Ендометриоза и болка

Ендометриозата е състояние, което засяга милиони хора. В същото време лечение все още не е открито. Лапароскопската операция се категоризира като третиране за намаляване на болката, а не лечение.  

Основният симптом, който диктува менажирането на заболяването, са нивата и зоните на болка. Въпреки че пряка корелационна връзка между степента на болката и стадия на заболяването не е открита, болката може да е толкова силна, че да пречи на обичайни дневни дейности като ходене или навеждане, а следобед в леглото може да предизвика сковаваща и нетърпима болка. В това описание със сигурност се припознават стотици жени, страдащи от ендометриоза.

 

Практики за менажиране на болка в Лондон

 

Живея в Лондон от 6 години и ще споделя някои практики тук, спомагащи и борещи се с нивата на болка, причинена от ендометриозата. Често пациенти с ендометриозни огнища, засягащи множество органи, имат над десет операции и въпреки това продължават да агонизират.

С цел да се отложат последващи операции във времето или да се облекчат нетърпимите болки, общо практикуващия лекар препоръчва или дори предписва физиотерапии. Те значително повлияват положително, тъй като отпускат напрежението в съкратените тазови мускули и третират сратвания и адхезии, в зависимост от конкретния случай на страдащия. 

Физиотерапевтите, които работят по тези случаи, са специализирани в ендометриоза и сертифицирани тук. Има и регистри, в които може да се провери тази информация, в случай че някой реши да отиде на частна процедура.

Подчертвам, че по-тежки случаи, при които има разсейки и по други органи или при наличие на ендомметриоми над 5-6 см, при чакащи за операция, могат да ползват направление по здравната каса, приоритени са и бременни жени с множество огнища. Физиотерапията намалява болките, но и подпомага мускулатурата на пикочния мехур, тазовите връзки и възвръща част от увереността и желанието за живот.

 

При какво помага физиотерапията

 

Всичко, което предстои да споделя, е от моята перспектива и личен опит, нека не забравяме че всеки би реагирал и се повлиява различно.

Най-общо казано физиотерапията помага при:

 • Ендометриоза;
 • Отпускане или слабост на мускулите в тазовото дъно;
 • Болка в тазовия пояс, симфизeн и сакроилиачна дисфункция (мускулен дисбаланс);
 • Болки в опашната кост;
 • Болки в гърба, врата или ребрата;
 • Разкъсване на перинеума, епизиотомия и управление на белези от секцио;
 • Пролапс на тазовите органи;
 • Уринарна инконтиненция;
 • Чревни дисфункции, включително инконтиненция и запек. Diastasis recti (иначе известна като коремна пролука или корем на мумия);
 • Хронична болка в таза;
 • Болезнен полов акт (диспареуния);
 • Вагинална болка от вагинизъм и вулводиния;
 • Мастит и набъбване на гърдите;
 • Рехабилитация преди и след гинекологична хирургия.

 

Как протича физиотерапията

 

Физиотерапевтите са запознати със спецификата на заболяването ни и винаги са много търпеливи, разбиращи и детайлни. В много центрове е разрешено да вземеш и детето си с теб, ако имаш такова. Направи ми впечатление този въпрос още докато попълвах документи преди часа ми. Често те изискват епикризи, ехографи и изследвания предварително, за да могат да се подготвят преди самата терапия.

Първата терапия започва с около 30 минутен разговор, в който пациентът разказва историята си от момента на настъпване на менструацията, придружаващи заболявания, операции, симптоми, нива на болката и т.н. Задават и въпроси, свързани с професионалния, личния и сексулания живот, редовността на менструацията, какъв хранителен режим се спазва, планове за забременяване, настоящо лечение и прочее, наистина списъкът с въпроси е много дълъг.

 

Образоване на тема болка

 

Следва образоване на тема болка. В преобладващите случаи, когато ни боли, пием обезболяващи, но ендометриозната тъкан реагира на тях временно и после се влошава, независимо колко хапчета взимаме. В тежки дни пиех по десетина нурофена или ибупрофена и пак не можех да си стъпя на краката да си измия зъбите и да се облека.

Не отдавна тук – в Англия, 26-годишна дама на име Ейми Ганър почина от предозиране с морфин в следстие на жестоки болки, които са били пренебрегвани от лекуващият ѝ лекар. Боли е меко казано за нивата на болка, която ендометриозата може да причини, тя парализира! Всичко относно нивата на болка, цикличността на болката (ако има такава) най-сетне се коментира по адекватен начин с физиотерапевта и болката е валидна, което е изключително облекчаващо.

 

Механизми на болката

 

Болката има механизми, чрез които ни защитава, подобно на опарило се дете от гореща печка, което ще я избягва до края на живота си. С разликата обаче, че от болката, причинена от ендометриозата, ние няма къде да се скрием или да я избегнем.

Болката е решение на мозъка под колко голяма заплаха сме и може да бъде продиктувана от ситуацията, в която сме, застрашаващи думи, или пренебрежение дори. Това е първичен отговор. Така функционираме на неврологично ниво. Не можем да го променим. След кратко размишление, мозъкът решава степеннта на заплаха.

Болката обаче не различава заплаха от временна болка или увреждане в тъканта. Мозъкът винаги ще чувства заплаха, когато се образуват нови сраствания и ще боли, създава се хронична болка и обострена нервна система. Ключовото тук обаче е, че може да контолираме в някаква степен буферната зона чрез настроенията си и емоционалната ни зрялост, съня, мислите, очакванията, движения и т.н

 

Дишане

 

Следващият етап по време на консултацията е свързан с дишането. Аз имах определен опит с това предварително, тъй като съм работила със специалисти за изнасяне на гласа и контролирането на коремно и гръдно дишане като чат от театралната ми страст преди години. Въпреки това имаше какво да науча. Терапевтът помага да се усвоят определени режими на дишане и издишане, които облекчават тялото и напрегнатостта в нервната система.

Проблемът идва от там, че когато ни боли, забравяме да дишаме с пълни дробове (сковани са), което ограничава количетвото на кислород в клетките и при хора като мен с вроден объркан оксидантен стрес, нещата се задълбочават още повече. Ученето на оптимално дишане е първа стъпка.

Блуждаещият нерв (vagus nerve), който носи спокойствие и отпускане на нервната ни система, може да бъде стимулиран чрез дишане ниско и широко в белите дробове. Като издишаме два пъти по-дълго от вдишването си, ние наистина можем да ускорим и тонизираме този нерв, който участва в здравето на мозъка, червата и сърцето. Това също спомага да преминем от защитен режим в почивка.

 

Движение

 

И тук вече идва реда на движението. Движението е спасение и когато изпитваме болка или страдаме от тежка менструация, движението е последното нещо в съзнанието ни. Може да се окаже, че движението в определена посока увеличава болката ни и чувстваме дърпане в корема или дори цялата страна на тялото ни. В този момент искаме да се свием на топка и това е добре!

Движението обаче може да мобилизира тъканите около нашите органи, както и самите органи. Физиотерапевтите дават съвети и изготвят програми за упражнения, разработени около конкретните симптоми. Упражненията имат общо с йогата и пилатеса, интегрират баланс, сила, внимателност и гъвкавост.

 

Мануална терапия

 

В зависимост от случая, често терапевтите използват и ръцете си. Казвайки това имам предвид, че могат да усетят проблемни и болезнени зони от тялото, чрез напипване или измерване на телесна температурата. Както по повърхността на тялото, така и вътре в него.

Често при хора, които имат или са имали хронични цистити, мускулатурата е стегната постоянно и не сме научени да я отпускаме. Това отпускане става чрез поредица от упражнения, масажи и движения, които се извършват и от терапевта и от самия пациент.

Винаги те изпращат с домашно и какви упражнения да правиш вкъщи, за да поддържаш нивата на болка ниски. Тук вмъквам, че в моя случай ми беше препоръчано да правя упражнения всеки ден, два пъти по половин час. Да, знам, че сме заети и със забързано ежедневие и редица задачи, но това помага, истински помага. А когато животът ти е непрестанна болка, няма по-важна задача от това да откриеш как да облекчиш болката.

 

Проучвания сочат, че болките в тазовото дъно се увеличават, когато сме в стресова ситуация, защото неволно ги стягаме и задържаме стегнати. Важна част от управлението на физиотерапията е да се научим да се отпускаме и да освободим или да тренираме тазовото си дъно. Това може да стане чрез визуализация и ръководено изображение, дишане и разтягане. Това стягане често се освобождава вътрешно. Това включва вътрешен преглед на тазовото дъно и лечение, ако е необходимо. Също така може да бъдете посъветвани и образовани относно използването на дилататори и пръчки за продължително домашно лечение.

 

Автор: Михаела Шехова

Photo by RODNAE Productions from Pexels