Прочетете първата част тук: Видове физиотерапия и менажиране на болката при ендометриоза – част 1

 

4 упражнения, които помагат за облекчаване на болката при пациенти с ендометриоза

 

В продължение на предишната статия, в която описвам защо е важна физиотерапията при пациенти с Ендометриоза и как тя може да бъде единственият спасител от болката, в следващите редове ще опиша 4 конкретни упражнения, които спомагат за намаляване на болката.

 

Хипопресивни упражнения

 

Торсът ни е проектиран да работи на подсъзнателно ниво. Той поддържа мускулно-скелетната ни система, като улеснява ефективното движение през цялото време, а не само когато тренираме (въпреки че със сигурност се задейства, когато трябва да бягаме внезапно за автобус, да кашляме или да кихаме!).

Коремното ядро обаче може лесно да бъде компрометирано при ендометриоза или след бременност, което води до слаби мускули, коремна болка и общ дискомфорт. Хипопресивните упражнения препрограмират основните мускули, които са жизненоважни за управлението на коремния натиск както съзнателно, така и подсъзнателно – чрез повишаване на техния тонус в покой и неволевата функция.

Чрез редовни тренировки за хипопресия, сърцевината, включително тазовото дъно, започва да работи отново, както е естествено проектирано, без да се налага да мислим за това. Тези упражнения включват дихателни техники, които отварят кухината на ребрата и насърчават рефлексивното действие на тазовото дъно.

 

Висцерална мобилизация

 

Висцералната мобилизация е форма на терапия с ръце. Лечението помога да се освободи напрежението и да се осигури баланс и цялост на органите и тъканите, които са били потиснати поради заболяване или в резултат на травма или нараняване или след бременност. Нашите органи са в постоянно състояние на движение. Ако това движение се инхибира (възпрепятства) поради травма или натрупване на сраствания от белези, това ще разруши цялостния баланс в телата ни, причинявайки болка, възпаление и инфекция.

Висцералната мобилизация е невероятно ефективен начин да се възстанови обратно нормалното движение в нашите органи и околните тъкани. Тази техника може да помогне за възстановяване на функциите на червата и органите ни, да се бори със запека и да действа чрез всички сраствания, които може да са се образували между мускулите, фасцията, връзките и ставите, независимо дали са нови или стари.

 

Kинезио-лепящите процедури

 

Предназначени са да облекчат дискомфорта, да улеснят лимфния дренаж и да засилят естествения оздравителен процес на организма чрез микроскопично повдигане на кожата и увеличаване на интерстициалното (междуклетъчно) пространство между тъканните клетки. Осигурява подкрепа и стабилност на мускулите и ставите; подобрява притока на кръв; намалява болката и подуването;  контролира възпалението.

 

Терапевтичен ултразвук

 

Уредът наподобява този, който се използва по време на гинекологичните прегледи, на които всички сме били с разликата, че използва високочестотни звукови вълни, за да произвежда фина вибрация на клетките в тялото. Той създава тази форма на звукова терапия за два различни ефекта: термичен и нетермичен. Неговите топлинни ефекти се създават поради поглъщането на звуковите вълни. Дълбокото нагряване на сухожилията, мускулите или връзките по този начин увеличива циркулацията в тези тъкани, подпомагайки лечебния процес и намалявайки болката.

Нетермичната обработка включва кавитация, микростимулиране и акустично поточно предаване. Желаните кавитационни ефекти са резултат от вибрациите на тъканта, причинявайки образуването на микроскопични въздушни мехурчета; това предава вибрациите по начин, който директно стимулира клетъчните мембрани и именно тази физическа стимулация изглежда засилва възстановителните ефекти на възпалителния отговор.

Този метод се използва най-често при сраствания на яйчниците за стомашната кухина или при запушени фалопиеви тръби, като генерира топлина, за да се увеличи гъвкавостта на меките тъкани, както и да стимулира производството на колаген в меките тъкани. Интересно е, че може да се ползва и за разграждане на тъкани при белези от отворени операции или секцио. Използването му често се комбинира с масаж на меки тъкани, лимфен дренаж, кинезиотейп (лепяща лента), техники за мобилизация на нерви или други форми на ръчна терапия.

 

Още за тазовата болка

 

Иска ми се да обърна още малко внимание на това защо изпитваме тазова болка. Болка, която се приема доста серизоно при пациенти с ендометриоза в Англия. Тазовите мускули обикновено започват да болят, след като са били прекомерно използвани или претоварени. Освен това някои дейности натоварват твърде много тазовото дъно, предизвиквайки специфични болкови точки в мускулите, които често довеждат до остри, парещи болки и повишена чувствителност.

Стегнатите тазови мускули също отслабват с течение на времето, което задълбочава допълнително проблема и води до редица проблеми, включително инконтиненция, често уриниране, болезнено уриниране и болка в долната част на гърба и тазовата област. Тазовата болка е един от ключовите симптоми на ендометриоза. Тези необичайни лезии причиняват болка в таза, областта на стомаха и върховете на краката.

Как да облекчим болката в тазовото дъно като обезболяващите без рецепта са само краткосрочно решение? Трябва да се научим отново да отпускаме мускулите на тазовото дъно с упражнения и да дишаме. Това ще допринесе за намаляване на стягането и облекчаване на част от дискомфорта.

 

Автор: Михаела Шехова

Photo by Anastasia Shuraeva from Pexels