1.


Бременността не е лек за ендометриозата. Бременността може да осигури временно облекчение на симптомите, но не лекува заболяването.


2.


Причината за ендометриоза, не е защото сте решили да нямате деца в по-ранна възраст. Забавянето на бременността не е причина за ендометриозата.


3.


Хистеректомията не е категорично решение за ендометриозата. Задължително вземете второ мнение, ако някой ви каже това.


4.


Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на лигавицата на матката (ендометриума) се открива извън матката, най-често в тазовата кухина.


5.


Ендометриозата е трудна за диагностициране. Единственият категориченначин да се установи е чрез лапароскопия, и то от опитен специалист, който знае какво да търси. И тъй като трудно се диагностицира, а и като цяло липсват знания за болестта, често има голямо закъснение в диагнозата – възможно е да отнеме 5-8 години от момента, в които жената отива при лекар заради симптоматиката и самата диагноза. Не губете времето си с лекари, които не познават ендометриозата. Обикновено репродуктивните гинеколози са специалисти, които имат познания и опит за ендометриозата.

6.


Ендометриозата не е само болезнена менструация и безплодие. Други симптоми са: болезнена овулация, болка по време на секс или след секс, необичайно кървене, хронична тазова болка и умора.


7.


Наличието на ендометриоза не означава категорично, че жената е неспособна да има дете. Между 30% и 40% от жените с ендометриоза наистина имат репродуктивни проблеми, но много жени с ендометриоза забременяват естествено или чрез инвитро.


8.


Финансовите разходи за лечение на ендометриоза са подобни на тези свързани с лечението на диабет. В САЩ напр. средния разход за жена годишно е около 10 762 долара. Две трети от тези разходи се дължат на намалена производителност на труда, а останалите 3 497 долара са свързани с директни здравни разходи.


9.


Няма лек за ендометриозата. Това дори не е рядко заболяване. То засяга 10% от жените в репродуктивна възраст. Това са над 176 милиона жени по целия свят.


10.


Никой не знае какви са причините за появата на ендометриоза, но навярно генетиката има своята роля. Ако майка ви или сестра ви имат ендометриоза, веротятността и вие да развиете това състояние е съществена.


11.


Ендометриозата поразява имунната система, но не е автоимунно заболяване.


12.


Тежестта на ендометриоза не винаги се съизмерва със степента на болка или други симптоми, които жените имат.

13.


Ендометриозата засяга жените по различен начин. Това означава, че няма едно единствено лечение, което да работи за всички. Редно е да обсъдите с вашият лекар пълния набор от симптоми и възможности за лечение. Ако той не ви дава яснота как ще лекува точно вашата симптоматика и няма индивидуален подход, намерете си друг специалист.


14.


Съществуват три основни опции за третиране на ендометриоза: операция, хормонално лечение и туширане на болката.


15.


Не всички операции на ендометриоза са еднакви. Напоследък се счита, че т.нар. excision surgery (изрязване) е най-доброто лечение, но този тип хирургична намеса се прилага с по-голям успех при дълбокотазова ендометриоза. Електрокоагулацията с електрод на ендо участъци е също добър метод, при който се отстраняват всички ендо лезии. Тези огнища могат да се третират с лазер или скалпел. При трансвагиналната хидролапароскопия се прави аблация на ендометриозата с биполарна игла.


16.


Ако искате да имате деца в бъдеще, винаги обсъждайте възможностите за забременяване с вашия лекар преди операцията. В някои случаи операцията може да помогне на жени с ендометриоза да забременеят естествено след това. Имайте предвид обаче, че понякога хирургичната намеса може да наруши функцията на яйчниците, особено когато яйчникът се дрилира, и това в последствие да затрудни забременяването.


17.


Ендометриозата се развива благодарение на естрогена. Затова често се използват хормонални лечения, които забавят или спират производството на естроген в организма. Това включва орални контрацептиви, прогестини, GnRH-аналози и Т-образна спирала (Мирена).


18.


Болката може да бъде част от ежедневието на жените с ендометриоза. Приемането на аналгетици и нестероидни противовъзпалителни лекарства често може да влоши болката в дългосрочен план. Ако изпитвате хронична болка, трябва да потърсите други методи и специалисти за справяне с нея.


19.


Диванът не е ваш приятел. Упражненията често са трудни за хора, страдащи от хронична болка, но ендометриозата се влошава, когато не се движите. Не е нужно да ходите във фитнеса или да участвате в маратон. Разходките с нормален ход, плуване и йога са добри практики и често се оказват достатъчно ефективни.


20.


Забравете за тежките физически натоварвания! Ако имате хронична болка в таза, тазовото ви дъно може да е свръхактивно, а не слабо. Това означава, че активните упражнения, включително пилатес, фитнес и др., може да не са подходящи за вас. Физиотерапевтите, специализирани в тазовите болки са най-доброто решение за вас.

Автор: Gabrielle Jackson

Превод: Радиана Величкова


Оригинален текст: https://www.theguardian.com/society/2015/sep/28/endometriosis-20-things-every-woman-and-every-doctor-should-know

Photo by Asdrubal luna on Unsplash