Автор: Shireen HandСпомням си за времето няколко месеца след раждането на сина ми. Косата ми започна да пада на кичури, почти с шепи.

 

Косата в областта на слепоочията ми сякаш изтъня и не приличаше почти на нищо. Оказа се, че по време на бременността и кърменето тялото ви не позволява падане на коса както обикновено.

 

Косопад и хормони

 

И така, след като хормоните ви започнат да се нормализират, цялата коса, която сте щели да загубите по време на бременността, сякаш пада почти наведнъж. Това е най-големият ужас на света.

 

Защо споменавам това? Как, по дяволите, това е свързано с ендометриозата? Е, всичко се свежда до едно и също нещо: тези проклети хормони.

 

Хормоните ни са сложни зверове, освен факта, че много лечения на ендометриоза включват използването на хормони. Предвид всичко останало, с което се сблъскваме, може да изглежда, че косопадът е най-малката ни грижа.

 

Но честно казано, за мен не е така.

 

Хормонални ефекти върху увереността ни

 

Начинът, по който носим косата си, понякога е начинът, по който се идентифицираме. За мен, когато смятам, че косата ми изглежда добре, това ме кара да се чувствам „добре“.

 

С напредването на възрастта хормоните ми се променят още повече (отчасти благодарение на ранната менопауза) и с това се променя и косата ми. Не мисля, че това наистина се дължи на една основна причина, по-скоро е много по-вероятно да е комбинация от причини.

 

Да, най-вероятно е да се дължи предимно на хормоните, страничните ефекти на лекарствата, заболявания като ендо и основно стареене. Тя изтънява и на практика сякаш пада наляво и надясно.

 

Ендометриоза и косопад

 

Макар че честно казано не бих пожелала косопад на никого, наистина се надявам да не съм сама. Както когато споделяш нещо дълбоко лично и след това няма нищо друго освен тишина.

 

По-скоро си мисля, че това е ситуация, която много от нас преживяват, но никой не иска да говори за нея. Но ако съм права и не съм сама, мисля, че е много важно да поговорим за някои възможни избори, които имаме.

 

Възможности за справяне с косопада

Запълващи прахове

 

Опитах няколко от тях и честно казано, не са много лоши. Все пак се уверете, че не пробвате от онези хитринки, които обещават вид на пълна, лъскава коса. Мисля, че вероятно ще е най-добре да ги използвате само когато имате малко изтъняване в предната част.

 

Топери/перуки

 

Въпреки че не съм преминала към пълна перука, опитах някои от топерите. Недостатъците им са, че могат да излязат малко по-скъпо за нещо, което изглежда прилично естествено, и че може да е малко трудно да се съчетае цветът им.

 

Ако инвестирате пари, стилистът ви може да ви помогне да направите добро цветово съчетание. Но и този вариант може да струва доста пари, особено за да се направи правилно.

 

Сбогом, коса

 

Подстригването тип „пикси“, тип „бръмбар“, подстригването с машинка – всички те могат да бъдат красиви, свирепи и напълно безплатни. Приемете загубата на коса и направете смел избор.

 

Време е да променим начина, по който гледаме на красотата

 

Загубата на коса е от значение, защото вярваме, че е от значение. Ако вярваме, че косата ни е това, което ни прави такива, каквито сме, тогава, когато имаме косопад заради ендометриоза, може да започнем да се чувстваме по-малко красиви.

 

Знам, лесно е да се каже, но е по-трудно да се направи. Искрено вярвам обаче, че най-добрият начин да се справим с косопада вследствие на ендометриоза е да променим начина, по който гледаме на красотата.

 

Да, това е смело. Корени се в самочувствието, но аз наистина вярвам, че можем да го направим.

 

И така, къде се намирам днес по отношение на справянето с косопада? Планирам едно от двете неща: ултра къса пикси или обикновена подстрижка.

 

Ще се върна и ще актуализирам профилната си снимка тук с това, което най-накрая избера.

 

Ако искате да поемете по този път заедно с мен, ви насърчавам наистина да го обмислите. Ако го направите, актуализирайте снимката си в коментарите. Бъдете горди!

 

Превод: Лора Джамбазка

 

Източник: https://endometriosis.net/living/hair-thinning-loss