от д-р Лара Брайдън, лекар-натуропат

Ендометриозата не е като другите проблеми, свързани с цикъла. Тя не е хормонално състояние като предменструалният синдром (ПМС) и синдрома на поликистозните яйчници (СПЯ). Ендометриозата се повлиява от хормони, най-вече от естроген, но не се причинява от естрогенов доминанс. Фундаментално тя е възпалително заболяване с, вероятно, микробен причинител.

В последните години световната изследователска общност се е фокусирала около разбулване тайните на това заболяване, което обхваща все повече жени в репродуктивна възраст. Конвенционалното лечение обаче не е в крак с най-новите  изследвания на ендометриозата и имунната дисфункция. Потискането на естрогена, за да се намали ендометриозното нарастване, остава основното лечение, което е жалко, защото има и много други.

Ендометриозата е често срещана и започва още в ранна възраст, въпреки че може да отнеме десетина години за диагностициране. Две трети от тийнейджърите, които съобщават за хронична болка в таза, в крайна сметка биват диагностицирани с ендометриоза.

Съществуват предположения, че имунната дисфункция е в основата на развитието на ендометриоза. Поради нея имунната система не може да изчисти ендо лезиите, а това насърчава растежа и разпространяването им.

Големият въпрос е „какво причинява имунна дисфункция?“ Изглежда тя се дължи на комбинация от следните фактори:

  •   Генетика
  •   Епигенетика (наследствени промени на гените в следствие на излагане на токсини като диоксини)
  •   Наличието на бактериални токсини в таза

Жените с ендометриоза имат високо ниво на грам-отрицателни бактерии в тазовия микробиом и изследователите смятат, че токсинът LPS (липополизахарид) от тези бактерии може да играе роля в развитието на болестта. Водещи изследователски центрове в момента допускат, че именно променения състав на микробиотата е възможна причина за ендометриоза.

Най-вероятният източник на грам-отрицателни бактерии в таза е транслокацията от червата. С други думи, движението на бактерии или бактериални токсини от червата, което е по-вероятно да се случи, когато има бактериален свръхрастеж в тънките черва (или SIBO – Small Intestine Bacterial Overgrowth), причиняващ чревна пропускливост.

LPS стимулира имунните клетки да освобождават възпалителни медиатори и е известен индуктор на възпаление и имунна дисфункция.

 

Има още няколко доказателства, че бактериите могат да бъдат двигател на ендометриоза:

  •    Жените с анамнеза за гинекологична инфекция имат два пъти по-голяма вероятност да развият ендометриоза.
  •   Някои антибиотици могат да облекчат симптомите на ендометриоза.
  •  Скорошно проучване върху животни показа, че антибиотиците могат да намалят размера на ендометриозните лезии.

Нищо от това разбира се не означава, че бактериите директно причиняват ендометриоза, а само че бактериалните токсини задвижват и влошават заболяването в комбинация с други фактори.

 

Един от възможните сценарии е:

  • Наличие на ендометриозани лезии
  • плюс уязвима за дисфункция имунна система поради генетика, или поради епигенетични промени от токсини (или и двете),
  • плюс естествения скок на естрогена, който се появява в рамките на менструалния цикъл,
  • плюс присъствието на грам-отрицателни бактерии и LPS токсин.

И така в допълнение към хирургичното отстраняване на лезиите (което подкрепям), каква е най-добрата стратегия за имунно лечение?

 

Естествено лечение на ендометриоза

Следващите натурални лечения действат, защото подобряват имунната функция и понижават възпалителните процеси. Те могат да бъдат пробвани поотделно, но понякога не са достатъчни сами по себе си. Работят най-добре, когато се използват като допълнителна терапия след операцията.

 

1.Избягвайте млечни продукти и по възможност глутен и яйца.

Както А1 казеина (млечен протеин), така и глутенът нарушават имунната функция и стимулират освобождаването на възпалителни цитокини (белтъчни молекули, които осигуряват междуклетъчната комуникация). Ето защо избягването на тези храни е ефективно лечение за възпалителни заболявания като цяло, и по-специално за ендометриоза. В едно проучване 75% от страдащите от ендометриоза са се подобрили след дванадесет месеца на безглутенова диета.

