Ендометриозата и синдромът на раздразненото дебело черво (СРДЧ) са две състояния, които имат сходни симптоми. Възможно е да имате и двете заболявания. Вашият лекар може да постави грешна диагноза на едното заболяване, когато всъщност става въпрос за другото. Лекарите също така знаят, че жените с ендометриоза е по-вероятно да имат и СРДЧ.

 

Автор: Valinda Riggins Nwadike, MD, MPH

 

Какво е ендометриоза и какво е СРДЧ?

 

Ендометриоза

 

Ендометриозата е хронично, не раково заболяване, при което клетки, наподобяващи лигавицата на матката, наречени ендометриални клетки, растат извън матката. Примери за такива области са фалопиевите тръби и яйчниците.

 

Тъкан, подобна на ендометриума, може да расте и в червата, което може да допринесе за симптоми, подобни на СРДЧ.

 

СРДЧ

 

СРДЧ причинява коремни симптоми. Те включват запек, диария или и двете. Състоянието обаче не уврежда червата, както това може да се случи при улцерозен колит или болест на Крон.

 

Жените с ендометриоза страдат от СРДЧ по-често, отколкото жените без ендометриоза. Много жени, които имат ендометриоза в червата и други близки структури, често получават погрешна диагноза СРДЧ.

 

Какви са симптомите?

 

Ендометриозата и СРДЧ имат общи симптоми. Това припокриване може да представлява предизвикателство за лекарите, които се опитват да диагностицират източника на болката и дискомфорта на пациента.

 

Общ симптом и на двете състояния е висцералната чувствителност. Това означава, че човек с някое от тези състояния има по-ниска поносимост към болка в корема или таза. Техните нервни окончания могат да бъдат особено чувствителни. Това може да доведе до повишена реакция на болка.

 

Общи симптоми на ендометриоза и СРДЧ

 

Някои от допълнителните общи симптоми между ендометриозата и СРДЧ включват:

 

 • коремни спазми
 • подуване на корема
 • диария
 • гадене
 • болка при изхождане

 

 

Поради тези общи симптоми, лекарите може да се затруднят да диагностицират ендометриозата или СРДЧ.

 

Какви са причините?

 

Лекарите не знаят какво точно причинява ендометриозата. Те знаят, че заболяването има генетичен компонент, но не знаят почти нищо за това защо някои развиват заболяването, а други не.

 

СРДЧ е подобна загадка за лекарите. Те знаят, че възпаление може да доведе до СРДЧ. Някои хора получават СРДЧ и след бактериална или вирусна инфекция, която може да доведе до хронично чревно възпаление.

 

Как се диагностицират ендометриозата и СРДЧ?

 

Лекарите не разполагат само с един тест, който да диагностицира двете състояния. Когато диагностицират СРДЧ, лекарите често се опитват да изключат други медицински състояния, които причиняват подобни симптоми. Те включват:

 

 • непоносимост към глутен
 • инфекциозни заболявания
 • възпалителни заболявания на червата, като улцерозен колит или болест на Крон
 • непоносимост към лактоза

 

Лекарят може да назначи изследвания на кръвта, за да определи дали човек има възпалителни съединения, които биха могли да насочат към непоносимост към глутен или лактоза. Той може също така да поиска проба от изпражненията, за да ги изследва за кръв или инфекциозни организми.

 

Понякога лекарят може да препоръча горна ендоскопия или колоноскопия. Това са методи за изследване, които позволяват на лекаря да прегледа лигавицата на хранопровода, стомаха и дебелото черво, за да установи евентуални нередности.

 

Лекарите могат да използват различни подходи за диагностициране на ендометриозата. Примерите за това включват:

 

Тазов преглед. Вашият лекар може да извърши тазов преглед, за да усети области с белези.

 

Образни изследвания. Магнитно-резонансното изследване или ултразвукът могат да помогнат на вашия лекар да види дали в матката или в други области има кисти или подобни на ендометриоза удебелявания.

 

Лекарства. Вашият лекар може да ви предпише хормонални лекарства за намаляване на симптомите на ендометриозата. Ако симптомите ви се подобрят, състоянието вероятно е ендометриоза.

 

Хирургична лапароскопия. Единственият окончателен начин за потвърждаване на ендометриозата е хирургичната лапароскопия. Тя включва отстраняване на част от потенциално анормалната тъкан и изследването ѝ в лаборатория за наличие на маточна тъкан.

