0888 27 77 45 info@endometriosis.bg

Написано от диетолога, натуропат и билколечител Трейси Гайби (и Low FODMAP рецепта от Хода Ханауей)

 Ендометриозата днес засяга приблизително 1 от 9 жени (1). Това са около 200 милиона жени в световен мащаб, като диагностицирането отнема приблизително между 7 и 12 години (1). 

 

Синдромът на раздразненото дебело черво (СРДЧ) и ендометриозата имат много общи характеристики – възпаление от ниска степен, висцерална свръхчувствителност, болки в червата, подуване на корема, дистензия и променени чревни навици (2). Тези общи симптоми могат да допринесат за забавянето на диагнозата и освен това, жените могат да получат диагноза СРДЧ преди да получат диагноза ендометриоза. Някои проучвания сочат, че жените могат да страдат едновременно и от двете състояния (3). 

 

Полезност на диетата FODMAP

 

Информация от изследване от 2017 г. показва, че FODMAP диетата може да бъде от полза при до 80% от страдащите от СРДЧ (4,5). Когато обаче се разглеждат жени едновременно с ендометриоза и СРДЧ, приемът на диета с ниско съдържание на FODMAP може да помогне при до 72% от тази подгрупа. Разликите в чревните симптоми изглежда са основната полза с повече от 50% подобрение след четири седмици, в сравнение с 49% при жени без известна ендометриоза (2,3).

 

FODMAP е термин, използван за някои лесно ферментиращи късоверижни въглехидрати (ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли). Понастоящем съществуват две теории за това как те могат да предизвикат симптоми в червата. 

 

  1. Теорията за тънките черва гласи, че FODMAP не се абсорбират лесно и привличат осмотично водата в тънките черва, като предизвикват или засилват подуването и дистензията на корема, като това води до по-бързо преминаване през червата и влошаване на абсорбцията (6).
  2. Теорията за дебелото черво описва, че FODMAP достигат до дебелото черво неусвоени, където се ферментират от чревните бактерии, което води до образуване на газове, метеоризъм и подуване на корема (6).

 

Механизмът стоящ зад облекчаване на симптомите от СРДЧ, при премахване на храни с FODMAP, понастоящем се изследва, но като основен механизъм се предполагат промяната на чревната флора и на съединенията на метаболизма (7).

 

Съображения при FODMAP диетата

 

Премахването на такъв голям брой полезни храни за периоди, по-дълги от 4-6 седмици, има потенциал да повлияе на приема на хранителни вещества и да навреди на колонията от чревни бактерии. Това се дължи отчасти на по-ниския прием на фибри (8,9) и от части просто на намаляването на полезните хранителни вещества от премахнатите храни.

Важно е да се осигури правилна диагноза преди прилагането на диета с FODMAP, тъй като подобряването на симптомите може да прикрие неправилна диагноза (9).

Диетата с FODMAP, както и всяка друга диета, не е универсален подход. Съществуват няколко компонента на FODMAP, на които човек може да реагира с различна тежест. Това е развиваща се диета, при която много източници са остарели. Затова е важно да получите професионална подкрепа от квалифициран натуропат, диетолог или специалист по хранене, преди да предприемете диетата. Практикуващият специалист има достъп до определени тестове и инструменти, които могат да дадат указания за клиничната насока, въпреки че поради настоящата ситуация с COVID-19, достъпът до специалисти може да бъде ограничен (10). Прилагането на FODMAP диета може да окаже влияние върху социалните контакти, а дългосрочното й спазване може да струва значително повече от „нормалната“ диета (11).

 

Следва общ преглед на съображенията за всеки от подтиповете на FODMAP и прилагането им:

 

Подтипове на FODMAP и прилагане

 

 Използването на приложение, използващо сигнализацията на светофара за червени (с  високо съдържание), оранжеви (със средно съдържание) и зелени (с ниско съдържание) FODMAP храни, може да помогне за преодоляване на затрудненията при първоначалното започване на диетата. 

 

Олигозахариди: (фруктани и галакто-олигозахариди) обикновено са проблем за голям брой хора, тъй като човешките същества нямат ензими за разграждането им, което води до подуване, болки в корема и прекомерно изпускане на газове. Те са силно ферментиращи хранителни компоненти. Съдържат се в храни като пшеница, ръж, бобови растения, ядки, артишок, лук и чесън (9). 

 

Дизахариди: (предимно лактоза), които се съдържат в млечните продукти. За разграждането им е необходим ензимът лактаза, който може да бъде неоптимален при някои етнически групи, при напредване на възрастта, или при възпаление на червата (9).

 

Монозахариди: (фруктоза) е най-малкият FODMAP въглехидрат и има способността да привлича бавно вода по цялата дължина на червата, което води до дистензия, болка, подуване на корема, диария и промяна в подвижността на червата (9). Фруктозата се съдържа в големи количества в преработените храни, съдържащи високофруктозен царевичен сироп (HFCS), който често се използва като подсладител. Тя се съдържа в големи количества и в меда, граха и плодове като ябълки, круши, диня и манго.

 

Полиоли – (манитол, сорбитол, ксилитол, изомалт) се използват предимно в храни без захар, особено в дъвки и ментови бонбони. Полиолите могат да бъдат открити и в ябълките, крушите, костилковите плодове, снежния грах, гъбите и карфиола (9).

 

Използването на дневник на храненето за период от 6 седмици обикновено ще установи коя подгрупа на FODMAPS е най-проблематична и след това може да се състави индивидуален хранителен режим, като на този етап е възможно повторното въвеждане на някои храни, поради което се възприема подходът RA RA (remove assess, reintroduce assess) – отстраняване и повторното въвеждане. От клинична гледна точка, някои лекари работят за намаляване на възпалението по време на етапа на отстраняване, въпреки че в момента това не е изследвано, за да се потвърдят или отхвърлят някакви допълнителни ползи.

 

Резюме 

 

Прилагането на FODMAP диета при ендометриоза може да доведе до известно облекчаване на симптомите при жени, които едновременно с това имат СРДЧ или СРДЧ-подобни симптоми. Търсенето на помощ от професионалист, обучен в прилагането на диетата, заедно с приложение за изтегляне, може да помогне за постигането на успешни резултати. Краткосрочното прилагане на диетата е по-вероятно да неутрализира вредния ефект от премахването на хранителни групи и хранителни вещества. Необходими са допълнителни дългосрочни проучвания, особено при подгрупи жени, които страдат и от двете състояния. 

 


Моля, вижте по-долу рецептата на нашата невероятна посланичка Хода Ханауей! 

Тарт с бадеми, портокалови цветчета и лимон

 

Порции: 8 -10

Време за приготвяне: 20 мин.  

Време за готвене: 45 мин.

 

Съставки

За основата:

1 чаша бадемово брашно

1,5 чаши кокосово брашно

175 г разтопено масло

Щипка сол

3 супени лъжици бяла захар

3 с.л. вода

 

За лимоновия топинг:

3 големи яйца, леко разбити

1/3 чаша прясно изцеден лимонов сок (около 2-3 лимона)

1 чаша гранулирана захар

2 супени лъжици вода от портокалов цвят

¼ чаша безглутеново обикновено брашно

1-2 с.л. бяла захар за брюле 

 

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната до 180 градуса по Целзий.
  2. За основата поставете всички съставки в купа и ги разбъркайте. Натиснете в голяма форма за тарталети и поставете в хладилника до момента на използване.
  3. За да приготвите лимоновия топинг, разбийте яйцата, лимоновия сок, захарта и брашното до гладка смес. Изсипете равномерно върху изпечената кора.
  4. Печете за 20-25 минути или докато лимоновият топинг се стегне. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно в хладилника. 
  5. За да поднесете, поръсете допълнително със захар и с помощта на горелка** брулирайте горната част на тарта. Сервирайте с купа сметана.

 

** Забележка 

Ако нямате достъп до горелка, можете да изпечете тарта под грила или да пропуснете тази част напълно.

– Рецептата е предоставена от Хода Ханауей, научете повече за Хода тук


 

Препратки към статии

1) Endometriosis Australia Research Noticeboard, www.endometriosisaustralia.org/research retrieved 10/1/21

2)  Saidi K, Sharma S, Ohlsson B. 2020: A systematic review and meta-analysis of the associations  between endometriosis and irritable bowel syndrome. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. Mar;246:99-105.

3) Moore JS, Gibson PR, Perry RE, Burgell RE, 2017: Endometriosis in patients with irritable bowel syndrome: Specific symptomatic and demographic profile, and response to the low FODMAP diet. Aust N Z J Obstet Gynaecol. Apr;57(2):201-205.

4)  Altobelli E, Del Negro V, Angeletti PM, Latella G. 2017: Low-FODMAP Diet Improves Irritable Bowel Syndrome Symptoms: A Meta-Analysis. Nutrients. Aug 26;9(9):940.

5)  Staudacher HM, Whelan K. 2017: The low FODMAP diet: recent advances in understanding its mechanisms and efficacy in IBS. Gut. Aug;66(8):1517-1527.

6) Varjú, P., Farkas, N., Hegyi, P., Garami, A., Szabó, I., Illés, A., Solymár, M., Vincze, Á., Balaskó, M., Pár, G., Bajor, J., Szűcs, Á., Huszár, O., Pécsi, D., & Czimmer, J. 2017: Low fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAP) diet improves symptoms in adults suffering from irritable bowel syndrome (IBS) compared to standard IBS diet: A meta-analysis of clinical studies. PloS one, 12(8),

7)  Reddel, S., Putignani, L., & Del Chierico, F. 2019: The Impact of Low-FODMAPs, Gluten-Free, and Ketogenic Diets on Gut Microbiota Modulation in Pathological Conditions. Nutrients, 11(2), 373.

8) Nanayakkara WS, Skidmore PM, O’Brien L, Wilkinson TJ, Gearry RB. 2016: Efficacy of the low FODMAP diet for treating irritable bowel syndrome: the evidence to date. Clin Exp Gastroenterol.Jun 17;9:131-42.

9) Barrett JS. 2017: How to institute the low-FODMAP diet. J Gastroenterol Hepatol. Mar;32 Suppl 1:8-10.

10) Mathew Leonardi, Andrew W Horne, Katy Vincent, Justin Sinclair, Kerry A Sherman, Donna Ciccia, George Condous, Neil P Johnson, Mike Armour. 2020: Self-management strategies to consider to combat endometriosis symptoms during the COVID-19 pandemic, Human Reproduction Open, Volume 2020, Issue 2.

11) O’Keeffe M, Jansen C, Martin L, Williams M, Seamark L, Staudacher HM, Irving PM, Whelan K, Lomer MC. 2018: Long-term impact of the low-FODMAP diet on gastrointestinal symptoms, dietary intake, patient acceptability, and healthcare utilization in irritable bowel syndrome. Neurogastroenterol Motil. Jan;30(1).

 

Превод: Лора Джамбазка

Източник: https://www.endometriosisaustralia.org/post/endometriosis-and-fodmaps

Photo by Wendy Wei from Pexels