Ендометриозата е заболяване, което се сблъсква с много предизвикателства, за да бъде диагностицирано, тъй като често пациентите нямат видими ендометриоми и не всяка апаратура може да засече наличието на лезии, адхезии и дълбоки импланти както по гинекологичните органи, така и в останалата част от тялото. По света 190 милиона жени са диагностицирани с ендометриоза, като приблизително 12% от тях имат ендометриоза и извън репродуктивните си органи, което се равнява на 20 милиона жени по света. Част от тези жени страдат от ендометриоза в гръдния кош, с което малцина са запознати, макар да е не рядко срещано явление.

 

Какво не се споменава за ендометриоза в гръдния кош?

 

  • Това заболяване често остава не диагностицирано, тъй като малко гинеколози и радиолози са обучени да го разпознават;
  • Заболяването се развива по-късно от ендометриоза в тазовата област, което като време се равнява на 4 до 10 години след наличие на първите симптоми. Пикът на страдащите от ендометриоза в гръдния кош е около 35-годишна възраст. Лекарите трудно правят връзка между симптомите и заболяването, тъй като пациент бива препращан многократно между общ практикуващ лекар, пулмолог, кардиолог и невролог преди да бъде насочен към гинеколог. Също повечето гинеколози в България не са запознати с диагностиката на това заболяване, ако се намира в бял дроб, трахея и др.;
  • 2% от жените с дълбока ендометриоза имат и ендометриоза в гръдния кош.
  • 80% от жените с ендометриоза в тазовата област имат и наличие на ендометриална тъкан в гръдния кош;
  • 90% от случаите засегната е само дясната част, разбира се има случаи на ендометриоза в лявата част на тялото, както и двустранно.

 

Проучвания от 2019 г. сочат, че една трета от случаите на цикличен пневроторакс или т. нар колабирал бял дроб (това се случва, когато малко количество въздух започва да се изпуска от белия дроб и попада между него и ребрата), при жени в менструален цикъл, се дължат на наличие на ендометриоза в гръдния кош. 

 

Видове ендометриоза в гръдния кош, според зоните, в които е налична:

 

Ендометриоза на диафрагмата (мускулната преграда, разделяща коремната и гръдната кухина, която подпомага движението вследствие дишане) и плеврална (много тънка защитна обвивка около белите дробове).

Симптомите включват циклични силни болки в дясното рамо, недостиг на въздух и болки в гръдния кош. С времето, когато заболяването се влоши, диафрагмата може да се прекъсне, което води до пропускане на въздух от коремната кухина в гръдния кош, което от своя страна е причинител на цикличен пневроторакс. Този пневроторакс обикновено започва ден преди менструацията и продължава до 3 дни след началото й. Понякога може да се развие и хемоторакс, което е наличие на кръв в обвивката на белите дробове.

 

Диагностика

 

Индикация за наличие на ендометриоза може да се установи чрез ЯМР с контрастно вещество. Ехограф, рентген и др. не могат да диагностицират евентуалното наличие на такава тъкан там, защото не са достатъчно прецизни. Разбира се, дори този метод не може да е категоричен, той е по-скоро индикативен. За определяне наличието на ендометриоза трябва да се проведе диагностична лапароскопия, по време на която да се вземат тъканни проби от различни места, след това се тестват, за да се установи съставът им. По време на такъв тип лапароскопия хирурзите имат време да огледат и коремната кухина. Те са обучени да различават видовете тъкани.

 

Лечения

 

В зависимост от степента на наличие на ендометриоза, евентуални лечения включват познатите ни видове хормонални терапии и лапароскопско премахване на тъканта. Добрата практика често насърчава хормонално лечение 3 до 6 месеца преди операция, премахване на образуванията (лезии, адхезии или импланти) и хормонална терапия за спиране на менструацията след това за поне 6 месеца. Това е естрогено-зависещо заболяване, независимо в кой орган или зона на тялото се намира.

В редки случаи може да се наложи да бъде поставена тръба за дишане за опреден срок (около 6 до 9 месеца), която ще даде възможност на трахеята да зарасне по не живото застрашаващ начин. Операции от такъв тип изискват голям мултидисциплинарен екип и изключително прецизна апаратура. За съжаление обаче, след такива операции процентът на възвръщаемост на заболяването отново след 2-5 години, е много висок. 

 

Ендометриоза на трахеята и бронхите

(които биват флавни, дялови, сегментни и вътределчести). Този вид е по-рядко срещан. 

 

Симптомите включват циклични или не циклични силни болки в гръдния кош и кашляне с наличие на кръв. Смята се, че компютърната томография е по-добър метод за диагностика в този случай. Най-добрата практика отново включва диагностицираща лапароскорпия. Лечението не се различава  – хормонална терапия, операция или и двете. Операция, засягаща трахеята и бронхите, е  доста високо рискова (в 90% от случаите това трябва да е операция от отворен тип), за това се предпочитат хормонални терапии за справяне с нивата на болка, а операция само в краен случай. 

За съжаление ендометриоза в гръдния кош остава трудно разпознаваема и много жени биват диагностицирани твърде късно или никога. Справянето с това предизвикателство в бъдеще е изключително комплексна задача, тъй като включва образоване на медицински специалисти, отлична техника и мултидисциплинарни екипи.

 

Не пренебрегвайте кръв в кашлицата си и имайте предвид, че може да е симптоматика и на много други тежки заболявания. Посетете лекар и не предполагайте, че това непременно се дължи на ендометриоза!

 

Автор: Михаела Шехова

 

Ако ви интересува ендометриоза на диафрагмата, прочете и тази статия: Болка в рамото по време на менструация – симптом на диафрагмална ендометриоза?