Макар и рядко, ендометриозата може да възникне или да се завърне след периода на менопауза. Лекарите трябва да са наясно с това, особено в случаите, когато пациентката се оплаква от тазова болка и силно менструално течение. Според редица специалисти, не трябва да се подценява риска от прогресиране на болестта и преминаването ѝ в раково заболяване.

Изследователите също насочват вниманието и към една голяма терапевтична дилема: трябва ли да се използва хормонозаместителна терапия при жените със симптоми на менопауза, имайки предвид факта, че тя може да повиши риска от рецидив на ендометриозата или дори да доведе до прогресирането ѝ в рак.

Статията „Ендометриоза и менопауза: защо този въпрос заслужава повишено внимание“ е публикувана в списание Hormone Molecular Biology and Clinical Investigation.

„Пост-менопаузалната еднометриоза е рядко състояние, но е съвсем реално“ казват авторите на статията.

Като естроген-зависимо заболяване, ендометриозата засяга жените в репродуктивна възраст и нейната активност намлява и тя регресира с приближаването на менопаузата.

Въпреки това, има редица доказателства за случаи, когато болестта се проявява и в периода на менопауза, при липса на менструален цикъл и в условия на нисък естроген.

Според изследователите фактът, че ендометриозата може да се появи при такива условия, поставя под съмнение теорията на Сампсон за ретроградната менструация и предполага други механизми за възникването на болестта.

Съществуват съмнения относно  това дали ендометриозата персистира и през пост-менопаузалния период,  дали се е наблюдавала преди това или се е развила след настъпването на менопаузата.

Във всеки случай, изследователите цитират различни източници на естроген при постменопаузални жени, които могат да бъдат рискови фактори за ендометриозата: състояния като затлъстяване, прием на естрогени от растителен произход (фитоестрогени), употребата на хормонозаместителна терапия (HRT) или Тамоксифен, както и производството на естроген от самите ендометриозни лезии.

Тамоксифен е лекарство, което се използва за рак на гърдата, и действа като анти-естроген в тъканта на млечните жлези, но като естроген-стимулиращ агент в холестеролния метаболизъм, плътността на костите и разрастването на ендометриалната тъкан.

Хормонозаместителната терапия често е прилагана за облекчаване симптомите на менопауза. Състои се от добавки, сържащи хормони, включително и естроген, и има за цел да възстанови някои от хормоналните нива, намаляли в следствие на менопаузата.

Други фактори, които играят роля, са стресът, генетичните фактори, хипотироидизмът и ненаситените мастни киселини (ненаситена омега 3).

Важно е да се вземе под внимание фактът, че хормонозаместителната терапия може да повиши риска от повторна поява на симптомите на ендометриоза дори и след прилагане на оперативно лечение особено в случаите, когато има остатъчни ендометриозни лезии преди започването на хормонозаместителна терапия или заболяването е било много тежко.

Затова, преди да се предпише хормонозаместителна терапия е от съществено значение да се оценят рисковете и ползите.

Авторите на статията също насочват вниманието и към риска от прогресиране на еднометриозата в рак със или без хормоналнозаместителна терапия.

Ендометриозата е доброкачествено заболяване, но в около 1 % от случаите, тя може да се превърне в рак, най-често на яйчника, а понякога на дебелото черво и дори белия дроб.

Лекарите трябва да обръщат специално внимание на жените, които имат тазова болка, дисменорея, диспареуния и обилна менструация. Диагнозата може да се постави на база оплакванията на пациента, клинични изследвания с ултразвук и ядрено-магнитен резонанс. Въпреки това, лапароскопията е най-сигурният начин за потвърждаване на ракова диагноза.

Затова е важно при съмнения за наличие на заболяване да се направи операция.  Лекарствената терапия е алтернатива в случаите, когато болката се появява повторно след операцията, или когато хирургичната намеса е противопоказна. Медикаментите са ароматазни инхибитори, левоногестрел или гестоден, които представляват хормонални контрацептиви.

Превод: Ирина Николова

Оригинален текст:
https://endometriosisnews.com/2019/04/02/doctors-must-be-aware-that-endometriosis-can-occur-after-the-menopause-article-says/

Photo by Nick Karvounis on Unsplash