За съжаление, не е достатъчно частично да се избегнат тези храни, защото дори малко количество казеин или глутен може да генерира възпаление в продължение на дни или дори седмици. В моята работа с пациенти открих, че жените, които изключват и млечните продукти, имат още по-добри резултати. Затова съм убедена, че избягването на казеин А1 (продукти от краве мляко) е най-ефективното лечение за ендометриоза, което имаме в момента. Много от страдащите също ми казват, че се чувстват по-добре като премахнат и яйцата.

 

2.Помислете за имуномодулиращи добавки.

Втората стъпка е да прием на едно или повече от имуномодулиращите природни лекарства, които се изследват за ендометриоза. Те включват: цинк, НАК, куркумин, ресвератрол, мелатонин, витамин А.

 

Н-ацетил цистеинът (NAC) е  продукт на аминокиселината L-цистеин, известна със своите имуностимулиращи и антоксидантни свойства. Това противовъзпалително средство влияе положително на жените с ендометриоза. От 47 жени в групата за лечение на NAC, 24 са отменили лапароскопията си поради изчезване на ендометриомите, намаляване на болката или бременност. Изследователите заключават, че NAC предлага по-добри резултати от хормоналното лечение – без страничните ефекти!

Куркуминът (активно вещество, концентрирано в коренището на куркумата) намалява размера и активността на ендометриозните лезии. Той действа, като намалява възпалителния протеин NF-kappa B и блокира стимулиращия ефект на естрогена. Куркуминът се  усвоява най-добре като концентрирана капсула или таблетка. Той е безопасен при продължителна употреба.

Цинкът е ключов противовъзпалителен хранителен елемент и много изследвания показват, че има недостиг от него при страдащите от ендометриоза. Цинкът възстановява чревната пропускливост (като по този начин подобрява автоимунитета) и намалява простагландините и болката.

Още за добавките прочетете в 10 добавки за ендометриоза  и Още 10 доказали се добавки

3.Помислете за курс с билкови антимикробни средства.

Билковото лекарство берберин изглежда работи за ендометриоза и вероятно това е защото намалява нивата на грам-отрицателни бактерии и LPS токсин. Все още не е изследван за ендометриоза, но е проучен за аденомиоза. В едно проучване изследователите са успели да докажат, че „берберинът подобрява LPS-индуцираната прогресия на аденомиозата”.

 

Берберинът подпомага чревната пропускливост, като по този начин се подобрява имунната функция. Той също така е антимикробен и влияе върху бактериалния аспект на ендометриозата чрез неутрализиране на бактериалния токсин ЛПЗ (липополизахариди).

Внимание: Не приемайте берберин, ако сте бременна или кърмите, и не приемайте повече от три поредни месеца, освен ако сте под наблюдение на специалист. Бъдете внимателни, когато комбинирате с други медикаменти.

 

4.Редуцирайте мастните клетки и хистамини в тялото

Мастните клетки са важни играчи в имунната система и имунната дисфункция на ендометриозата. Също така са силно чувствителни към естроген, а хистаминът в някои храни има отношение и към естрогена.

Естроген-редуциращите добавки като калциев-д-глюкарат могат да бъдат полезни, защото естрогенът силно стимулира ендометриозата, особено в присъствието на бактериалния токсин на LPS. Най-добрият план е да се намали първо бактериалния токсин и възпалението, а след това да се помисли за намаляване на естрогена.

Естественият прогестерон директно потиска ендометриалните лезии и също така спомага за нормализиране на имунната функция. Прогестин лекарства като Visanne, хормонални IUD, и противозачатъчни хапчета могат да потискат ендометриозата, но естествения прогестерон върши същата работа с по-малко странични ефекти.

Други полезни терапии включват: добавяне на селен, вани с розмарин, както и компреси със студено пресовано рициново масло.

 

Превод: Радиана Величкова, Мая Ангелова, Мария Георгиева

 

Източници:

https://www.larabriden.com/endometriosis-natural-treatments-really-work/?fbclid=IwAR2lEBqvKnW6EzImHgzeEOFVW3hlGIKymp9mK_HXGKxC67C8PSdzw-E4UGg

 

https://www.larabriden.com/endometriosis-treat-the-immune-system/?fbclid=IwAR39_dE9ofGdAERDb6kcHdIZQtLtdk8Ouq9-eJPBh2Uvlu2V3iRoS8_–_E

 

https://www.endonews.com/could-endometriosis-be-caused-by-bacteria