Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) и ендометриозата са две много различни състояния, но имат много общо помежду си. Възможно е да имате едновременно СПКЯ и ендометриоза, което може да доведе до трудно поставяне на диагноза и последващо лечение.

 

СПКЯ е хормонално обусловено състояние, което няма нищо общо с кисти на яйчниците.

СПКЯ е състояние на свръх производство на мъжки хормони и нередовна овулация. Синдромът може да се изявява с т.нар.„поликистозни яйчници“ на ултразвуков преглед, но това не означава почти нищо. Защо? Защото поликистозните яйчници не изглеждат като други видове патологични кисти на яйчниците. Вместо това те представляват развиващи се яйчникови фоликули, които са нормални за яйчника. Имате повече фоликули когато сте по-млади (до 25 на всеки яйчник), но това не означава, че имате СПКЯ.

Важно е да знаете, че СПКЯ не причинява болка. Така че, ако изпитвате болка по време на месечния ви цикъл или през друго време от месеца, то по-скоро се случва нещо друго.

 

Ендометриозата е възпалително заболяване, което е малко обусловено от нарушение на хормоналния баланс.

Ендометриозата е възпалително заболяване, което причинява болка и сраствания в областта на таза, прави кисти на яйчниците, т.нар. ендометриома или шоколадова киста. Ендометриозата се влияе от цикличните хормонални промени през месеца, но не се причинява от хормонален дисбаланс. Ако страдате от силна болка по време на месечния ви цикъл, или по време на овулация, полов контакт или по друго време в месеца, би следвало да бъдете изследвани за ендометриоза. Дори вече да имате диагноза СПКЯ, но имате болков синдром е редно да направите допълнителни изследвания.

 

Симптоми на СПКЯ и ендометриоза

Възможните симптоми на всяко едно от тези състояния включват следното. (Възможно е да имате едното и/или и двете, без да имате всички изброени симптоми.)

Симптоми на СПКЯ:

 • окосмяване по лицето
 • акне
 • косопад
 • покачване на теглото
 • нередовна менструация
 • обилна менструация
 • продължителна менструация (> 7 дни)
 • кървене извън периодите на менструация
 • безплодие

 

Симптоми на ендометриоза:

 • силна болка по време на цикъл, по време на овулация и полов контакт
 • умора
 • главоболие
 • храносмилателни проблеми и проблеми с червата и перисталтиката
 • трудно уриниране или усещане за задържане на урина
 • обилна менструация
 • кървене извън периодите на менструация
 • безплодие

(още симптоми на ендометриоза вижте тук)

Както можете да видите, единствените симптоми, които двете състояния имат общо са обилната менструация, кървенето между циклите и безплодие, и те се появяват по различни причини.

При СПКЯ анормалното кървене обикновено е резултат от липса на овулация, което означава, че няма прогестерон, който да направи и удебели маточната лигавица. Безплодието може да бъде резултат от липса на овулация или нисък прогестерон.

При ендометриозата анормалното кървене се отнася директно към възпалителния болестен процес в таза. Овулацията и нивото на прогестерон обикновено са нормални при ендометриоза, а безплодието е резултат по-скоро от възпаление и наличие на ендометриозни лезии.

 

Промяната на СПКЯ понякога може да доведе до появата на ендометриоза

Ако се възстановявате от СПКЯ и менструацията ви изведнъж започва да става болезнена, това е знак, че може да имате проблем с ендометриоза. Случва се, защото ендометриозата е чувствителна към естрогена. Докато сте имали активен СПКЯ или сте били на противозачатъчни, вашият естроген е бил сравнително нисък, така че ендометриозата остава в покой. Веднага след като възстановите нормалния си цикъл (без противозачатъчни), вашият естествен естроген се повишава, в следствие на което е възможно ендометриозата да се активира.

 

Ако имате ендометриоза и СПКЯ, започнете да лекувате първо ендометриозата

Ендометриозата трябва да се лекува първа, защото тя е по-сериозното заболяване. Възможните лечения включват оперативно лечение, хормонални препарати, но и режим на хранене – без млечни продукти, захар, глутен, червено месо и др.видове про-възпалителни храни, както и добавки – цинк, куркума и Н-ацетил цистеин (NAC). Лекувайте имунната система. Какво означава това?

Строго избягвайте глутен и А1 казеин. Първата стъпка е да успокоите имунната система, като стриктно избягвате протеини, нарушаващи имунитета като глутен, А1 казеин от краве млечни продукти и евентуално яйца. За съжаление, не е достатъчно частично да се избягват тези храни, тъй като дори малко количество казеин или глутен може да генерира възпаление в продължение на дни или дори седмици.

Помислете за имуномодулираща добавка от следния списък:

          Цинк

          Н-Ацетил цистеин (NAC)

          Куркумин

          Ресвератрол

          Мелатонин

          Вит.А

Намалете активирането на мастните клетки и хистамина. Мастните клетки са важни играчи в имунната система и имунната дисфункция при ендометриозата. Мастните клетки също са силно чувствителни към естроген.

Повече за ендометриозата и връзката й с имунната дисфункция, можете да прочетете тук: Ендометриоза и имунна дисфункция

След като въведете удачното за вас лечение на ендометриоза, можете да насочите вниманието си към намирането на лечение за вашия тип СПКЯ. Съществуват 4 вида синдром на поликистоза, които имат различен източник:

 • инсулинова резистентност,
 • възпалителни процеси,
 • проблеми с надбъбречните жлези и
 • пост-ефект от противозачатъчна терапия.

Ако имате възпалителен тип СПКЯ, вашите симптоми на поликистоза могат да се подобрят в процеса на лечение на ендометриозата. Ако имате друг тип СПКЯ, може да се наложи да прегледате нивата на инсулин или да предприемете стъпки за намаляване нивата на мъжките хормони.

Ако сте на противозачатъчна терапия или друг тип лечение, потискащо хормоните за ендометриоза, няма да имате възможност да лекувате СПКЯ по естествен път. Противозачатъчните могат да прикрият добре СПКЯ, но и да го влошат.

Ако изберете естественото (нехормонално) лечение на ендометриоза, ще имате възможност да работите и върху коригирането на СПКЯ.

 

Превод: Радиана Величкова

Източници:

https://www.larabriden.com/both-pcos-and-endometriosis/?fbclid=IwAR1Cgl8uoLN8VvhL_txdPY0YNhiLCrRi-1EZhOm5Exi9VGHZKHFKT8YjY1g

https://www.larabriden.com/endometriosis-treat-the-immune-system/

 

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash