за да се насладите на това време на годината

 

Автор: Shireen Hand

 

Това е най-прекрасното време от годината, но празниците могат да бъдат особено трудни, ако имате хронично заболяване. Стресът, изтощението, общото усещане за безпокойство – празниците обикновено ме изнервят още преди да са започнали. Декември е любимият ми месец в годината, но с влошаването на здравето ми се наложи да променя някои неща и да се откажа от някои не толкова важни очаквания, за да мога да преживея празниците.

 

Ето няколко съвета от нещата, които съм научила през годините, които може да ви помогнат да оцелеете по време на празниците:

 

Направете организация

 

Казват, че подготовката е от ключово значение, и това наистина е така. Направете списък на всичко, което трябва да се направи – от подаръците, които трябва да се купят, до картичките, които трябва да се изпратят, храната, която трябва да се купи и приготви, украсата, която трябва да се направи – всичко.

 

Не се тревожете за всичко, което трябва да се направи. След като напишете списъците си, можете да подредите по важност това, което трябва да се свърши първо, да делегирате задачи на други хора и да планирате нещата за определени дни. Изготвянето на списъци е важна стъпка за всеки, който се опитва да се организира, но особено за тези от нас, които страдат от толкова ужасната мозъчна мъгла.

 

Започнете подготовка предварително

 

Игнорирайте всички странни погледи и хора, които възкликват „Коледа?! Но тя е чак след [вмъкнете месеци]!“ Започвам да планирам Коледа още с настъпването на есента. Това не само ми дава достатъчно време, но и ми помага да разпределя разходите. Ако всичко се оставя за последния момент, това може да добави много стрес към и без това натоварено време от годината. Започнете да пишете списъци и помислете върху какво трябва да се работи първо. Обичам да започвам първо с пазаруването, защото обикновено между края на лятото и началото на празничния период в магазините има доста разпродажби, което означава, че можете да спестите още повече пари.

 

Почивка

 

За хората с хронични заболявания е много важно да отделят време за себе си и да си почиват. Не е задължително това да означава дни наред. Може да е съвсем малко – да седнете с чаша чай, преди да се заемете с повече задачи. Опитайте се да се събразите със своето темпо – в крайна сметка имате достатъчно време. Правете почивки между задачите, може да излезете от къщи, ако можете, подремнете – всичко, което може да ви разсее.

 

Не забравяйте също така да предвидите време за почивка, когато ви предстои нещо напрегнато. Независимо дали става въпрос за пазаруване или посещение на семейството, това може да отнеме много от така необходимата енергия.

 

Опростете всичко

 

Необходимо ли е да приготвяте голяма вечеря, ако ядете само вие и партньорът ви? Опитайте да хапнете нещо, което и двамата обичате да ядете и което е по-лесно за приготвяне, вместо нещо, което смятате, че трябва да ядете, като например голяма печена вечеря с всички ястия. Трябва ли цялата къща да бъде украсена? Ще видят ли хората тази украса? Опитайте се да концентрирате украсата в стаята, в която прекарвате най-много време. Трябва ли опаковката на подаръците да е толкова сложна? Торбичките за подаръци са много по-лесен начин за опаковане на подаръци, но изглеждат също толкова добре. Помислете какво е важно и приоритизирайте влагането на енергия в тази задача.

 

Нарушете традицията

 

Коледа е изпълнена с традиции, предавани в семействата. Някои от тях могат да отнемат доста енергия. Помислете кои традиции са важни за вас. Ако не са значими, опитайте се да нарушите традицията и да започнете свои собствени. Ако обикновено семейството ви гостува за домашно приготвена храна, защо не опитате вместо това да излезете на ресторант?

 

Помолете за помощ

 

Не е нужно само вие да направите всичко за Коледа. Помолете за помощ и уведомете хората, ако изпитвате затруднения или не се чувствате добре. Някои хора организират партита за украса, на които приятелите и семейството се събират, за да украсят дома за Коледа. Ако имате хора, които ще дойдат на вечеря, помолете ги да приготвят някаква храна, която да донесат със себе си. По този начин няма да се налага да готвите толкова много.

 

Пазарувайте онлайн

 

Ако не можете лесно да излезете от къщи или ако струпването на хора предизвиква тревожността ви, пазарувайте онлайн. Често можете да намерите и отстъпки за онлайн магазини.

 

Най-важното е да се наслаждавате!

 

Не позволявайте на здравето си да развали това прекрасно време от годината и ценните спомени с близките.

 

Приятна Коледа!Превод: Лора Джамбазка

 

Източник: https://endometriosisnews.com/2017/12/04/endometriosis-and-holiday-tips-for-enjoying-this-time-of-year/