 

Вашият лекар ще обсъди с вас тези диагностични методи. След това той ще използва резултатите, за да направи препоръки за лечение.

 

 

Какви са възможностите за лечение?

 

Лечението на ендометриозата зависи от това къде в тялото ви се намират анормалните клетки.

 

Ако ендометриозата засяга червата, Вашият лекар може първо да ви предпише хормонално лечение. Те включват противозачатъчни таблетки или вътрематочна спирала (ВМС). Допълнителните хормони може да успеят да регулират проблеми като спазми и кървене.

 

Ако хормоните не облекчат симптомите, Вашият лекар може да препоръча операция за отстраняване на участъците, в които расте тъкан, подобна на ендометриума. Ако имате проблеми с плодовитостта, операцията също може да помогне.

 

За лечение на СРДЧ лекарят може да ви предпише лекарства в зависимост от симптомите. Примерите включват:

 

 • Антидепресанти. Те включват селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI), като циталопрам (Celexa), флуоксетин (Prozac) или сертралин (Zoloft), както и трициклични антидепресанти, като амитриптилин (Elavil).
 • Антидиарийни средства. Те включват лоперамид, рифаксимин или елуксадолин (Viberzi).
 • Лекарства за лечение на запек. Те включват лаксативи, лубипростон (Amitiza), линаклотид (Linzess) или плеканатид (Trulance).

 

В допълнение към лекарствата, отпускани с рецепта, лекарите могат да препоръчат и терапия, ако стресът е отключващ фактор за обострянето на СРДЧ. Терапевтът може да предложи подходи, които да помогнат на човека да реагира по-добре на стреса.

 

Домашни средства за защита

 

Домашните средства за лечение на ендометриоза обикновено са свързани с успокояване на тазовите или коремните симптоми.

 

Болкоуспокояващите средства, които се продават без рецепта, като ибупрофен или ацетаминофен, могат да облекчат болката. Прилагането на топли или студени компреси в долната част на корема може да помогне на симптомите на спазми.

 

Извършването на някои промени в хранителния режим може да помогне за лечението на СРДЧ. Обмислете следното:

 

 • Яжте храни, които съдържат по-малко консерванти и изкуствени ароматизатори и оцветители. Този подход е част от диетата с ниско съдържание на FODMAP.
 • Включете повече фибри в диетата си.
 • Въздържайте се от консумация на храни, които съдържат глутен.
 • Приемайте пробиотици, за да включите здравословни бактерии в червата.
 • Предприемането на стъпки за намаляване на стреса също може да помогне на някои хора със СРДЧ. Те могат да включват редовна физическа активност и медитация.

 

Кога да посетите вашия лекар

 

Посетете вашия лекар, ако смятате, че имате симптоми на едно от двете състояния. Примери за това са:

 

 • промени в навиците на червата, като повишен запек или диария
 • силно болезнена менструация
 • тазова болка
 • спазми в стомаха

Въпреки че симптомите на ендометриоза и СРДЧ рядко са спешни медицински случаи, те могат да бъдат изключително болезнени и да пречат на ежедневието ви. В резултат на това е важно да говорите с вашия лекар и да се лекувате по-скоро рано, отколкото късно.

 

Какви са перспективите?

 

Въпреки че ендометриозата и СРДЧ нямат настоящо лечение, и двете състояния могат да бъдат успешно управлявани.

 

В допълнение към връзката между ендометриозата и СРДЧ, лекарите свързват ендометриозата с по-висока честота на други медицински състояния. Те включват:

 

 • алергични реакции
 • астма
 • автоимунни разстройства, включително множествена склероза и лупус
 • ракови заболявания, като рак на гърдата или яйчниците
 • синдром на хроничната умора
 • фибромиалгия

Обсъдете тези рискове и състояния с Вашия лекар, ако имате ендометриоза.

 

Заключение

 

Ако имате ендометриоза и СРДЧ, не сте сами. Според данни на Американската фондация за ендометриоза 10% от жените в САЩ имат ендометриоза. Според последни проучвания вероятността жените с ендометриоза да имат СРДЧ е 2,5 пъти по-голяма.

 

Търсенето на лечение за едно от двете състояния може да помогне за подобряване на качеството на живот.

 

Превод: Лора Джамбазка

Оригинален текст: https://www.healthline.com/health/womens-health/endometriosis-and-ibs