Как стереотипите относно менструацията повлияват на собствените ни преживявания с този естествен процес в женското тяло? Как всяка от нас преживява своята женственост и състоянието ендометриоза? Какви послания ни носят различните симптоми? Как да си върнем връзката с тялото? 

 

Върху тези и други въпроси ни провокира да помислим психологът  Елена Ангелова в  онлайн среща на 23 юни на тема “Ендометриоза-тяло-женственост”. Елена е магистър-психолог по Обща психология от СУ „Св. Климент Охридски“ и сертифициран практик по метода Усъвършенствана енергийна психология  (Advanced Energy Psychology – EDxTM), съчетаващ приложната кинезиология, работа с биоенергийната система, със съзнанието и подсъзнанието. Тя е треньор и консултант по личностно развитие. Създател е на сайт за подкрепа и помощ на двойки с репродуктивни проблеми www.mechtazabebe.com, водещ е на тренинги, семинари, ежеседмични терапевтични групи и на индивидуални психологични консултации. 

 

Срещата започна с въпрос към всички участнички относно първата им асоциация, свързана с ендометриозата. Голяма част от тях споделиха, че асоциират ендометриозата с болката, което съвпадна и с асоциацията на водещата. Елена направи важно уточнение за разликата между “болка” и “страдание”. Болката има за цел да покаже, че нещо не е наред в тялото ни, да изпрати сигнал, че трябва да вземем мерки, за да разрешим определен здравословен проблем. Тя прераства в страдание, когато си кажем “Не издържам повече, това разрушава живота ми”, когато се чувстваме в нейн плен.

 

Болката има за цел да покаже, че нещо не е наред в тялото ни, да изпрати сигнал, че трябва да вземем мерки, за да разрешим определен здравословен проблем.

 

Още в тийнейджърските си години, при първия сблъсък с менструацията, чуваме от нашите майки, баби, лели, приятелки, най-различни негативни твърдения по повод това важно събитие в живота на всяка жена. Повечето от нас са чували “Нормално е да боли” или “Ужас, вече си жена!”. Малко са тези късметлийки, на които е било обяснено, че това е напълно естествен процес в женското тяло, че дава възможност на жените да се свържат със своята женска сила, че е пътя към откриването на интуицията им. Всички послания, които получаваме при първата си менструация, оформят бъдещите ни преживявания във връзка с месечното неразположение. Не е случайно, че менструалните болки и предменструалния синдром (ПМС) съпътстват 60% от жените. 

 

Според древните хора менструацията е време жената да се концентрира върху самата себе себе си, да се вгледа в душата си и да открие какво всъщност иска. Също както циклите на Луната, като приливите и отливите, жените също имат определена цикличност в живота си – време за по-голяма активност и време за оттегляне и свързване със себе си. 

 

И до ден днешен се смята, че менструацията трябва да бъде скрита и никой да не разбира, когато жената е в “онези дни”. В различните култури в света са налице различни табута, свързани с ежемесечното кръвотечение на жените. Например в някои култури жените в менструация се смятат за омърсени, забранено им е да влизат в храмове (Индия). В САЩ и Великобритания е разпространено вярването, че ако жена в менструация докосне зеленчук по време на консервирането му, това ще попречи на процеса на консервация. В Полша хората вярват, че ако жената прави секс по време на менструация, нейния партньор ще умре, а в Румъния се счита, че жена в менструация не трябва да докосва цветя, защото те ще увяхнат. При всички тези негативни вярвания, е трудно да приемем месечното менструално кървене като положително преживяване.

 

В днешно време, при забързания ритъм на живота ни, често се случва да се вкопчваме в желанието си за контрол над ситуацията, в стремежа да спазваме графици и планове, да сме най-добри във всичко, което правим, да даваме винаги 100% от енергията си. Ето тук идва място на въпроса “Каква цел би могла да изпълнява болестта?”. Според много автори болестта представлява път, който трябва да извървим и урок, който да научим. За всеки човек пътят е различен. Често заболяванията на матката и женската полова система са свързани с негативните вярвания на жената за самата себе си – “Аз не се справям достатъчно добре.”, “Аз не справям достатъчно бързо.” или “Аз не съм достатъчно продуктивна.” В много от тези случаи болестта ни учи именно да забавим темпото, да се свържем със себе си и да се вслушаме в нуждите на тялото си. Често пъти заболяванията на репродуктивната система, особено тези водещи до безплодие, са в пряка връзка със страховете, които таим дълбоко в себе си. Тези страхове понякога са толкова силни, и макар и нереалистични, създават психологически блокажи, които пречат на жената да забременее. 

 

В много от тези случаи болестта ни учи именно да забавим темпото, да се свържем със себе си и да се вслушаме в нуждите на тялото си.

 

Елена използва медитативни практики, визуализации и упражнения от енергийната психология, с помощта на които участничките имаха възможността да се свържат с телата си и да помислят върху много лични въпроси, свързани с изживяването на болката и болестта и разбиране на причините за тях. Някои от тези упражнения могат да бъдат използвани и като част от ежедневната ни грижа за себе си, за фокусиране върху нуждите на тялото ни и намаляване на болката.

Вижте целия запис на уебинара: