и възпаление, предизвикано от свръхреактивен имунен отговор. В допълнение метаболитните промени, причинени от повишеното производство на провъзпалителни цитокини, водят до намалена абсорбция на желязо в кръвта. Това означава по-малко желязо и намалена усвояемост за производството на нови червени кръвни телца.

Учените сега установяват, че ендометриозните клетки показват резистентност към фероптоза. Това е зависима от желязото програмирана клетъчна смърт, която се задейства при наличие на прекомерно натрупване на минерала. Ендометриозните лезии могат да “заобиколят” фероптозата, особено при случаи на завишени нива на холестерол (хиперхолестеролемия), да се разнесат чрез ретроградна менструация и да се посеят из различни места в малкия таз и извън него.

Как да управляваме дефицита на желязо при ендометриоза?

При диагностицирането на ендометриоза вашият лекар може да назначи и кръвен тест за проверка на железен дефицит и анемия. Повишаването на нивата на желязо чрез храната може да подпомогне дневните нужди на тялото. Това включва консумацията на храни, богати на желязо и витамин С, и суплементация с железен сулфат. Добавките с желязо обаче могат само да попълнят количествата, които сте загубили, и не са дългосрочно решение, ако загубата на минерала продължава. Цялостното премахване на всички видими ендометриозни лезии е единственото истинско лечение не само за железния дефицит, но и за менажирането на симптомите на заболяването като цяло.


Източник: https://drseckin.com/endometriosis-and-iron-deficiency/

Превод: Деница Кисимова

Заглавно изображение: Photo by Amanda Frank on Unsplash